Powered by

«Οι καταναλωτές να τοποθετούνται στο επίκεντρο...»

Oι καταναλωτές οφείλουν να τοποθετούνται στο επίκεντρο κάθε ανοικοδομητικής διαδικασίας ως κύριοι παράγοντες για μια βιώσιμη ανάκαμψη, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης, μιλώντας στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών για θέματα Καταναλωτών που διεξήχθη στην Πράγα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, τη Σύνοδο απασχόλησαν η ενίσχυση της ενδυνάμωσης του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των καταναλωτών σε διασυνοριακό επίπεδο, το ζήτημα των αναδυόμενων προκλήσεων για την προστασία των καταναλωτών συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς και η πρωτοβουλία τροποποίησης της νομοθεσίας για τα οργανωμένα ταξίδια.

Όπως αναφέρεται, κ. Παναγίδης, στην παρέμβασή του σχετικά με τις διαδικασίες λειτουργίας του Δικτύου για τη συνεργασία των αρμόδιων Αρχών για θέματα καταναλωτών (CPC) των κρατών μελών της ΕΕ, τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης των διαδικασιών για επίτευξη αποτελεσματικότερης εφαρμογής των εργαλείων σε συλλογικό επίπεδο και υλοποίησης των στόχων του.

Αναφορικά με τους τομείς των νομοθεσιών για Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών (ΕΕΚΔ) έθεσε τον προβληματισμό πως, παρόλο που οι γρήγοροι, φθηνοί, αμερόληπτοι και ευέλικτοι μηχανισμοί εναλλακτικής επίλυσης διαφορών είναι πολύ σημαντικοί στο διασυνοριακό εμπόριο, εντούτοις, με την πάροδο των ετών το σύστημα ΕΕΚΔ «αντιμετώπισε» την απροθυμία των εμπόρων να συμμετάσχουν στη διαδικασία επίλυσης διαφορών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιστράτευσης μιας διαδικασίας διαβούλευσης με στόχο την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του θεσμού για επίτευξη αποτελεσματικότητας στον τρόπο επίλυσης των διαφορών.  

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγίδης τόνισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα πρώτων υλών και βασικών καταναλωτικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και τα οποία έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα μέτρα που λήφθηκαν από την κυπριακή Κυβέρνηση για στήριξη των καταναλωτών και δη των ευάλωτων ομάδων, με έμφαση σε αυτά που αφορούσαν κυρίως στήριξη για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις αυξήσεις τιμών σχετικά με την ενέργεια.

Κατά την τρίτη θεματική αναφέρθηκε στη σημαίνουσας σημασίας πρωτοβουλία για τροποποίηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια, καθώς η πρωτοφανής κατάσταση με την οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 ήγειρε ζητήματα τα οποία δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν κατά την περίοδο σύνταξης της οδηγίας.

Δειτε Επισης

Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ