Powered by

Στο Δικαστήριο ΕΕ για χρυσά διαβατήρια στέλνει τη Μάλτα η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως παραπέμπει τη Μάλτα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της χώρας για το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοοτήτων σε επενδυτές.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της δέσμης παραβάσεων Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν παραπέμπει την Μάλτα στο ΔΕΕ καθώς η χώρα συνεχίζει να λειτουργεί πρόγραμμα χορήγησης «χρυσών διαβατηρίων» χωρίς να εκφράζει πρόθεση τερματισμού του.

Όπως είχε αναφερθεί και όταν ξεκίνησε η διαδικασία κατά Μάλτας και Κύπρου στις 20 Οκτωβρίου 2020 με αποστολή προειδοποιητικής επιστολής (η διαδικασία κατά της Κύπρου παραμένει ανοιχτή), η Κομισιόν θεωρεί πως «η συστηματική χορήγηση ιθαγένειας, και κατ' επέκταση ιθαγένειας της ΕΕ, σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών ή επενδύσεων χωρίς καμία πραγματική σύνδεση με το οικείο κράτος μέλος υπονομεύει το καθεστώς της ιθαγένειας της ΕΕ, όπως ορίζεται στις Συνθήκες (άρθρο 20 ΣΛΕΕ) και είναι ασυμβίβαστη με την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 ΣΕΕ)».

Η Μάλτα εγκαινίασε νέο πρόγραμμα παροχής υπηκοότητας σε επενδυτές περί τα τέλη του 2020. Η Κομισιόν απέστειλε στη Μάλτα δεύτερη προειδοποιητική επιστολή στις 9 Ιουνίου 2021.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μάλτα ανέστειλε τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών στο πρόγραμμα.

Στις 6 Απριλίου 2022, η Επιτροπή έστειλε στη Μάλτα αιτιολογημένη γνώμη (το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει πριν την παραπομπή στο ΔΕΕ), καθώς πρόκειται για το μόνο κράτος μέλος που συνεχίζει να λειτουργεί πρόγραμμα χορήγησης «χρυσών διαβατηρίων».

«Αν και αυτό ήταν ένα θετικό βήμα, η Μάλτα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα για όλες τις άλλες εθνικότητες και δεν έχει εκφράσει καμία πρόθεση να το τερματίσει» σημειώνεται και προστίθεται πως η απάντηση της Μάλτας στην αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής δεν αντιμετώπισε ικανοποιητικά τις ανησυχίες για το πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες
Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός-Νέα πτώση πέραν του 2%
Οι 10 πιο κερδισμένες μετοχές από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Παγκόσμιο χρέος: Ποιες χώρες το εκτινάσσουν την ώρα που οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικοί πόλεμοι εντείνουν την κρίση
Οι χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες ώρες εργασίας-Τα νέα στοιχεία της Eurostat
Αυστηρότεροι έλεγχοι ασφάλισης πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε.-Τι απαιτεί η νέα οδηγία