Powered by

Επιβολή έκτακτης εισφοράς στο 90% στα κέρδη παραγωγών ηλεκτρισμού

Έκτακτη εισφορά σε ποσοστό 90% στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εισάγεται στην Ελλάδα, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία καθοριζεται ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία είσπαξής της.

Η εισφορά επιβάλλεται για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς από τον Ιούλιο έχει εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο με το οποίο θεσπίστηκε πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ανά τεχνολογία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η εισφορά θα υπολογίζεται ανά μήνα, με την εφαρμογή συντελεστή 90% επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγουμένου έτους.

Σημειώνεται ότι από τα κέρδη θα αφαιρούνται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι εκπτώσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο αυτή στους πελάτες με κυμαινόμενο τιμολόγιο (με ρήτρα αναπροσαρμογής). Επίσης αφαιρούνται οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διατέθηκαν με συμβάσεις σταθερού τιμολογίου (χωρίς ρήτρα).

Το ποσό της εισφοράς για κάθε παραγωγό θα προσδιορισθεί με τη μεθοδολογία που ορίζει η απόφαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τους υπόχρεους.

Επίσης, η εισφορά θα επιβληθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα εισπραχθεί από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού.

Αναφέρεται πως τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δειτε Επισης

Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών