powered by

Η εικόνα του κατασκευαστικού τομέα και οι ανάγκες που προκύπτουν

Η σημερινή εικόνα του κατασκευαστικού τομέα και οι ανάγκες που προκύπτουν με τα υφιστάμενα δεδομένα, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Οικοδομική Βιομηχανία – Προοπτικές Ανάπτυξης και Ανάκαμψης του Κλάδου στη Μετά την Πανδημία Εποχή/Προβλέψεις και Προκλήσεις», η οποία διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΣΕΟΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΟΚ, «από τη συζήτηση διαφάνηκε η ανάγκη για τομές στον κατασκευαστικό τομέα που να διευκολύνουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κλάδου, καθώς η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, τα ενεργειακά θέματα, η απουσία Δείκτη επανάκτησης του επιπλέον εργατικού κόστους, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η χρονοβόρα διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων, θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούν τον τομέα».

Στη συζήτηση προσκλήθηκαν, ο Αντώνης Αντωνίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τσιμεντοποιΐας Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Προκλήσεις του Επιχειρηματικού Κόσμου, σε μία περίοδο παρατεταμένης Οικονομικής Κρίσης" και ο Ανδρέας Δημητρίου, δικηγόρος της Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε., Νομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου και της Ομοσπονδίας και Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα "Εναλλακτικές Μέθοδοι Επίλυσης Διαφορών".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του ΣΕΟΚ Στέλιος Γαβριήλ, προέβη σε ανασκόπηση του τομέα, αναφέροντας ότι παρά το αυξημένο κόστος, την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν, συνεπεία της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, το 2022 ο κλάδος των κατασκευών επέδειξε άνοδο σε σχέση με τον λοιπό επιχειρηματικό τομέα, ξεχώρισε θετικά ως προς τις προβλέψεις για τον τζίρο τους το 2022 και επιτεύχθηκε η υλοποίηση αυξημένου προϋπολογισμού δημοσίων έργων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος στην Κύπρο κατά το 2023, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι αυτές είναι μεταξύ άλλων ο τερματισμός της παραγωγής του Δείκτη Ωρομισθίων Οικοδομικών Επαγγελμάτων από τη Στατιστική Υπηρεσία, η ανάγκη αναθεώρησης του Τύπου Υπολογισμού Αυξομειώσεων Εργατικών και Υλικών, η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, η έλλειψη Εξειδικευμένου Εργατικού Προσωπικού, η ψηφιακή αναβάθμιση, Πράσινη Μετάβαση και Κυκλική Οικονομία και η αύξηση πληθυσμού λόγω των αφίξεων από Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την παρουσίαση Στατιστικών Στοιχείων της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, από τον Γιάννο Πουμπουρή, Διευθυντή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), παρά τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, η κατασκευαστική δραστηριότητα φαίνεται να καταγράφει σταθερή πορεία τα τελευταία δύο χρόνια και ο τομέας συνεχίζει να συνεισφέρει σε ποσοστό περίπου 6,1%  στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το 2021.

Δειτε Επισης

Πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στα στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ-Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Κίνητρα σε Κύπριους που εργάζονται στο εξωτερικό για να επιστρέψουν... Οι ανακοινώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική αξιολόγηση, παραμένουν οι πιο ακανθώδεις προκλήσεις-Δύσκολη η διαδρομή προς τη ζώνη Σένγκεν
Σκλαβενίτης: Μετά την Έγκωμη, ο Ύψωνας-Άνοιξε το νέο κατάστημα στη Λεμεσό
Μ. Κωνσταντίνου: Ισχυρή και σε διαρκώς αναπτυσσόμενη πορεία η κυπριακή γαλακτοβιομηχανία-Ανοδικά και φέτος
Η πόρτα εξόδου του Η.Β. που άνοιξε, η φυγή Nassef Sawiris και η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για τους non-doms
Μ. Κεραυνός: Προς αναθεώρηση προς τα κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης-«Περίοδος με μεγάλες αβεβαιότητες και ρευστό περιβάλλον»
Αξιοσημείωτη ανάπτυξη για Mall of Cyprus και Mall of Engomi-Ανθεκτικότητα στις προκλήσεις και δυνατό tenancy mix
Η CL8 στο Deloitte Technology Fast 50 για τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο
Amber and Joe: Επεκτάθηκε με νέο κατάστημα στο κέντρο της Λευκωσίας (photos)