Eλπίδα οι αντιιικές θεραπείες για το νέο κύμα κορωνοϊού στην Κίνα

Με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δριμύ κύμα νέων κρουσμάτων της COVID– 19, οι Αρχές της Κίνας στρέφονται στις αντιιικές θεραπείες για τη νόσο, προκειμένου να μειώσουν τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ήδη, η αρμόδια Αρχή έδωσε έγκριση, λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, για τη χρήση του αντιιικού φαρμάκου Lagevrio (μολνουπιραβίρη), το οποίο, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, άρχισε να χορηγείται σε ειδικές ομάδες ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιο.

H προσθήκη και του Lagevrio, της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, στη θεραπευτική φαρέτρα των Υγειονομικών Αρχών της Κίνας γεννά ελπίδες για μείωση των θανάτων και των εσωτερικών νοσηλειών το επόμενο διάστημα. Η Κίνα ανακοίνωσε σχεδόν 60.000 θανάτους από κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα. Τα δε νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, είναι υπερπλήρη και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Το φάρμακο Lagevrio χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με αρχικά ήπια συμπτώματα που έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή πορεία της νόσου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι, ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη κ.α. ανέφερε η ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Κίνας.

Η έγκριση του φαρμάκου ήρθε την ώρα που οι αρμόδιες Αρχές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη πυροδότηση της έξαρσης του ιού, κυρίως σε ηλικιωμένους, που λόγω της γιορτής της Πρωτοχρονιάς (στην Κίνα εορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου) σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, η χώρα έχει ήδη λάβει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις Lagevrio, οι οποίες άρχισαν να διατίθενται σε ασθενείς.

 

Σε Ευρώπη και Κύπρο από πέρσι

Στην Ευρώπη, ως γνωστόν, η Επιτροπή του ΕΜΑ για  τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (CHMP) έχει εκδώσει σύσταση για τη χρήση του Lagevrio για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν υιοθετήσει τη σύσταση του ΕΜΑ και το φάρμακο εδώ και ένα χρόνο έχει προστεθεί στο «οπλοστάσιο» των αρμόδιων Αρχών για αντιμετώπιση του ιού.

Στη χώρα μας το φάρμακο κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο και έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 10 χιλιάδες ασθενείς. Εξ αυτών, μόλις το 5% χρειάστηκε τελικά νοσηλεία για την Covid-19. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ούτε υπάρχουν αναφορές για νοσηλεία σε ΜΕΘ, ύστερα από την χορήγηση του φαρμάκου.

Το φάρμακο συνταγογραφείται σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη (PCR ή Rapid Ag Test) ήπια ή μέτρια νόσο COVID-19, οι οποίοι ενδέχεται να αναπτύξουν βαριά νόσο, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ. Στη βάση πρωτοκόλλου, η συνταγογράφηση γίνεται από προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων, παθολόγους, πνευμονολόγους, αιματολόγους, παθολόγους – ογκολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους, ρευματολόγους, ενδοκρινολόγους, γηρίατρους και διατίθεται από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ όλων των πόλεων.

Δειτε Επισης

Πέραν των 66.000 φορολογουμένων συνδέθηκαν με TaxForAll
ΕΚΟ Safe Rider Club: Συνεχίζονται για 6η χρονιά τα σεμινάρια για μοτοσικλετιστές
Lidl Κύπρου: Στήριξη για 3η χρονιά του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ
Διαθεματική ημερίδα Αρχής Ραδιοτηλεόρασης σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Frederick
180.000 ευρώ από το Yianis Christodoulou Foundation στα σχολεία της Κύπρου
Ημέρες σταδιοδρομίας και επιχειρηματικότητας 2023 #YouthEmpowered
Frederick: Οι βασικοί στόχοι του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου
My Petrolina app: Διεκδίκησε ένα από τα 10 δωροκουπόνια αξίας 500 ευρώ
Γ.Δ. ΙδΕΚ: Επενδύστε σε έρευνα και καινοτομία και θα πετύχετε ακόμη περισσότερα
ΙδΕΚ: Μοχλός ανάπτυξης της καινοτομίας το 2022, καταλύτης για το 2023