Powered by

Οι αγορές αναμένουν και μετράνε την αντίδραση της ΕΚΤ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να έχουν μία ισχυρή μακροοικονομική εικόνα η οποία επιτρέπει στην Fed να συνεχίζει την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων και την σφιχτή νομισματική πολιτική προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός. Το θέμα των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων έχει τεθεί από τους περισσότερους κεντρικούς τραπεζίτες στις ΗΠΑ ως το κυρίαρχο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και φυσικά έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγέθη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν 315 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ένα νούμερο ελαφρώς καλύτερο από τις προσδοκίες των αγορών αλλά όχι τέτοιο που να επιτρέπει θριαμβολογία και ράλι των αγορών. Εξάλλου, η ανεργία ανέβηκε ελαφρώς στο 3.7%, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν και μείωση παρουσίασε η μέση τιμή των ωριαίων κερδών. Θετική ήταν η εικόνα από τις ανακοινώσεις των δεικτών ΡΜΙ για την μεταποίηση. Το αμερικανικό δολάριο φυσικά ενισχύθηκε για ακόμη μία εβδομάδα αλλά οι κυριότεροι δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ συνέχισαν διορθωτικά αφού η μείωση της ρευστότητας δεν ευνοεί τις αγορές μετοχών.

Τα φώτα των αγορών πέφτουν αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην ανακοίνωση των επιτοκίων για την Ευρωζώνη την προσεχή Πέμπτη. Οι αναλυτές μέχρι πρότινος ήταν συγκρατημένοι σε σχέση με μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων αλλά αυτή η εικόνα τελευταία έχει αναστραφεί γιατί το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί πάρα πολύ. Δεν αποκλείεται συνεπώς να δούμε αύξηση των επιτοκίων ακόμα και κατά 0.75% την Πέμπτη προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός αλλά θα πλήξει την ανάπτυξη σε οικονομίες που ήδη πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και από άλλα προβλήματα. Σε αυτό το σκηνικό, προστίθεται και η απόφαση των G7 την Παρασκευή περί πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία. Πτωτική πορεία είχαν οι περισσότεροι δείκτες μετοχών σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο αφού τίποτα δεν προϊδεάζει μία βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σε αυτές τις χώρες. Απώλειες είχαν και τα περισσότερα εμπορεύματα όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο, κάτι που είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο όταν αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ύφεση. Το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα που τον τελευταίο καιρό ακολουθούν την πορεία των αγορών με υψηλό ρίσκο, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση.

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε εκτός από την ανακοίνωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη περιέχει για την πολύ σημαντική ομιλία του Jerome Powell (επικεφαλής της Fed) την Τετάρτη και άλλες σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις όπως το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ελβετία, τον πληθωρισμό στην Κίνα, τους δείκτες ΡΜΙ στις ΗΠΑ και τα επιτόκια στην Αυστραλία και τον Καναδά. Σημαντικό γεγονός επίσης είναι η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και οι πιθανές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν.

Με διορθωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,932 μονάδες και απώλειες λίγο πάνω από 2.70%. Ο δείκτης συνέχισε την πτωτική του πορεία για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα αφού το βασικότερο σενάριο είναι η συνέχιση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, μαζί με νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων ώστε να υπάρξουν τάσεις αποκλιμάκωσης του υψηλού πληθωρισμού. Αυτή η πολιτική που περιορίζει τη ρευστότητα, δεν ευνοεί τις αγορές μετοχών που πιέζονται εδώ και μερικές εβδομάδες. Δεν υπήρξε ανάκαμψη ούτε μετά τα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή, υπήρξε μάλλον μια πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση αλλά σε ελάχιστες ώρες, η καθοδική τάση συνεχίστηκε. Ο δείκτης τιμής μετοχής προς κέρδη (Price/Earnings ratio – P/E) έχει πέσει πάντως στην χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δύο ετών, απέχοντας λίγο από το μέσο όρο. Αυτό συνιστά πως ο SP500 είναι σε υπερεκτιμημένα επίπεδα (overvalued) άλλα όχι στο βαθμό που ήταν πριν λίγο καιρό. Ο βασικότερος λόγος διαμόρφωσης της τάσης για το επόμενο διάστημα θα είναι μάλλον οι εικασίες των αγορών για τη συμπεριφορά της Fed μέχρι το τέλος του 2023. Αν οι αγορές εκτιμήσουν πως η Fed θα χαλαρώσει, μπορεί να δούμε ανοδικές τάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Προς το παρόν, η τάση παραμένει πτωτική και η ζώνη τιμών πέριξ των 3,920 μονάδων είναι μια κρίσιμη στήριξη. Χρειάζεται παγιωμένη επαναφορά πάνω από τις 4,000 μονάδες ώστε να αναγεννηθούν οι ελπίδες ανάκαμψης. 

  • DAX40

Έντονα πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 12,678 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 1.50%. Συνεχίζεται και εντείνεται η αγωνία στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια τον προσεχή χειμώνα. Με δεδομένες τις κυρώσεις προς τη Ρωσία αλλά και τις προθέσεις της Ρωσίας να πιέσει μέσω κλεισίματος της στρόφιγγας, πληθαίνουν οι αναλύσεις και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ίσως η Ευρώπη αναγκαστεί να υιοθετήσει ακραίες λύσεις, όπως αυτή της παροχής ενέργειας με δελτίο. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Γερμανίας πάντως, δεν αποτυπώνουν ακόμη την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο σκαρφάλωσε στο 8.8% (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), η ανεργία ανέβηκε ελαφρώς στο 5.5%, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν αλλά λιγότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αγορές αλλά η χώρα είχε υψηλό εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούλιο, της τάξης των 5,4 δις ευρώ. Μεγάλη σημασία για την πορεία του DAX40 θα έχει η απόφαση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη. Λίγο πάνω από τις 12,350 μονάδες υπάρχει ισχυρή στήριξη μιας και μιλάμε για την χαμηλότερη τιμή από το 2020. Μια προσέγγιση των 13,000 μονάδων ίσως δώσει ανάσες αισιοδοξίας.

  • FTSE100

Σημαντικά πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,202 μονάδες, έχοντας απώλειες σχεδόν 2.70%. Η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ αρνητικές προοπτικές, σε σχέση με τον πληθωρισμό που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο και σε σχέση με την ανάπτυξη που αναμένεται να κινηθεί σε αρνητικές τιμές, για αρκετά μεγάλο διάστημα. Ο FTSE100 επλήγη περαιτέρω μέσω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, αφενός μέσω της ανακοίνωσης των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αφετέρου μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ο δείκτης έχει δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η BP και η Shell που αντέδρασαν αρνητικά σε αυτές τις εξελίξεις. Είναι λογικό πως όσο πλησιάζουμε προς την τιμή – ορόσημο των 7,000 μονάδων, τόσο το κλίμα θα επιδεινώνεται και οι πτωτικές τάσεις θα παγιώνονται.

  • Χρυσός

Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,723 και απώλειες κοντά στο 1.50%. Το αμερικανικό δολάριο που συνέχισε να ενισχύεται, είναι ένας βασικός λόγος των απωλειών αυτών. H Fed επίσης, που με βάση όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόκειται να προβεί σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Σεπτέμβριο, είναι ένας άλλος λόγος που δικαιολογεί τις απώλειες του χρυσού μιας και τέτοιες κινήσεις αναμένεται να αποκλιμακώσουν τον πληθωρισμό. Μια μικρή ανοδική αντίδραση είδαμε την Παρασκευή και μετά τα NFPs στις ΗΠΑ (μέχρι τα $1,730) αλλά γρήγορα οι πτωτικές τάσεις επανήλθαν. Οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν πτωτικά μέχρι την ισχυρή στήριξη, λίγο πάνω από τα $1,678, αν φυσικά συνεχιστεί η ίδια εικόνα. 

  • Πετρέλαιο

Σημαντικά πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επόμενου μήνα να κλείνουν στα $87.06, με απώλειες που προσέγγισαν το 6.40%. Είναι φανερό πως οι αγορές προεξοφλούν επιβράδυνση της ανάπτυξης ή και ύφεση σε πολλές κύριες οικονομίες, κάτι που αν επαληθευτεί, θα επιβαρύνει σημαντικά την ζήτηση σε πετρέλαιο. Σε λίγες ώρες διεξάγεται η συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ και φυσικά η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει εκεί το βλέμμα της. Σύμφωνα με τις αναλύσεις αλλά και με κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΠΕΚ, τα επικρατέστερα σενάρια είναι πως είτε η παραγωγή θα μείνει αμετάβλητη είτε θα υπάρξει μια μικρή μείωση λόγω της μείωσης των τιμών που έχει παρατηρηθεί τελευταία. Μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πάντως του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει εξεταστεί έντονα το τελευταίο διάστημα μια συμφωνία με το Ιράν που βρίσκεται επίσης σε εμπάργκο λόγω του πυρηνικού προγράμματος που αναπτύσσει. Μια επαναφορά στην αγορά, παροχής πετρελαίου από το Ιράν, θα ανεβάσει την προσφορά και θα αποκλιμακώσει κατά πάσα πιθανότητα τις τιμές. Φυσικά τέτοιες ενέργειες απαιτούν χρόνο, διπλωματικές κινήσεις και έντονο παρασκήνιο αλλά προς το παρόν το πετρέλαιο είναι αρκετά κοντά στην κρίσιμη τιμή των $85.70 που είναι και η χαμηλότερη τιμή από τις αρχές του έτους. Ίσως σε αυτή τη ζώνη προκύψουν ανοδικές αντιδράσεις αλλά σε περίπτωση διάσπασής της, ίσως δούμε εντονότερη αποκλιμάκωση των τιμών.

  • EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Ήπια πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 0.9964 και έκλεισε στο 0.9952. Στις αρχές της εβδομάδας, υπήρξε μία ανοδική αντίδραση για την ισοτιμία πού βρέθηκε μέχρι το 1.0080 περίπου την Τετάρτη, κυρίως λόγω της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 9.1%. Αυτή η τιμή ήταν υψηλότερη από το 8.9% του Ιουλίου και οι αναλυτές θεώρησαν πως η ΕΚΤ θα έχει ένα επιπλέον κίνητρο αύξησης των επιτοκίων, κάτι που ενίσχυσε το ευρώ. Την Πέμπτη όμως, φάνηκε πόσο το EURUSD είναι ευάλωτο στην ενίσχυση του δολαρίου αφού η θετική ανακοίνωση των δεικτών ΡΜΙ στις ΗΠΑ, πήρε πίσω τα κέρδη του ευρώ για τις τρεις προηγούμενες ημέρες. Την Παρασκευή η κατάσταση ήταν μάλλον σταθεροποιητική με τις αγορές να αντιδρούν στα νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ με υψηλή μεταβλητότητα και με αντίρροπες αποφάσεις των επενδυτών. Η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 6.6% ενώ νέα άνοδο σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού που αυξήθηκε κατά 37.9%, σε ετήσιο επίπεδο. Όσο η ισοτιμία παραμένει κάτω από το 1:1, το σενάριο περαιτέρω πτώσης είναι κυρίαρχο και η σημαντικότερη στήριξη βρίσκεται κοντά στο 0.99.

  • GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.1730 και έκλεισε στο 1.1509. Σε μία εβδομάδα που απουσίαζαν οι οικονομικές ανακοινώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημαντικό ρόλο για την ισοτιμία είχε το αμερικανικό δολάριο και η κακή ψυχολογία των αγορών σε σχέση με την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Οι περισσότερες αναλύσεις και οι εκτιμήσεις κεντρικών τραπεζιτών συγκλίνουν στο ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί κι άλλο, αρκετά πάνω από το διψήφιο νούμερο που είδαμε τον προηγούμενο μήνα και πως η χώρα θα μπει σε μία ύφεση που θα διαρκέσει αρκετά τρίμηνα. Αυτή η εικόνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει νέες αυξήσεις των επιτοκίων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που αναμένεται να προχωρήσουν επιθετικά. Αυτό το γεγονός αδυνατίζει τη στερλίνα σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Το GBPUSD, είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2020 και την αρχή της πανδημίας, λίγο πάνω από το 1.14 και αυτή είναι η κρισιμότερη περιοχή τιμών αυτό τον καιρό για την ισοτιμία αφού μία πιθανή καθοδική διάσπαση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση.

  • USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 137.63 και κλείσιμο στο 140.18. Σημαντικός βραχίονας βοήθειας στην άνοδο ήταν η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου αλλά ακόμα μεγαλύτερο ρόλο έπαιξαν οι αποδόσεις των ομολόγων που συνέχισαν να ενισχύονται, με το αμερικανικό 10ετές να φτάνει μέχρι το 3.20%. Με αυτούς τους αρωγούς το USDJPY κατάφερε να υπερβεί το 140 για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια περίπου. Το γιεν φυσικά εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι εξαιρετικά αδύναμο γιατί η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει να ασκεί πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και να έχει αρνητικά επιτόκια όσο οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες και ιδιαιτέρως η Fed, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Ιαπωνία είχε θετικό πρόσημο στις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας με την ανεργία να είναι αμετάβλητη τον Αύγουστο στο 2.6%, τη βιομηχανική παραγωγή να ανακοινώνεται πάνω από τις προσδοκίες των αγορών, την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνεται και τους δείκτες ΡΜΙ να είναι θετικοί. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πάντως προς το παρόν, κρίνει πως η χώρα δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα των μακροοικονομικών μεγεθών που θα επιτρέψουν αύξηση των επιτοκίων και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε την ανοδική πορεία της ισοτιμίας να συνεχίζεται.

  • EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 137.10 και έκλεισε στο 139.60. Το ευρώ έδειξε κάποια σημάδια ενίσχυσης αφού ο υψηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στην Ευρωζώνη μεγαλώνει την πιθανότητα για σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, στους αντίποδες, δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, έστω κι αν η οικονομική εικόνα της Ιαπωνίας δείχνει βελτιωμένη. Μέσα στον Ιούλιο, η ισοτιμία είχε βρεθεί πάνω από το 140 και αν η εικόνα που περιγράψαμε συνεχιστεί, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και πάλι.

  • EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Έντονα ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8489 και έκλεισε στο 0.8644. Το ευρώ έχει δείξει κάποια σημάδια ζωής που έχουν να κάνουν κυρίως με τις προσδοκίες των αγορών για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά με την οικονομική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης. το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη πλευρά, βυθίζεται στην αντίληψη του πολύ υψηλού πληθωρισμού και μιας επερχόμενης ύφεσης και έτσι η στερλίνα έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κυρία νομίσματα. Σημαντική αντίσταση στη συνέχιση της ανοδικής πορείας είναι η περιοχή τιμών του 0.8720 αλλά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι αγορές να θεωρήσουν πως η στερλίνα είναι σε υπερπωλημένα επίπεδα και αυτό να θεωρηθεί επενδυτική ευκαιρία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποκτήσει σημαντικότερη αξία αν η ισοτιμία βρεθεί κοντά στο 0.85.

  • USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3031 και έκλεισε στο 1.3125. Η νέα ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος και η πτώση των τιμών του πετρελαίου που έχουν μεγάλη σε σχέση με το δολάριο του Καναδά, ήταν οι βασικότερες αιτίες για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα. Σε όλα αυτά προστέθηκε και η κακή εικόνα που παρουσίασε η οικονομία του Καναδά την προηγούμενη εβδομάδα μέσω των οικονομικών ανακοινώσεων. Το ΑΕΠ του Καναδά για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναμενόταν να έχει αυξηθεί κατά 4.4% αλλά το 3.3% που ανακοινώθηκε ήταν πολύ μακριά από αυτή την προσδοκία. Απρόσμενα επίσης, ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση βρέθηκε αρκετά κάτω από την οριακή τιμή του 50. Η ισοτιμία έχει βρεθεί πάρα πολύ κοντά στην περιοχή τιμών του 1.3225 που είναι και η υψηλότερη τιμή των τελευταίων δύο ετών περίπου και αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες στην περαιτέρω άνοδό της, αλλά αν το κάστρο αυτής της αντίστασης πέσει, μπορεί να τη δούμε σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

  • USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9651 και το κλείσιμο στο 0.9804. Η μεγάλη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου παρέσυρε την ισοτιμία σε μία έντονη ανοδική τάση, κλείνοντας τρεις συνεχείς εβδομάδες ανόδου. Εκτός από το ισχυρό δολάριο και τις ειδήσεις από την αμερικανική οικονομία, αρκετά σημαντική ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε και για την οικονομία της Ελβετίας. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ελβετία για τον Αύγουστο ανακοινώθηκε στο 3.5%, ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το 3.4% του Ιουλίου αλλά αυτό δεν φαίνεται πως οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα πως η Τράπεζα της Ελβετίας πρόκειται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια. Αρνητική εικόνα είχαν οι λιανικές πωλήσεις, ενώ και ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας KOF ήταν σημαντικά μειωμένος. Το USDCHF φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη για το 1:1 και δεν αποκλείεται να το επιτύχει αν φυσικά συνεχιστεί η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος.

  • AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6880 και έκλεισε στο 0.6808. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της Αυστραλίας αφού στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας την Τρίτη αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων, πιθανόν κατά 0.50%. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, τα επιτόκια στην Αυστραλία θα βρεθούνε στο 2.35% το οποίο όμως υπολείπεται ακόμα από τα επιτόκια στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται αυτή η ψαλίδα να ανοίξει κι άλλο αν η Fed συνεχίσει με νέες αυξήσεις. Κατά τα άλλα, θετική εικόνα είχαν οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία τον περασμένο μήνα ενώ καλή εικόνα παρουσίασαν και οι δείκτες ΡΜΙ στην Κίνα. Τα παραπάνω βοήθησαν το δολάριο της Αυστραλίας να μην έχει τόσο έντονες απώλειες σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, όσο άλλα νομίσματα αλλά η πτωτική τάση είναι εμφανής και είναι αρκετά πιθανό να συνεχιστεί έως και το 0.6680 που είναι και η σημαντικότερη στήριξη σε αυτή την περιοχή.

  • Bitcoin

Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $20,007 με κέρδη της τάξης του 2.30%. Αυτή η ανοδική αντίδραση φυσικά δεν είναι ικανή να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην επενδυτική κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, αφού είχαν προηγηθεί δύο έντονα πτωτικές εβδομάδες και το Bitcoin βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τα τέλη Μαρτίου. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα έχουν ευθυγραμμιστεί σε μεγάλο βαθμό με τα υπόλοιπα χρηματιστηριακά προϊόντα υψηλού ρίσκου και έτσι η έλλειψη ρευστότητας που αναμένεται, μέσω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής που ασκείται από πολλές κεντρικές τράπεζες, επιδρά αρνητικά. Τυχόν ειδήσεις όπως η πιθανή συνεργασία της Blackrock με το ανταλλακτήριο Kraken ή της Robinhood με το Cardano, περνάνε πλέον σε δεύτερη μοίρα. Το Bitcoin νωρίς στην τρέχουσα εβδομάδα, έχει βρεθεί ήδη ξανά κάτω από τα $20,000 κι από ότι φαίνεται παλεύει με την στήριξη στα $19,500. Μια επαναφορά σε πρώτη φάση πάνω από τα $22,000 και κατόπιν πάνω από τα $25,000 είναι ο τρόπος ανάκτησης της αισιοδοξίας στην επενδυτική κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000