Σημαντική πτώση στις τιμές ολλανδικού και βρετανικού φυσικού αερίου

Σημαντική πτώση σημειώνουν τη Δευτέρα οι τιμές χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία, καθώς οι μεγαλύτερες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και οι ισχυρές ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετριάζουν την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης λόγω του αναμενόμενου ψύχους την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, το συμβόλαιο Οκτωβρίου του ολλανδικού φυσικού αερίου, TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρεί κατά 6,6% ή 12,12 ευρώ, στα 173,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ το συμβόλαιο Νοεμβρίου σημειώνει πτώση κατά 4,98%, στα 192,45 ευρώ/MWh.

Το βρετανικό συμβόλαιο για τον Οκτώβριο μειώνεται κατά 14,1% ή κατά 40,45 πένες, στις 246,13 πένες ανά θερμική μονάδα, ενώ το συμβόλαιο Νοεμβρίου μειώνεται κατά 25 πένες, στις 190,00 πένες ανά θερμική μονάδα.

"Είμαστε αρκετά πτωτικοί (bearish). Η ζήτηση δεν είναι πια ισχυρότερη και είμαστε πλήρης (σε φυσικό αέριο) στις αποθήκες και σε LNG", δήλωσε Ευρωπαίος χρηματιστής στην αγορά φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές της εταιρείας Refinitiv δήλωσαν ότι το κρύο που αναμένεται στη βορειοδυτική Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα θα ενισχύσει τη ζήτηση για θέρμανση στην περιοχή και θα στηρίξει τις τιμές σποτ σε όλους τους ευρωπαϊκούς κόμβους, προσθέτοντας ότι η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να αυξηθεί εν μέσω περιορισμένου ανέμου.

"Αυτοί οι ανοδικοί παράγοντες, ωστόσο, μετριάζονται με την αύξηση της νορβηγικής παραγωγής φυσικού αερίου», σημείωσε.

Το έντονο πρόγραμμα αφίξεων φορτίων φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη που είναι προγραμματισμένο ενισχύει επίσης τις προβλέψεις για χαμηλότερες τιμές, δήλωσε η αναλύτρια αερίου της Refinitiv, Kasia Piaskowska.

Οι συνολικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω των αγωγών της Νορβηγίας αυξήθηκαν τη Δευτέρα στα 290 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως (mcm/d) έναντι 268 mcm/d την προηγούμενη ημέρα.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Great Sea Interconnector: Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.-Στα 100 εκατ. το ποσό που θα καταβάλει
Ξεκαθαρίζει για Chevron ο Λετυμπιώτης-«Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα»
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Coral Cyprus (Shell Licensee): Μια εντυπωσιακή κοινωνική και περιβαλλοντική δράση
Διαγωνισμό μίσθωσης γης για έργα ΑΠΕ προκήρυξε η ΑΗΚ
Κηροζίνη και φέτος από τα πρατήρια μέσω κερματοδέκτη
Συστήνεται νέα εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση-Πώς μπαίνουν στην εξίσωση τα ΗΑΕ
ΡΑΕΚ: Αναγκαία η αναβάθμιση δικτύου για διείσδυση των ΑΠΕ
Ζητά παράταση για την τεχνοοικονομική μελέτη ανάπτυξης του «Αφροδίτη» η Chevron