Ν. Πηλείδου: Διαφυλάσσεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου
17:26 - 30 Σεπτεμβρίου 2022
Με τη συμπερίληψη της διάταξης για εθελοντική εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ διαφυλάσσεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου εφόσον διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της AHK, τόνισε η υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο πλαίσιο των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, σημείωσε, αποτρέπεται η μετακύλιση του όποιου κόστους σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, και παρέχεται η ευχέρεια για περιορισμό τυχόν υπερκερδών από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Σήμερα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ υιοθέτησαν μια σειρά στοχευμένων και περιορισμένων σε χρονική διάρκεια μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.
«Με τις σημερινές αποφάσεις, η ΕΕ ενισχύει την εργαλειοθήκη της κατά τρόπο που αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Μια εργαλειοθήκη που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και στη χώρα μας», ανέφερε σχετικά η κ. Πηλείδου.
Ιδιαίτερα σε σχέση με την Κύπρο, τονίζεται η σημασία συμπερίληψης ειδικής διάταξης για εθελοντική εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν, η οποία λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες της Κύπρου.
«Ότι δηλαδή η Κύπρος είναι ενεργειακά απομονωμένη από την υπόλοιπη ΕΕ, διαθέτει ένα μικρό σύστημα ηλεκτρισμού και είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού», είπε σχετικά.
Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τον μετριασμό των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Πρόταση για ανώτατο όριο τιμής στο αέριο
Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας, η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει μια πρόταση για ανώτατο όριο τιμής για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από αγωγούς ή/και LNG στην ΕΕ και για θέσπιση ενός κατάλληλου μηχανισμού που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών, εφόσον δεν θα δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά ενέργειας.
«Επιπλέον, πριν προχωρήσουμε στη λήψη οποιωνδήποτε περαιτέρω μέτρων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων μέτρων και να μελετηθούν οι επιπτώσεις των όποιων νέων μέτρων για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», διευκρίνισε σχετικά η κ. Πηλείδου.
Τέλος, σε σχέση με τις πρόσφατες διαρροές φυσικού αερίου σε Nord Stream I και II, η υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τα επηρεαζόμενα κράτη μέλη - τη Δανία, τη Γερμανία και την Σουηδία. «Τέτοια περιστατικά σε ενεργειακή υποδομή της ΕΕ προκαλούν έντονη ανησυχία και γι’ αυτό χρειάζεται η πλήρης διερεύνησή τους», ανέφερε καταληκτικά.