Powered by

Κίνα: Η άρση περιορισμών εκτοξεύει την παγκόσμια ζήτηση σε επίπεδα ρεκόρ

Η άρση των περιορισμών κατά της επιδημίας της Covid στην Κίνα θα εκτοξεύσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), ενώ η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πιθανόν να μειώσουν την προσφορά.

«Δύο μπαλαντέρ θα κυριαρχήσουν το 2023 στις προοπτικές του 2023: Ρωσία και Κίνα», αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην μηνιαία αναφορά της.

«Οι ρωσικές προμήθειες επιβραδύνονται υπό το κράτος των κυρώσεων, ενώ η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το ήμισυ αυτής της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ακόμη και αν η μορφή και η ταχύτητα του ανοίγματος (της κινεζικής οικονομίας) παραμένουν αβέβαια».

Η ασθενής βιομηχανική δραστηριότητα και οι ήπιες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην μείωση της ζήτησης κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αλλά, παρά τις πιθανές ήπιες υφέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αναμενόμενο άνοιγμα της Κίνας εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη στις γειτονικές της ασιατικές οικονομίες, ενώ η Κίνα θα πάρει την ηγετική θέση της Ινδίας σε παγκόσμια κλίμακα στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Δεν θα μειωθούν μονομερώς οι δασμοί στην Κίνα στο 80%
Επενδύει 10 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο η IAG–Παρήγγειλε 71 αεροσκάφη
Delta και Korean Air αγοράζουν το 25% της WestJet έναντι $550 εκατ.
Τραμπ: Μειώνει τους δασμούς στη Κίνα στο 80% ενόψει των εμπορικών συνομιλιών
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά με το βλέμμα των traders στη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας
Βουτιά 21% για τις εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ
Νέο ράλι στην αγορά crypto-Το Bitcoin έσπασε ξανά το φράγμα των 100.000 δολαρίων
Τραμπ: Πολύ μεγάλο deal η συμφωνία με Βρετανία, μας ανοίγει μια τεράστια αγορά-Τα βασικά σημεία
Η λίστα με τα προϊόντα για τα αντίμετρα της Ε.Ε. στις ΗΠΑ αξίας 95 δισ. ευρώ-Προετοιμάζει προσφυγή στον ΠΟΕ
Νέα επίθεση Τραμπ στον πρόεδρο της Fed-«Ο Πάουελ είναι ανόητος»