Powered by

Λίβανος: Εταιρείες μεταφοράς χρημάτων αντικαθιστούν τις τράπεζες

Η οικονομική κρίση στον Λίβανο οδήγησε πολλούς πολίτες να καταφεύγουν σε εταιρείες μεταφοράς χρημάτων για συναλλαγές καθώς απαιτείται μεγάλος χρόνος για ανάληψη από τράπεζες και η εμπιστοσύνη έχει χαθεί.

Όποιος βασίζεται σε παραδοσιακές τράπεζες για να λάβει τα χρήματά του «θα πεθάνει 100 φορές πριν τα εξαργυρώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ελίας Σκαφ που έχει επιβιώσει με τη βοήθεια χρημάτων από τις ΗΠΑ που του στέλνουν συγγενείς του, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάποτε η ναυαρχίδα της οικονομίας του Λιβάνου, ο τραπεζικός τομέας τώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα καθώς οι τράπεζες απαγόρευσαν στους καταθέτες να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους, σταμάτησαν να προσφέρουν δάνεια και έκλεισαν εκατοντάδες υποκαταστήματα με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τον περασμένο μήνα έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση από πολίτη στο Λίβανο που εισέβαλε με όπλο σε τράπεζα απαιτώντας τις αποταμιεύσεις του ύψους 200.000 δολαρίων.

Η κρίση στο Λίβανο δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης και τα διάφορα γραφεία μεταφοράς χρημάτων καλύπτουν το κενό, προσφέροντας επίσης υπηρεσίες συναλλάγματος, πιστωτικών καρτών και πληρωμής φόρων δημιουργώντας ακόμη και μητρώα δώρων γάμου.

Η Western Union έχει περισσότερα από 1.200 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και διαχειρίζεται το 80% των μεταφορών χρημάτων εκτός του λιβανικού τραπεζικού τομέα.

Ο Λίβανος έχει πληγεί από τη χειρότερη οικονομική του κρίση από τότε που ο χρηματοπιστωτικός τομέας κατέρρευσε το 2019. Το τοπικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του στη μαύρη αγορά, καθώς η φτώχεια και η ανεργία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι ο Λίβανος έλαβε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα το 2021, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη συμφωνία επαναπροσέγγισης μετά το Brexit...Τι προβλέπει το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας
Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία