Powered by

Iberdrola: Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει ακόμη

Η Ευρώπη ήταν "τυχερή” αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη ζήτηση για καύσιμα, αλλά η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η ήπειρος δεν έχει τελειώσει, δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ισπανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Iberdrola, Ιγκνάσιο Γκάλαν.

"Όσο οι αγορές ενέργειας εξαρτώνται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα και είναι εκτεθειμένες σε γεωπολιτικά γεγονότα, θα παραμένουν εύθραυστες”, δήλωσε ο Γκάλαν, προσθέτοντας ότι "δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει οριστικά”, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο ήπιος καιρός έχει εκμηδενίσει τις προβλέψεις για ελλείψεις ενέργειας που θα μπορούσαν να πλήξουν την ήπειρο, ενισχύοντας το ευρωπαϊκό νόμισμα και τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ οι οικονομικές προοπτικές έχουν ανακάμψει σε τέτοιον βαθμό που οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη το τρέχον έτος.

Ωστόσο, η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στην τύχη και τον ήπιο χειμώνα, τόνισε ο Γκάλαν, ο οποίος θεωρεί την ανάπτυξη περισσότερων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθούν μελλοντικοί κραδασμοί. Άλλωστε, η Iberdrola προωθεί ήδη επενδύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2025.

Η Iberdrola, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ισπανίας, λέει ότι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να εξαπλασιαστεί έως και το 2040 παγκοσμίως προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050. Η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει συνολική ισχύ 52 γιγαβάτ παγκοσμίως έως το 2025, ενώ σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις ύψους 27 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία για την ανάπτυξη δικτύων.

"Είναι ανησυχητικό και ειρωνικό το γεγονός ότι μόνο οι ασυνήθιστες χειμερινές θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν σώσει μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου από πολύ πιο σοβαρές απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα αυτόν τον χειμώνα", τόνισε ο Γκάλαν.

Οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε απότομη πτώση τις τιμές του φυσικού αερίου από τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν πέρυσι αλλά και σημαντικά αποθέματα καυσίμου. Ο κλάδος δε εμφανίζεται ολοένα και πιο αισιόδοξος ότι είναι εφικτή η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα χωρίς να χρειαστούν προμήθειες από τη Ρωσία. Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα συνεχιστούν έως το 2026.

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί