Powered by

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναμένει μόνιμα υψηλές τιμές ενέργειας

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) αναμένει ότι τα ποσοστά πληθωρισμού θα μειωθούν φέτος και το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας δεν θα μειωθούν: "Τα επίπεδα των τιμών θα παραμείνουν υψηλότερα, αλλά χωρίς καταστροφικές αιχμές".

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) αναμένει μόνιμα υψηλές τιμές ενέργειας. "Θα είναι μια νέα κανονικότητα. Το φυσικό αέριο μέσω των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ακριβότερο από το ρωσικό αέριο αγωγών για υλικοτεχνικούς και μόνο λόγους", δήλωσε ο Lindner στην Bild am Sonntag. "Έτσι, το επίπεδο των τιμών θα παραμείνει υψηλότερο, αλλά χωρίς καταστροφικές κορυφές".

Ο Λίντνερ επανέλαβε την προσδοκία της γερμανικής κυβέρνησης για ελαφρώς μειούμενα ποσοστά πληθωρισμού: "Για το 2023, αναμένουμε 7%, αλλά το 2024 και μετά, τα στοιχεία συνεχίζουν να μειώνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις". Ο στόχος παραμένει 2%. Αυτό πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη γερμανική κυβέρνηση, "διότι ο μόνιμα υψηλός πληθωρισμός θα υπονομεύσει τα οικονομικά μας θεμέλια", συνέχισε ο Λίντνερ.

Λόγω της αντίθεσης του SPD και των Πρασίνων, ο Λίντνερ απέχει από τα σχέδια μείωσης των φόρων από το υπουργείο του. "Όσο δεν υπάρχει νέα σκέψη μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, θα επικεντρωθώ σε ό,τι είναι εφικτό", συνέχισε. Ο Λίντνερ ανέφερε τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και έρευνα, τις ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης, την ψηφιοποίηση, τη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού "μέχρι τις διαφορετικές δυνατότητες του φορολογικού δικαίου".

Ο Λίντνερ είχε ζητήσει από τους εμπειρογνώμονές του προτάσεις για το πώς θα επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας. Σε εσωτερικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα, η μείωση του φόρου εισοδήματος κρίθηκε σκόπιμη λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Ενώ η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών άρεσε στο CDU/CSU, βρήκε μικρή αποδοχή από τους εταίρους του συνασπισμού του FDP.

Ο Λίντνερ απέρριψε επίσης έντονα τις νέες εκκλήσεις για αύξηση της φορολογίας για τα υψηλότερα εισοδήματα. "Το 50% των φορολογουμένων συνεισφέρει το 90% των εσόδων από τη φορολογία μισθών και εισοδήματος. Μια περαιτέρω επιβάρυνση δεν θα ήταν δίκαιη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ζήτησε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και δικαιοσύνης στις επιδόσεις: "Σε αντίθεση με άλλους, οι λεγόμενοι κορυφαίοι εισοδηματίες από ένα καλό 66.000 ευρώ δεν λαμβάνουν τη βοήθεια του φρένου της τιμής του φυσικού αερίου αφορολόγητο, αλλά πρέπει να πληρώσουν φόρο γι 'αυτό. Εδώ δεν μιλάμε για εκατομμυριούχους, αλλά για τους ειδικευμένους εργαζόμενους και τα διευθυντικά στελέχη μας που έχουν δουλέψει σκληρά για ένα προσόν και φέρουν την ευθύνη για τις θέσεις εργασίας".

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί