Με 240 δράσεις η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την οικονομία
16:11 - 26 Σεπτεμβρίου 2022
Με όραμα «η Κύπρος να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται», το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Τάκης Κληρίδης, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ολοκληρωμένη μελέτη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο πυλώνες της στρατηγικής, είπε, είναι από τη μία η αναδιάρθρωση και η αναδιοργάνωση της κυπριακής οικονομίας, με διόρθωση των στρεβλώσεων και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και, από την άλλη, η ανάπτυξη, με αναγνώριση των κύριων τομέων που θα προσφέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη, με ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Πρόσθεσε, ότι στην καρδιά της στρατηγικής βρίσκεται η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ στόχος είναι η οικονομία να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που να είναι αρκετά ισχυρή για να μπορεί να απορροφήσει εξωτερικούς κραδασμούς.
Όπως είπε, η στρατηγική αποτελείται από πάνω από 240 δράσεις, που αποτελούν πρακτικές εισηγήσεις, ενώ 92 από αυτές έχουν ήδη ενσωματωθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Ανδρέας Ασσιώτης, παρουσίασε στην Επιτροπή τη στρατηγική. Όπως είπε, αυτή διαφέρει από άλλες στρατηγικές, επειδή είναι συμμετοχική, συνδεδεμένη με χρήματα και έχει «ιδιοκτησία».
Αναλυτικότερα, είπε ότι για τη διαμόρφωση της στρατηγικής έγιναν πάνω από 200 συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους, πάνω από 5 εργαστήρια και δημόσια διαβούλευση, ενώ πήραν ανατροφοδότηση και από τα κόμματα. Επιπλέον, η στρατηγική είναι συνδεδεμένη με τον προϋπολογισμό και οι δράσεις είναι κοστολογημένες, ενώ η υλοποίησή της χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επομένως είναι και υπό την εποπτεία της. Τέλος, όπως είπε, η «στρατηγική έχει ιδιοκτησία», καθώς σε κάθε δράση αναφέρεται ποιος είναι ο υπεύθυνος για την υλοποίησή της, με ποιο προϋπολογισμό είναι συνδεδεμένη, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της και παραδείγματα για το πού έχει ξαναγίνει.
«Το κάθε Υπουργείο να ενημερωθεί για τη στρατηγική και τις δράσεις που του αναλογούν και θα τις συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό», είπε.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής ονομάζονται «παγκόσμιο πρότυπο έθνος», με αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα, «ακμάζουσα και ανθεκτική οικονομία», που να βασίζεται στην πράσινη οικονομία και ψηφιακή μετάβαση, και «δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία», με εκπαιδευτικό σύστημα παγκόσμιας εμβέλειας, προσβάσιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κράτος δικαίου που να καταπολεμά τη διαφθορά.
Τόνισε ότι στόχος της στρατηγικής δεν είναι να δώσει έμφαση στους παραδοσιακούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και ο κατασκευαστικός τομέας, αλλά σε αναδυόμενους τομείς, στους οποίους η Κύπρος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και πιθανώς να μην έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Τέτοιοι είναι η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT), η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας με την αγροτεχνολογία, ο βιώσιμος τουρισμός, η υγεία και ο αγροτουρισμός, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ελαφρά βιομηχανία.
Όπως είπε, προτεινόμενο κεντρικό μοντέλο ανάπτυξης είναι να γίνει η Κύπρος «αειφόρο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Ευρώπης».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστίνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, είπε ότι "συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για τους πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να χτιστεί το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, η οποία, με σωστή πολιτική κατεύθυνση και σωστό στρατηγικό σχεδιασμό ως προς την υλοποίησή τους, δίνει μία πολύ καλή πρόβλεψη για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας".
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας θα συνεχιστεί με την Επιτροπή Οικονομικών, "γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ θεσμών, περιλαμβανομένης και της Επιτροπής Οικονομικών, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε θετικά και άμεσα στη διαμόρφωση ενός καλύτερου οικονομικού μέλλοντος για τον τόπο μας".
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας «είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός που ανέλαβε δράση μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και έχει τεράστια σημασία για τον τόπο μας, ακριβώς γιατί περιλαμβάνει προσωπικότητες, και ακαδημαϊκούς και με πρακτική γνώση της οικονομίας και μπορούν να εισηγούνται αρκετά πράγματα, να εντοπίζουν τις αδυναμίες, να διορθωνόμαστε και να προχωρούμε μπροστά».
Για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου ο κ. Κουλλά είπε ότι είναι μια στρατηγική εξειδικευμένη, «έχουμε συνεπώς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μέχρι και το 2035», η οποία «περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες δράσεις, δεν είναι μία θεωρία. Αυτή η στρατηγική έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Πάνω από 90 δράσεις έχουν ενσωματωθεί στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης και πολλά άλλα θα ενσωματώνονται στους τριετείς προϋπολογισμούς και στους σχεδιασμούς του κράτους».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κατέληξε ότι «μέσα από την υλοποίηση αυτών των δράσεων δημιουργείται η αισιοδοξία ότι θα έχουμε ισχυρά εφόδια και ισχυρά θεμέλια για το μέλλον για να φτιάξουμε μια ακόμα πιο ανταγωνιστική οικονομία, που θα είναι ανθεκτική και στους διεθνείς κλυδωνισμούς».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι "είναι προφανές ότι το υφιστάμενο σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του. Χρειαζόμαστε μια οικονομία, η οποία να στηριχτεί σε γερούς πυλώνες, να στηριχτεί στην παραγωγή, να στηριχτεί στο πώς οι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας στην Κύπρο θα ενισχυθούν και θα εκσυγχρονιστούν, από τη γεωργοκτηνοτροφία, μέχρι τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, μέχρι τον τομέα της παροχής υπηρεσιών και τον τουρισμό".
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι "χρειαζόμαστε να οικοδομήσουμε μια οικονομία στηριζόμενη στην πράσινη ανάπτυξη, όχι με λόγια και διακηρύξεις, αλλά με έργα". Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η οικονομία είναι οι άνθρωποι. Ανάπτυξη έχουμε, όχι για να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά για να ευημερούν οι άνθρωποι. Άρα είναι πολύ βασικό στοιχείο της όποιας στρατηγικής το πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή" και πώς θα στηριχθούν τα λαϊκά στρώματα.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, συνεχάρηκε το Συμβούλιο για την εκπόνηση του έργου αυτού "που είναι όντος πολύ φιλόδοξο και αν υλοποιηθεί θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στον τόπο μας". Όπως είπε, οι στόχοι έχουν εντοπιστεί, είναι ορθοί και στο τέλος του δρόμου με την υλοποίηση του έργου "θα έχουμε πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό κρατικό μηχανισμό, με περισσότερη έμφαση στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση, την πράσινη οικονομία, ένα κράτος δικαίου που να καταπολεμά τη διαφθορά και μια οικονομία πολύ βιώσιμη και ανθεκτική".
"Στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή, γιατί σε αυτή εμπλέκονται όλα τα Υπουργεία, όλος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, όλες οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της Κύπρου. Έχουμε τονίσει τον βαθμό δυσκολίας της υλοποίησης και την ανάγκη να επικεντρωθούμε στον τρόπο υλοποίησης των σχεδόν 250 δράσεων, στην ανάγκη κατανόησης του ρόλου και των ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στον έλεγχο της προόδου, καθώς και στον πολιτικό ρόλο του συντονιστή του όλου έργου", κατέληξε ο κ. Τρυφωνίδης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ