Πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα

Πτωτικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σβήνοντας τα κέρδη που σημείωσε νωρίτερα, καθώς οι ρωσικές προμήθειες μέσω της Ουκρανίας υποχώρησαν περαιτέρω, ενώ ο κρύος καιρός σάρωσε την ήπειρο, ενισχύοντας τη ζήτηση για το καύσιμο που χρησιμοποιείται στη θέρμανση.

Ειδικότερα, το συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει πτώση 1,5% στα 60,75 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας κατά 23% την Πέμπτη, αυξάνοντας τις περικοπές που άρχισαν νωρίτερα αυτό το μήνα. Ενώ η αρχή του έτους σημαδεύτηκε από υποτονική ζήτηση σε όλη την ήπειρο, ο ψυχρότερος καιρός την ανεβάζει τώρα, οδηγώντας σε μεγαλύτερες αντλήσεις από τους αποθηκευτικούς χώρους.

Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για τις χαμηλότερες παραδόσεις. Όμως, μετά τη μείωσή τους τον τελευταίο μήνα, οι τιμές spot του φυσικού αερίου είναι τώρα πιθανότατα φθηνότερες από τις ρωσικές μακροχρόνιες συμβατικές ποσότητες, σύμφωνα με τον Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου της ICIS στο Λονδίνο.

Οι ρωσικές ροές έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό από τα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με μόνο δύο οδούς να έχουν απομείνει - η μία μέσω της Ουκρανίας και η άλλη μέσω της Τουρκίας που προμηθεύει ορισμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι παραδόσεις από τη Νορβηγία είναι επίσης χαμηλότερες από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν πότε το Freeport LNG των ΗΠΑ θα επανεκκινήσει την παραγωγή μετά από μια έκρηξη το περασμένο καλοκαίρι και αρκετές καθυστερήσεις.

Παράλληλα, ένα ψυχρό κύμα σαρώνει τη βορειοδυτική Ευρώπη. Χαμηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες θα επηρεάσουν κυρίως την κεντρική και νοτιοδυτική Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εταιρεία πρόγνωσης Maxar.

Παρόλα αυτά, η περιοχή τα βγάζει πέρα χωρίς δελτία διανομής ενέργειας και διακοπές ρεύματος, καθώς ο ήπιος καιρός των τελευταίων εβδομάδων βοήθησε στη δημιουργία αποθεμάτων, τα οποία είναι γεμάτα σε ποσοστό άνω του 80%. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η μείωση της ζήτησης έχουν μειώσει την πίεση στην περιοχή, μειώνοντας τις ανησυχίες για το υπόλοιπο του χειμώνα και συγκρατώντας τον πληθωρισμό.

Δειτε Επισης

Οι αλλαγές στο σχέδιο για ηλεκτρισμό από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Rosneft: Υπέγραψε με ινδική εταιρεία για να αυξήσει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου
Τι αλλάζει στο σχέδιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Ε.Ε.: Συμφωνία επέκτασης του στόχου μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%
Θέλουν σχέδια ΑΠΕ για πρόσφυγες και πολύτεκνους οι βουλευτές
Ν. Χριστοδουλίδης: Έτσι θα πετύχουμε την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης
Προειδοποιεί τους καταναλωτές η ΑΗΚ-Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί
Energean: Σημαντική αύξηση στα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών: Οι πολίτες θέλουν, η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί
Η ΡΑΕΚ ενημερώνει για την προστασία των καταναλωτών