Ελλάδα: Πόλος έλξης για θρησκευτικό τουρισμό η Πρέβεζα
11:00 - 30 Σεπτεμβρίου 2022
Η Πρέβεζα με τα ιστορικά μοναστήρια και ναούς της, αποτελεί πόλο έλξης για θρησκευτικό τουρισμό, αλλά συγκεντρώνει και ευρύτερα το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, καθώς ανιχνεύονται τα χνάρια πολλών κατακτητών μέχρι την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος το 1912.
Τα ιστορικά μνημεία της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, αποτελούν τεκμήρια ιστορικής συνέχειας και μάρτυρες των ιερών της παραδόσεων. Χωρίς να περιορίζονται από στενά γεωγραφικά όρια δήμων και νομών εκτείνονται από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους και τον Αμβρακικό κόλπο, μέχρι το όρος Ζάλογγο και τις όχθες του Άραχθου ποταμού. Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης καλωσορίζοντας αποστολή τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από την Κύπρο στον Νομό, ανέφερε πως η περιοχή έχει περάσει διάφορες φάσεις, σημειώνοντας πως υπήρχε μια περίοδο λόγω επιδρομών που η έδρα της Μητροπόλεως είχε μετακινηθεί στην Ναύπακτο και η Μητρόπολη ονομαζόταν Ναυπάκτου και Άρτης, κατά τον 16ο αιώνα.
Η Εκκλησία της ρωμαϊκής Νικοπόλεως είπε, συνδέεται άμεσα με τον Απόστολο Παύλο καθώς σύμφωνα με την προς Τίτον Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, επισκέφτηκε την περιοχή, κατά την τέταρτη του περιοδεία περί το 65-66μ.χ.
Σταδιακά μάλιστα, είπε, ως έδρα Μητροπόλεως της Παλαιάς Ηπείρου, ευημερεί και εξυψώνεται. Ο Μητροπολίτης σημείωσε πως η απελευθέρωση της Άρτας από τους Οθωμανούς το 1881, έχει ως επακόλουθο την ανασύσταση της Μητρόπολης, πλέον ως «Νικοπόλεως και Πρεβέζης» η οποία επανέρχεται στον γενέθλειο της χώρο, έπειτα από μία χιλιετή, σχεδόν απουσία. Επειδή η περιοχή αυτή ελευθερώθηκε πολύ μεταγενέστερα ανέφερε ο Μητροπολίτης, η έκταση αυτή ήταν πολύ ευρύτερη και περιλαμβάνει τους Δήμους Πρέβεζας, Ζυρού, δηλαδή τη Φιλιππιάδα, 17 χωριά από τον Δήμο Πάργας, όχι όμως την Πάργα και όλο τον κάμπο της Άρτας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης προσφέρθηκαν δώρα εκ μέρους του Επισκόπου Μεσαορίας στον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους
Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους που εντυπωσιάζει εξωτερικά με τον επιβλητικό πύργο του ρολογιού του και εσωτερικά με τον εντυπωσιακό του διάκοσμο.
Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Πρέβεζας στη θέση παλαιότερου ναού, σύμφωνα με τον για 56 συναπτά έτη ιερέα της εκκλησίας. Όπως ανέφερε, ο Ιερός Ναός ανεγέρθηκε περί το 1717-18 και ανακαινίστηκε ξανά το 1793. Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1827, το οποίο φιλοτέχνησαν μάστορες από την Κόνιτσα και επιχρυσώθηκε το 1836. Αλλά και η εικόνα του Χριστού με τα χέρια πίσω δεμένα περιτριγυρισμένος από σταφύλια. Οι σεισμοί είπε, προκαλούσαν το άνοιγμα ρωγμών και έτσι αναγκάστηκαν να προωθήσουν την τμηματική αναστύλωση του. Ερωτηθείς ποια είναι τα συναισθήματα του μετά από λειτουργία τόσων χρόνων, ο πάτερ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αγαπά τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους περισσότερο από την οικογένεια του και το σπίτι του. Με συγκινεί, είπε, ο Άγιος Χαράλαμπος, η ζωή του Αγίου Χαραλάμπους που τον αποκεφάλισαν οι άπιστοι σε ηλικία 113 ετών.
Ο ιερέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Κύπρο, ευχόμενος, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας που κατάγεται από εκεί και το λείψανο του οποίου βρίσκεται ακέραιο στην Κέρκυρα να κάνει το θαύμα του. Κάποτε, είπε, θα γίνει αυτό το θαύμα και θα σωθεί η Κύπρος.
Ενετικός πύργος
Στον εξωτερικό περίβολο και σε άμεση επαφή με την κύρια είσοδο του ναού δεσπόζει ο ενετικός πύργος, ο οποίος χρονολογείται το 1792. Διαθέτει ηλιακό και μηχανικό ρολόι, το οποίο αφαιρέθηκε από τον Αλή Πασά στα Γιάννενα. Από το 2000 το ρολόι διαθέτει πλέον ηλεκτρονικό μηχανισμό. Ο πύργος του ρολογιού μαζί με τον μητροπολιτικό ναό, αποτελούν το τοπόσημο της πόλης της Πρέβεζας. Ο ναός εορτάζει την 10η Φεβρουαρίου ημέρα τοπικής αργίας. Ο ενετικός πύργος με το ηλιακό και μηχανικό ρολόι αποτελεί σημείο αναφοράς της Πρέβεζας. Πολλοί είναι αυτοί που ανταμώνουν στο ρολόι της πόλης.
Στην Πρέβεζα επίσης ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου είναι ένας από τους παλιότερους και πλέον αξιόλογους ναούς της πόλης. Πρόκειται για μονόχωρο, ξυλόστεγο , δρομικό ναό. Ακόμα μικρότερα ξωκκλήσια όπως ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου, Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας και άλλοι έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.