Powered by

Δυσβάστακτο το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις της εστίασης

Ο Σύνδεσμος Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για το δυσβάστακτο κόστος ενέργειας το οποίο μέσα στο 2022 έχει διπλασιαστεί. Ο Σύνδεσμος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου μας, και γενικότερα ο κλάδος της εστίασης, έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια όσο κανένας άλλος κλάδος, κυρίως λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στην προσπάθεια μας για ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα, με στόχο τη επιβίωση των επιχειρήσεών μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με την τεράστια ενεργειακή και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ο κλάδος της εστίασης δεν μπορεί να αντέξει το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας, το οποίο έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του 2022. Σε συνδυασμό με τις  καλπάζουσες τιμές στις πρώτες ύλες, απόρροια των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση.

Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη, το Κράτος να στηρίξει τις επιχειρήσεις στη συνεχιζόμενη αυτή δύσκολη περίοδο με σκοπό τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας τους και παράλληλα στην προστασία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αναμένουμε όπως η Κυβέρνηση εξετάσει τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων μας. Εισηγούμαστε την επιβολή πλαφόν στην χοντρική τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις, όπως έχουν επιβάλει και άλλες χώρες της Ευρώπης, σε τιμές που να είναι διαχειρίσιμες, με μείωση της τάξης του 50% από τις υφιστάμενες τιμές αγοράς. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιδότησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορέσει ο κλάδος μας να αναπνεύσει και να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Δεν αποτελεί υπερβολή πως οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Σε περίπτωση που δεν καθοριστεί άμεσα συγκεκριμένος τρόπος στήριξης, η κατάρρευση είναι το επικρατέστερο σενάριο, συμπαρασέρνοντας χιλιάδες κόσμο στην ανεργία.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού GOLD: Η Λεμεσός ως μια πόλη συνώνυμο της φιλοδοξίας και της δυναμικής εξέλιξης
Η CPO φέρνει την Korres στο Mall of Cyprus-Ποιο είναι το ελληνικό brand που κατέφθασε στο εμπορικό κέντρο
Όμιλος Λεπτός: Οι εξαιρετικές επιδόσεις της αγοράς ακινήτων και η Κύπρος ως ασφαλές λιμάνι εν μέσω αβεβαιότητας
Όλα τα αναγκαία μέτρα στα αεροδρόμια, διευθετήθηκε το θέμα της διαμονής για όλους...Η αξιολόγηση του ΣΕΑ
Kλειστός ο εναέριος χώρος της Μέση Ανατολής, εκατοντάδες ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων
Αλ. Ιωσηφίδης: Ανήσυχη η ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου-Τα στενά του Ορμούζ και τι θα δημιουργούσε μια πετρελαϊκή κρίση
Αύξηση 24,6% στα έσοδα από τουρισμό το πρώτο τρίμηνο...Ρεκόρ τον Μάρτιο με €129,4 εκατ.
Υπεγράφη η συμφωνία παραχώρησης άδειας χρήσης του ιστορικού Φάρου Περβολιών-Σημείο επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας
Ελληνική και Eurobank Κύπρου γίνονται ένα και επαναδιαμορφώνουν τον τραπεζικό χάρτη-Τι αλλάζει για τους πελάτες
Βρίσκει κλειστές πόρτες από τις τράπεζες για δάνειο ο ΑΔΜΗΕ-Ζητά ανάκτηση €250 εκατ. για να συνεχiστει ο GSI