Powered by

H International Maritime Industries Σ. Αραβίας στην Κύπρο μέσω του GMF

Η International Maritime Industries (IMI), το μεγαλύτερο ναυπηγείο στην περιοχή ΜΕΝΑ (Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής), συνεργάστηκε με την Pelagic Partners και ανακοίνωσαν την έναρξη εργασιών του Global Maritime Fund (GMF), το οποίο με έδρα την Κύπρο θα παρέχει καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε κύριους πελάτες και ναυτιλιακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το ταμείο αναμένεται να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2023, αυξάνοντας τα στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια

Το GMF, το οποίο διαχειρίζεται από την Pelagic Partners, στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό ταμείο στον κόσμο για την παροχή καινοτόμων λύσεων χρηματοδότησης που είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικές, με δυνατότητα εξατομίκευσης και κατάλληλες για κάθε σκοπό με έμφαση στη χρηματοδότηση ESG για την υποστήριξη των βασικών περιφερειακών και διεθνών πελατών της ΙΜΙ και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας.

Με έδρα την Κύπρο, το GMF θα αντλεί κεφάλαια μέσω περιφερειακών και διεθνών επενδυτών, καθώς και μακροπρόθεσμες συμφωνίες με βασικούς πελάτες όπως η Bahri και η ARO που θα αποφέρουν σταθερό εισόδημα. Αναμένεται να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,7 δισεκατομμύρια SAR) μέχρι το τέλος του 2023, αυξάνοντας στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια (37,6 δισεκατομμύρια SAR) τα επόμενα 10 χρόνια.

Το GMF, που θα παρέχει έως και 100% χρηματοδότηση για πλοία και εξέδρες που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της ΙΜΙ στο Ρας Αλ Χάιρ της Σαουδικής Αραβίας, εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια τελετής στην Κύπρο στην οποία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος της ΙΜΙ Ahmed Al Sa'adi, ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο, Khalid Al Sharef, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IMI Dr. Abdullah Al Ahmari και ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος του GMF Feras Al-Sahan, καθώς και οι ιδρυτές της Pelagic Partners Dr. Niels Hartmann και Atef Abou Merhi, μαζί με διάφορα στελέχη της IMI και της Pelagic Partners, μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Σε δήλωσή του, ο Ahmed Al Sa'adi ανέφερε ότι «στην ΙΜΙ έχουμε την απίστευτη τιμή να είμαστε μέρος των φιλόδοξων προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας για το Vision 2030 και την οικοδόμηση ενός τεχνολογικά προηγμένου και βιώσιμου θαλάσσιου κόμβου στο κέντρο της εφοδιαστικής βιομηχανίας. Η έναρξη του Global Maritime Fund συμβαδίζει με το όραμά μας να γίνουμε παγκοσμίως ο ηγέτης στη ναυτιλιακή καινοτομία και βιωσιμότητα, επεκτείνοντας την προσφορά των υπηρεσιών μας, καθώς εργαζόμαστε για να γίνουμε μια από τις πιο προηγμένες ναυτιλιακές εγκαταστάσεις στον κόσμο».

Από την πλευρά του ο  Δρ. Abdullah Al Ahmari είπε ότι «η έναρξη του GMF θα επιτρέψει στην IMI να προσφέρει μια ολοκαίνουργια πρόταση αξίας που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης μας ως ο βασικός μοχλός της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας. Το GMF ενισχύει περαιτέρω την ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών μας, που παρέχει στους πελάτες και τους επιχειρηματικούς εταίρους μια σειρά από καινοτόμα, βιώσιμα ναυτιλιακά προϊόντα σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές».

Ο Δρ. Niels Hartmann είπε ότι «ως μια σχετικά μικρή και νέα αδειοδοτημένη ημεδαπή εταιρεία στο τομέα του της Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, έχουμε μια συνολική εμπειρία άνω των 60 ετών στη ναυτιλία και πιο συγκεκριμένα στη διαχείριση πλοίων, στη χρηματοδότηση πλοίων και στη διαχείριση επενδυτών. Η IMI και η Pelagic Partners θα πλεύσουν μαζί σε αυτή τη συνεργασία. Όπως μαζί καταφέραμε και τώρα πετύχαμε το πρώτο μεγάλο ορόσημο, την επιτυχημένη πιστοποίηση και εγγραφή του GMF».

Εξάλλου, ο Atef Abou Merhi δήλωσε πως «το GMF είναι ένα όραμα με μοναδικό χαρακτήρα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ναυπηγικής βιομηχανίας γενικά και ειδικότερα στη Σαουδική Αραβία. Με τη ναυτιλιακή βιομηχανία να είναι μεταξύ των βασικών πυλώνων του οράματος του σαουδαραβικού βασιλείου για το 2030, η Pelagic Partners ήταν πρόθυμη να ενώσει τις δυνάμεις της με το ΙΜΙ για να δημιουργήσει αυτό που προορίζεται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά ταμεία στον κόσμο».

Τέλος, ο Feras Al-Sahan είπε ότι «η έναρξη του Global Maritime Fund έχει δημιουργήσει μια μοναδική και άνευ προηγουμένου πρόταση αξίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον διαχειριστή του Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων, την Pelagic Partners, για την ανάπτυξη του κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια αναπτύσσοντας ισχυρές σχέσεις με τις περιφερειακές και διεθνείς τράπεζες καθώς και επενδυτές, με στόχο να γίνουμε το μεγαλύτερο ναυτιλιακό ταμείο στον κόσμο».

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Μια παραδοχή, μια απολογία και δώδεκα άμεσες ενέργειες στήριξης-«Δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»
Οι διευκρινίσεις του Υπ. Γεωργίας για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από την πυρκαγιά-Στόχος η άμεση στήριξη
Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Πότε πρέπει να διακοπούν οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα-Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Αυτές είναι οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη-Η θέση της Κύπρου (πίνακες)