Follow the Yellow: Εικαστική έκθεση της Στέλλας Ν. Χρίστου

Στα πλαίσια της ατομικής έκθεσης της Στέλλας Ν. Χρίστου Follow the Yellow, επανενεργοποιείται και ανοίγεται στο κοινό η τριαντα-κάναλη παρτιτούρα του ηχητικού κόσμου των εκτεθειμένων έργων.

Κατά τη διάρκεια της δράσης η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει τα έργα και θα συνομιλήσει με το κοινό σχετικά με την πρακτική της.

Τα ηχητικά πορτρέτα και τα πολυσύνθετα γλυπτά της Χρίστου περιέχουν μουσικές συνθέσεις που αναπτύσσονται και αντηχούν μέσα από ανεξάρτητα κανάλια ήχου, μέσα στους μεταλλικούς οργανισμούς και τον χώρο.

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν τα πέντε κανάλια των ηχητικών πορτραίτων, τα πέντε κανάλια του ορατορίου του Κτίστη μέσα στην εγκατάσταση HomoFaber In Space, τα δέκα κανάλια του ορατορίου της Μέλαινας μέσα στο γλυπτό Melaina Melaina  και τα δέκα κανάλια της οβερτούρας που ενεργοποιούνται μέσα στο γλυπτό Maria Knows Everything about Science.

Η έκθεση Follow the Yellow, της διατομεακής συνθέτριας Στέλλα Ν. Χρίστου, φιλοξενείται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου στο ΓΚΑΡΑΖ και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2023.

Ώρες και ημέρες: Τρίτη – Παρασκευή: 17:00-20:00 & Σάββατο: 15:00-19:00

Η έκθεση Follow the Yellow , αποτελείται από ηχητικά πορτραίτα, γλυπτικά, ζωγραφικά έργα —αντισυμβατικές μουσικές παρτιτούρες αλλά και έργα σε γραπτό λόγο, τα οποία προκύπτουν από εκτενή έρευνα και παρατήρηση κοινωνικών συνόλων, αλλά και συνεργασίες της Χρίστου. Η πρακτική της ωθείται από την αντιαναφορά και όσα αυτή συνεπάγεται.

Τα έργα σε γραπτό λόγο κινούνται περισσότερο σαν ειρμός σκέψης παρά σαν ολοκληρωμένες παράγραφοι ή κείμενα ροής. Διαπραγματευόμενη λογοπαίγνια σε ύφος λεξικού, καταλήγει σε ποιήσεις. Πραγματεύεται την ύπαρξη, ψάχνοντας αλλά και προσφέροντας φευγαλέες απαντήσεις, συχνά μεταπηδώντας στην ίδια πρόταση μεταξύ αγγλικής και ελληνικής γλώσσας και κυπριακής διαλέκτου. Ερωτήματα quo vadis, όπως “Ποιος είσαι / Πώς είσαι / Γιατί / Από Πού έρχεσαι / Πού πηγαίνεις / Τι είναι Χρόνος / Τι είναι Ζωή”, έρχονται να διεκδικήσουν απαντήσεις μέσα από τα πολυσύνθετα έργα της.

Τα ηχητικά πορτρέτα και τα πολυσύνθετα γλυπτά της Χρίστου, πηγάζουν και εκτείνονται από τη λογική της μουσικής και της σύνθεσης. Μέσα στο μεταλλικό κέλυφός τους, οι ηχητικοί μηχανισμοί και οι ήχοι καθιστούν τα έργα περισσότερο βιωματικά παρά απλά οπτικά, όπου το έργο δεν είναι ποτέ το ίδιο για δυο θεατές.

Σε μια σύγχρονη καθημερινότητα όπου όλοι “καταναλώνουμε” την ιστορία μέσα από το ίδιο πρίσμα, η καλλιτέχνις ψάχνει το αληθινό υποκείμενο ή/και αντικείμενο - σε μια εφικτή πραγματικότητα.

Ο τίτλος της έκθεσης, Follow the Yellow, είναι παρμένος από τον Μάγο του Οζ (follow the yellow brick road / ακολούθησε τον κίτρινο τούβλινο δρόμο). Ο δρόμος αυτός, εν τούτοις, διακλαδώνεται σε πολλαπλές επιλογές. Οπότε, η οδηγία “Ακολούθησε τον κίτρινο δρόμο” που φαίνεται απλή, αποδεικνύεται μάλλον σύνθετη. Όπως η ίδια αναφέρει “Ακολουθώ το κίτρινο / Το χρώμα του χρόνου / Το φως του είναι”.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Σύντομο Βιογραφικό:

Η Στέλλα Ν. Χρίστου είναι συνθέτις χρονικών πραγμάτων / μουσική - επιτέλεση - έρευνα - οπτικοακουστικά μέσα. Γεννήθηκε το 1979 στο χωριό Ασκάς και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση την Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία και Εικαστικές Τέχνες στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με Ιδρύματα Πολιτισμικής Έρευνας, Γκαλερί, Χώρους Τέχνης και Φεστιβάλ, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα και ομαδικές εκθέσεις με ηχητικά γλυπτά και εγκαταστάσεις, επιτελέσεις πειραματικής μουσικής, ζωντανές συναυλίες ως τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Συνθέτει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και για όσα αγαπά και ερευνά.

Σχεδίασε την OuterStella ProductionTeam, με την οποία ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το avant-garde άλμπουμ NI•KΟ.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Space of Tapes (Artist Run NonProfit Field of Interdisciplinary Creation and Research, based between Cyprus and Greece), μέλος των (video/sound) “ΚΙΝΣ” και μέλος των (digital/robotics/ΑΙ/sound) ‘Field—Effect Transistors’.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor