Powered by

Πολωνία: $1,04 δισ. για ελάφρυνση νοικοκυριών από λογιαριασμούς θέρμανσης

Στο $1,04 δισεκατομμύριο θα ανέλθει το κόστος των μέτρων που προτείνει η Κυβέρνηση της Πολωνίας για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς θέρμανσης, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου της Πολωνίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Βαρσοβία έχει δεσμευτεί να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών για τη θέρμανση στο 40%, καθώς ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στα πορτοφόλια των ψηφοφόρων βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου έτους, κατά το οποίο θα διεξαχθούν εκλογές.

«Το Συμβούλιο των Υπουργών αναγνώρισε ότι το θέμα είναι επείγον» καθώς τα νοικοκυριά πρέπει να επωφεληθούν άμεσα από μια στήριξη με τη μορφή μειωμένων τελών θερμότητας εν μέσω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αναφέρει ο Πολωνός Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σε επιστολή η οποία συνοδεύει το προσχέδιο του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εάν οι τιμές σε ένα σύστημα θέρμανσης αυξηθούν περισσότερο από 40%, σε σύγκριση με τις τιμές στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022, οι εταιρείες ενέργειας θα λάβουν αποζημίωση, ώστε να μην μετακυλήσουν την αύξηση στους πελάτες τους.

Εάν το προσχέδιο γίνει νόμος, αυτό θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα από ένα ταμείο που έχει συσταθεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία της COVID-19.

Τα χρήματα σε αυτό το ταμείο συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας ομόλογα που εκδόθηκαν από το κρατικό ταμείο PFR και την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα BGK.

Η Πολωνία είχε δεσμευτεί το 2022 να περιορίσει την αύξηση των λογαριασμών θέρμανσης στο 40%, αλλά ορισμένοι καταναλωτές έχουν ήδη λάβει λογαριασμούς με τις αυξήσεις τιμών να ξεπερνούν το 100%.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί