Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό άεριο και καλύτερες τιμές
18:30 - 29 Σεπτεμβρίου 2022
Η προτεραιότητα για την Κομισιόν αυτή τη στιγμή είναι ενέργειες που να εστιάζουν στην είσοδο του φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ενόψει της συζήτησης με τους Υπουργούς Ενέργειας την Παρασκευή, κατά την οποία θα ανταλλάξουν τις πρώτες απόψεις για το πώς μπορεί να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου.
Σε γραπτή δήλωσή της η κ. Σίμσον ανέφερε πως αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα από αυτές τις προσπάθειες τότε θα ήταν δυνατόν ένα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, απαντώντας εμμέσως στην πρόταση 15 κρατών μελών για επιβολή ολικού πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG από όλους τους προμηθευτές, και όχι μόνο από τη Ρωσία.
Αντιθέτως, επιχειρηματολόγησε υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία.
«Πρώτα, πρέπει να δράσουμε στο σημείο όπου το φυσικό αέριο εισέρχεται στην αγορά μας. Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Αν αυτό δεν φέρει αποτελέσματα, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πλαφόν» ανέφερε η κ. Σίμσον.
Η Επίτροπος Ενέργειας έκανε λόγο για «ενεργειακό εκβιασμό» από την πλευρά της Ρωσίας καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι υψηλότερη από την προσφορά, και τόνισε πως πρέπει να γίνουν ενέργειες που αφορούν ολόκληρη την αλυσίδα προμήθειας.
«Η Ρωσία δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Κατ’ ακρίβεια, είναι η πηγή του προβλήματος. Είμαι πεπεισμένη πως χρειαζόμαστε πλαφόν για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε επίπεδο που να συνεχίζει να καθιστά τις εξαγωγές στην Ευρώπη ελκυστικές για αυτούς» πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις ψηλές τιμές ηλεκτρισμού, δήλωσε πως στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσω ενός ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο στο πλαίσιο του υπολογισμού των τιμών ηλεκτρισμού.
«Ο στόχος είναι να απαλύνουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρισμού» εξήγησε.
«Το όριο αυτό πρέπει να τεθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην αυξάνει την γενικότερη κατανάλωση φυσικού αερίου» όπως είπε, καθώς μια τυχόν αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στη σημερινή αγορά θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές.
Η κ. Σίμσον αναφέρθηκε ακόμα στην έκτακτη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας την οποία πρότεινε η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο (και για την οποία οι Υπουργοί Ενέργειας θα κληθούν να ανταλλάξουν απόψεις την Παρασκευή), που περιλαμβάνει για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, μέσω εσόδων που θα αντληθούν από την επιβολή ορίου στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και από την εισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο
Σε μια προηγούμενη εξέλιξη, αρνητική προς την πρόταση για ένα συνολικό πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου από όλες τις δικαιοδοσίες, και όχι μόνο από τη Ρωσία, παρουσιάζεται η Κομισιόν σε non-paper, το οποίο δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα κράτη μέλη ενόψει της συζήτησης για τα μέτρα για αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών ενέργειας που θα γίνει στο πλαίσιο του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η Κομισιόν αντιπροτείνει την επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, διαπραγμάτευση για μείωση των τιμών εισαγωγής από άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, μείωση της τιμής των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω διαπραγμάτευσης και ανάπτυξη ειδικού δείκτη καθορισμού τιμών για το LNG, και επιβολή ανώτατου ορίου για την τιμή του φυσικού αερίου κατά την παραγωγή ηλεκτρισμού εντός της ΕΕ.
Όπως σημειώνουν, η Κομισιόν έχει ζυγίσει τα προτερήματα και τους κινδύνους κάθε μέτρου και θεωρεί πως ένα τέτοιο γενικό πλαφόν προκαλεί κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού καθώς θα δυσκολέψει τις προσπάθειες προμήθειας από άλλες πηγές.
Η ίδια πηγή υπογράμμισε πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα.
Σύμφωνα με το non-paper το οποίο έχει δει το ΚΥΠΕ, η θέση της Κομισιόν για την πρόταση είναι πως η εφαρμογή ενός πλαφόν στην χοντρική τιμή που θα καλύπτει όλες τις συναλλαγές που αφορούν το φυσικό αέριο, τόσο μέσω αγωγών όσο και LNG, θα είχε επιπτώσεις όχι μόνο στις συμφωνίες με εισαγωγές από τρίτες χώρες αλλά θα και στην τιμολόγηση εντός της ΕΕ.
Σύμφωνα πάντα με τα επιχειρήματα της Κομισιόν, ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε μείωση των κινήτρων στην αγορά για διασφάλιση της ροής φυσικού αερίου μεταξύ των κρατών μελών.
Στο non-paper αναφέρεται πως ένα συνολικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα προϋπέθετε τη δημιουργία μιας οντότητας που να διανέμει φυσικό αέριο στα κράτη μέλη, την επιβολή ενός πλαισίου ριζικότερης μείωσης της ζήτησης ως απάντηση στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης που θα φέρει η μείωση των τιμών, την κατεύθυνση σημαντικών κονδυλίων για αγορά φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι παγκόσμιες τιμές είναι υψηλότερες από το πλαφόν και την δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων επιτήρησης και εφαρμογής.
Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση για τα πιο πάνω επιπρόσθετα μέτρα για περιορισμό των τιμών ενέργειας στο Συμβούλιο Ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις από την Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα.
Την Παρασκευή αναμένονται επίσης αποφάσεις όσον αφορά τα μέτρα που είχε προτείνει η Κομισιόν στα μέσα Σεπτεμβρίου μέσω και της ομιλίας της Προέδρου Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μείωση της ζήτησης ενέργειας στις ώρες αιχμής και ανώτατο όριο στα υπερκέρδη των «υπο-οριακών» παραγωγών ενέργειας (με χρήση ΑΠΕ, πυρηνικής ενέργειας, λιγνίτη και πετρελαίου) που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ