Powered by

Ανακτήθηκαν 5 δισ. δολάρια από τα χαμένα κεφάλαια της FTX

Η FTX έχει ανακτήσει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο η έκταση των απωλειών των πελατών της λόγω της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παραμένει ακόμη άγνωστη, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της χρεοκοπημένες εταιρείας που ίδρυσε ο Sam Bankman-Fried.

Η εταιρεία, η οποία πριν από ένα χρόνο αποτιμάτο στα 32 δισ. δολάρια, κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο και οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν Bankman-Fried ότι ενορχήστρωσε μια "επική" απάτη που μπορεί να έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές, πελάτες και δανειστές.

"Εντοπίσαμε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε μετρητά, ρευστοποιήσιμα κρυπτονομίσματα και ρευστοποιήσιμους επενδυτικούς τίτλους", δήλωσε ο Andy Dietderich, δικηγόρος της FTX, κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη σε πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ.

Ο Dietderich πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία σχεδιάζει να εκποιήσει μη στρατηγικές επενδύσεις που είχαν λογιστική αξία 4,6 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο Dietderich τόνισε ότι η νομική ομάδα της χρεοκοπημένης εταιρείας εξακολουθεί να εργάζεται για τη σύνταξη λεπτομερών εσωτερικών αρχείων και ως εκ τούτο το πραγματικό μέγεθος των απωλειών των πελατών της παραμένει άγνωστο. Η Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι τα απολεσθέντα κεφάλαια πελατών ξεπερνούν τα 8 δισ. δολάρια.

Ο δικηγόρος της FTX ανέφερε ότι στα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία αξίας 5 δισ. δολαρίων που ανακτήθηκαν δεν περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Μπαχαμών, όπου συνελήφθη ο Bankman-Fried.

Ο Dietderich εκτίμησε ότι η αξία των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε 170 εκατ. δολάρια, παρότι οι αρχές των Μπαχαμών τοποθετούν την αξία τους στα 3,5 δισ. δολάρια. Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία αφορούν κατά κύριο λόγο το ιδιόκτητο και μη ρευστό token FTT της FTX, η τιμή του οποίου είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, σύμφωνα με τον Dietderich.

Πώληση θυγατρικών

Η νομική ομάδα της FTX βρέθηκε στο πτωχευτικό δικαστήριο του Ντελάγουερ την Τετάρτη προκειμένου να ζητήσει έγκριση για τις διαδικασίες πώλησης θυγατρικών εταιρείες του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα των LedgerX, Embed, FTX Japan και FTX Europe. Η FTX ζητά επίσης την έγκριση από του δικαστηρίου προκειμένου να διατηρήσει μυστικά τα ονόματα των πελατών της εταιρείας για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι τέσσερις εταιρείες που σκοπεύει να πουλήσει η FTX είναι σχετικά ανεξάρτητες από τον ευρύτερο όμιλο της FTX και η καθεμία έχει τους δικούς της ξεχωριστούς λογαριασμούς πελατών και ξεχωριστές ομάδες διαχείρισης, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που έχει καταθέσει η FTX.

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται να πουλήσει κάποια από τις εν λόγω εταιρείες, αλλά πρόσθεσε ότι έχει λάβει προσφορές και σχεδιάζει να ξεκινήσει διαδικασίες πλειστηριασμών από τον επόμενο μήνα.

Το τμήμα διαχείρισης πτωχεύσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει αντιταχθεί στην πώληση των θυγατρικών εταιρειών πριν διερευνηθεί πλήρως η έκταση της υποτιθέμενης απάτης της FTX.

Εκτός από την πώληση θυγατρικών, ένας από τους δικηγόρους της εταιρείας ανέφερε την Τετάρτη ότι η FTX θα τερματίσει την επταετή συμφωνία χορηγίας της με το βιντεοπαιχνίδι League of Legends, το οποίο ξεκίνησε το 2021.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί