Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

ΕΚΤ: Πληθαίνουν οι τραπεζίτες που ζητούν άνοδο επιτοκίων

Ευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες υποστηρίζουν την επιλογή μιας νέας, μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κτυπήσει νέο υψηλό ρεκόρ, διαφωνώντας ωστόσο στο ζήτημα της συρρίκνωσης του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ έχει σωρευτικά προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 125 μονάδων βάσης στις τελευταίες συνεδριάσεις και δεσμεύθηκε για περαιτέρω αυξήσεις, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ο οποίος κινείται προς το 10%, ενώ οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες υπερβαίνουν τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

«Η δική μου επιλογή θα ήταν 75 (μονάδες βάσης), δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γκερτιμίνας Σίμκους, πρόεδρος της ΚΤ της Λιθουανίας στο πρακτορείο Bloomberg στο περιθώριο συνεδρίου στο Βίλνιους και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι «στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες επιλογές, αλλά το ελάχιστο είναι 50 (μονάδες βάσης).

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό συνομιλίες για τη μείωση του ισολογισμού της, μια άποψη την οποία συμμερίστηκε ο Εσθονός ομόλογός του Μάντις Μούλερ.

Ωστόσο, ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο και ο Ισπανός τραπεζίτης Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος παρουσιάζονται αρνητικοί, εκφράζοντας φόβους ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές ομολόγων.

«Η ποσοτική σύσφιξη μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει ανησυχία στις αγορές», ανέφερε ο ντε Κος σε ομιλία στο Μπιλμπάο, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία ομαλοποίησης σε μια στιγμή κατά την οποία όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται σε αυτήν».

Σε σχέση με τον τελικό στόχο των επιτοκίων ο κ. ντε Κος είπε πως στη βάση των υφιστάμενων πληροφοριών ο στόχος σε όλα τα μοντέλα βρίσκεται στο 2,25% με 2,50%, σε σύγκριση με το 3% που εκτιμούν οι αγορές.

Ενώ η επόμενη συνεδρία για θέματα νομισματικής πολιτικής αναμένεται σε ένα μήνα, και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο Πέτερ Καζιμίρ (Σλοβενία) και ο Ρόμπερτ Χολτζμαν (Αυστρία) δήλωσαν υπέρ μιας αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης. Εξάλλου ο Φινλανδός Όλι Ρεν έθεσε την αύξηση 75 μονάδων ως μια από τις αποδεκτές επιλογές και ο Εσθονός Μάντις Μούλερ είπε ότι χρειάζεται ένα σημαντικό βήμα στα επίπεδα των προηγούμενων δύο κινήσεων.

Δειτε Επισης

Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS
Microsoft: Καμία πιθανότητα υπερευφυούς τεχνητής νοημοσύνης εντός 12 μηνών
Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι που κληρονομούν τις περιουσίες τους (έρευνα)
Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα