Powered by

Goldman Sachs: Βουτιά κερδοφορίας 69% στο τέταρτο τρίμηνο

Κατακόρυφη πτώση της κερδοφορίας της παρουσίασε στο τέταρτο τρίμηνο η Goldman Sachs, εν μέσω ισχυρού πλήγματος στις δραστηριότητες του τομέα καταναλωτών σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του κλάδου συμφωνιών της επενδυτικής τραπεζικής της.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 κέρδη 1,19 δισ. δολαρίων ή 3,32 δολ. ανά μετοχή, μειωμένα κατά 69% από τα 3,81 δισ. ή 10,81 δολ. μετοχή που είχε παρουσιάσει κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παράλληλα, η Goldman έχασε κατά πολύ και τις εκτιμήσεις της αγοράς, που περίμενε μεν μεγάλη κάμψη της κερδοφορίας της αλλά υποχώρηση τελικά στα επίπεδα των 5,25 δολαρίων ανά μετοχή.

Πιο κοντά σε ό,τι περίμεναν οι αναλυτές κινήθηκαν τα έσοδα της τράπεζας, τα οποία ανήλθαν σε 10,59 δισ. δολάρια μειωμένα κατά 16% από πέρυσι, χάνοντας για λίγο την εκτίμηση για 10,83 δισ.

Σημειώνεται ότι ο τίτλος της Goldman Sachs προσερχόταν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της με ένα μίνι ράλι 8,9% από τις αρχές του 2023, ωστόσο μετά τα απογοητευτικά μεγέθη που παρουσίασε σημειώνει απώλειες 2,3% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Μεταξύ άλλων τα έσοδα από προμήθειες στην επενδυτική τραπεζική της Goldman ήταν μειωμένα κατά 48% το τρίμηνο.

Η Wall Street βρίσκεται γενικότερα υπό πίεση καθώς η δραστηριότητα σύναψης συμφωνιών έχει παγώσει λόγω των ανησυχιών για την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω  πληθωρισμού, επιτοκίων και μεταβλητότητας της αγοράς.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ζημία προ φόρων 778 εκατ. δολαρίων στη μονάδα της που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες τραπεζικών συναλλαγών, πιστωτικών καρτών και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, σε συνέχεια των απωλειών ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για τη μονάδα καταναλωτών της Goldman κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Επιπλέον, οι προβλέψεις της τράπεζας για πιστωτικές ζημιές τριπλασιάστηκαν σχεδόν στα 972 εκατ. δολάρια από τα 344 εκατ. πέρυσι. 

Από την άλλη ωστόσο, η αστάθεια στις αγορές που έφερε η ποσοτική σύσφιξη της Federal Reserve ενίσχυσε τις συναλλαγές της Goldman.

Τα έσοδά της από τίτλους σταθερής απόδοσης και από συναλλαγές νομισμάτων και εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ από τη διαπραγμάτευση μετοχών μειώθηκαν ελαφρώς κατά 5%.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί