Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ανδρέας Βύρας: Αλλάζει όψη η Λάρνακα παρά τα προβλήματα και την κρίση

Η Λάρνακα εκσυγχρονίζεται και ξεπερνά διαχρονικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, καθιστώντας την κομβικό σημείο αναφοράς για την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, προσθέτοντας ότι το όραμα για την πόλη υλοποιείται και σύντομα θα γίνει πραγματικότητα.

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα υπήρξαν με την οικονομική κρίση και την πανδημία, η πόλη ομορφαίνει και εκσυγχρονίζεται, ξεπερνά τα διαχρονικά προβλήματα και θέματα που αντιμετώπιζε και την καθιστούν ένα κομβικό σημείο αναφοράς τόσο στην Κύπρο όσο και πέραν από αυτή. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης διάφορα μεγάλα έργα με κυριότερο τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο και την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας που ξεκινά σύντομα».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «επίσης ολοκληρώθηκαν έργα όπως η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, η πρώτη φάση ανάπλασης οδών και διευκόλυνσης ΑΜΕΑ στο Κέντρο της Λάρνακας και ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης, μέσα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ύψους 4.2 εκατομμυρίων ευρώ».

Σύντομα, συνέχισε «ολοκληρώνονται στη Λάρνακα η Δημοτική Αγορά και η ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι. Ακόμα μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν τελευταία είναι η ολοκλήρωση των αντλιοστασίων S8 και S9, η μετακίνηση και η δημιουργία των νέων γηπέδων τένις, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της πόλης, η υιοθέτηση της πρωτοβουλίας «Λάρνακα Γαλάζια Πόλη» και η δημιουργία του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία – CMMI».

Ακόμα συνέχισε «οκτώ νέα έργα της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2030 τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, αναμένεται να αρχίσουν σύντομα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «όλα αυτά τα έργα συνδράμουν στην υλοποίηση του στόχου και του οράματος μας για την πόλη της Λάρνακας, δηλαδή μια σύγχρονη και με βιώσιμη ανάπτυξη πόλη, ανθρώπινη, ασφαλή και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ελκυστική στους επενδυτές και στον επιχειρηματικό χώρο».

Ερωτηθείς για τον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, που παραδόθηκε πρόσφατα στους δημότες και τους επισκέπτες της Λάρνακας, ο κ .Βύρας ανέφερε ότι «το 2009 ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας και αργότερα ως Πρόεδρος και σε πλήρη συνεργασία με τα Μέλη της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Λάρνακας, ξεκινήσαμε τις ενέργειες και διαδικασίες, επί δημαρχίας του Ανδρέα Μωυσέως. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού κάναμε όλες τις διαδικασίες για σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου».

Στη συνέχεια προχωρήσαμε «μετά από πάρα πολλή δουλειά και προσπάθειες στην επιλογή του Γραφείου των Μελετητών, στην ετοιμασία των σχεδίων και στην εξασφάλιση των σχετικών αδειών. Ωστόσο, μας πρόλαβε η μεγάλη οικονομική κρίση της τότε περιόδου που ως επακόλουθο είχε την αποκοπή του κονδυλίου ανέγερσης από τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ, όπως εξάλλου και έγινε και για όλα τα τότε έργα, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουμε στην υλοποίηση του».

Σημείωσε ακόμα πως όταν ανέλαβε τη Δημαρχία της Λάρνακας «το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε ήδη υποβάλει πρόταση για ένταξη του έργου στα πλαίσια αξιοποίησης ευρωπαϊκών ταμείων της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2022 και εξασφάλισε τη σχετική χρηματοδότηση. Ετσι το νυν Δημοτικό Συμβούλιο συνέχισε από εκεί που είχαμε μείνει με τα ίδια σχέδια, τις ίδιες άδειες και προχωρήσαμε στην υλοποίηση του».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «με την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηρίου του πρώην Κοινοτικού Κέντρου, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος, αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα και πιο σύγχρονα οικοδομήματα της Λάρνακας. Στο κτίριο στεγάζονται ήδη και δραστηριοποιούνται το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Λάρνακας,  οι Υπηρεσίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και το Πρόγραμμα Αθλητισμό Για Όλους, τα Κέντρα Πληροφόρησης του Οργανισμού Νεολαίας, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους Επαρχίας Λάρνακας, το Κέντρο Εξυπηρέτησης ΥΔΕΠ Λάρνακας και Ομάδες του Αθλητικού Σχολείου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα στεγαστεί στο χώρο αυτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας».

Ο Ανδρέας Βύρας σημείωσε ακόμα ότι «το όραμα για την πόλη της Λάρνακας υλοποιείται, γίνεται σχέδιο και πράξη και σύντομα θα είναι και πραγματικότητα, αφού η Λάρνακα συνεχώς αλλάζει».

Δειτε Επισης

Τέσσερις εταιρείες με έδρα την Κύπρο στη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ
Υπ. Οικονομικών: Δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες πιστώσεις για την αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Βασίλης Σταματάρης: Παραδίδω στον επόμενο Πρόεδρο ένα ACTA πιο ισχυρό
Quality Group: Νέα γραφεία στο κέντρο της Λάρνακας
Συστήνεται νέα εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση-Πώς μπαίνουν στην εξίσωση τα ΗΑΕ
Μεγάλο ενδιαφέρον του επιχειρείν στην ετήσια γενική συνέλευση του Invest Cyprus
Στην ECM Partners η Πολυκλινική Υγεία-Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών η διαχείριση
VE Very Exclusive Accessories Ltd: Τρεις νέο-ανακαινισμένες μπουτίκ Swarovski στην Κύπρο
Ο συνιδρυτής των Google Maps επενδύει στην Ask Wire