Πώς οι χώροι εργασίας θέτουν τους εργαζόμενους στο επίκεντρο
10:37 - 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ενώ παλαιότερα η εργασία και η προσωπική ζωή ήταν δύο σαφώς ξεκάθαρα κομμάτια της ζωής μας, ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι και τόσο απλός σήμερα.
Δυο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία μας ανάγκασε να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε γραφείο, ο εργασιακός χώρος, ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε αλλά και το τί ακριβώς θέλουμε από τη δουλειά μας, έχουν αλλάξει ριζικά.
Πολλοί εργαζόμενοι παγκοσμίως έχουν παραιτηθεί από τις δουλειές τους, αναζητώντας μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους, αλλά και κάποιο μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή τους, εκτίμηση και σεβασμό, καθώς και καλύτερη ισορροπία καριέρας-ζωής.
Μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων ανταποκρίθηκε σε αυτές τις επιθυμίες, δίνοντας στο προσωπικό τους αυξήσεις και μπόνους.
Άλλες όμως, όπως η Wavestone για παράδειγμα, φρόντισαν να εμπλέξουν το προσωπικό τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τις θέσεις εργασίας τους. Τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας συγκέντρωσαν τους 3,000 εργαζόμενους σε 10 τοποθεσίες ανά τον κόσμο, πραγματοποιώντας συναντήσεις όπου συζήτησαν τους στόχους και τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διοργάνωσε 350 εργαστήρια με στόχο να αναπτύξει τη στρατηγική της για το μέλλον από κοινού με τους εργαζόμενους της, στο πλαίσιο της «ενδοεπιχειρηματικότητας».
Είναι ακριβώς αυτή η μεγάλη εμπλοκή των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που βοήθησε την Wavestone να μπει στη λίστα Best Workplaces™ in Europe 2022 και συγκεκριμένα να βρεθεί στην τέταρτη θέση της λίστας, στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η λίστα χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: 25 μικροί οργανισμοί (με 10-49 εργαζομένους), 50 οργανισμοί μεσαίου μεγέθους (με 500+ εργαζομένους) και 25 πολυεθνικοί οργανισμοί – επιχειρήσεις που διατηρούν παρουσία σε τρεις ή περισσότερες τοποθεσίες διεθνώς και απασχολούν πέραν των 1,000 εργαζομένων.
Η λίστα, η οποία καταρτίζεται κάθε χρόνο από την Great Place to Work® – την παγκόσμια αρχή για την εργασιακή κουλτούρα – βασίζεται στα εμπιστευτικά στοιχεία μιας έρευνας 1,4 εκ. εργαζομένων σε περισσότερες από 3,000 εταιρείες σε 37 Ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα αξιολογεί τις απόψεις και εμπειρίες των εργαζομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην εταιρεία τους, την προώθηση της καινοτομίας, τις αξίες καθώς και την ηγεσία της εταιρείας.
Για να ενταχθούν στη λίστα, οι εταιρείες πρέπει πρώτα να καταλάβουν ψηλή θέση στη λίστα Great Place to Work® της χώρας τους, όπως για παράδειγμα στη λίστα Cyprus’ Best Workplaces™.
Κατά μέσο όρο, οι 150 καλύτεροι χώροι εργασίας στην Ευρώπη (Best Workplaces in Europe) συγκέντρωσαν 10 περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες φέτος (89%), σε σχέση με τις εταιρείες που εντάχθηκαν στις λίστες εθνικές κατάταξης’ μια αύξηση της τάξης του 13%. Η επίδοση αυτή καθίσταται ακόμη πιο εντυπωσιακή εάν λάβουμε υπόψη ότι οι χώροι εργασίας παγκοσμίως συγκεντρώνουν βαθμολογία της τάξης του 55%.
Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των καλύτερων χώρων εργασίας (Best Workplaces) και των εταιρειών που κατέλαβαν μια θέση στις εθνικές λίστες, ήταν το αίσθημα του σεβασμού και της δίκαιης αντιμετώπισης.
Η σημασία του σεβασμού
Η Ευρώπη καταγράφει τη χαμηλότερη εμπλοκή εργαζομένων από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση που πραγματοποίησε η Gallup για την κατάσταση του χώρου εργασίας για το 2022, η βαθμολογία της Ευρώπης ανέρχεται στο 14% – επτά πόντους χαμηλότερη από τη διεθνή βαθμολογία που φτάνει το 21%. Οι χαμηλές αυτές βαθμολογίες οδηγούν σε δυσκολίες στη διατήρηση εργατικού δυναμικού, καθώς ένας στους πέντε εργαζομένους παγκοσμίως προτίθεται να παραιτηθεί από τη δουλειά του.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται από εταιρείες που κατάφεραν να μπουν στη λίστα Best Workplaces in Europe δεν συμφωνούν με αυτή τη δήλωση, με ένα ποσοστό της τάξης του 87% να αναφέρουν ότι θα ήθελαν να παραμείνουν στην εταιρεία τους για πολλά χρόνια ακόμα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Great Place to Work, οι εργαζόμενοι που δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι οι προϊστάμενοί τους και η διευθυντική ομάδα της εταιρείας τούς σέβονται, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στην εταιρεία μακροπρόθεσμα.
Η βαθμολογία της κατηγορίας Σεβασμός ήταν κατά 14% υψηλότερη στις εταιρείες της λίστας Best Workplaces. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη βαθμολογία ανέρχεται στο 88% - κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τους νικητές των λιστών εθνικής κατάταξης.
Οι εταιρείες της λίστας Best Workplaces συγκέντρωσαν υψηλότερες βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με τον σεβασμό, σε σύγκριση με τους νικητές των λιστών εθνικής κατάταξης, όπως η εμπλοκή των εργαζομένων σε αποφάσεις που επηρεάζουν τις θέσεις εργασίας τους (83% έναντι 69%), η επιβράβευση των ατόμων που αναζητούν καινούργιους και καλύτερους τρόπους εργασίας (87% έναντι 73%) και η προσφορά ευκαιριών επαγγελματικής κατάρτισης (85% έναντι 71%).
Πολλές εταιρείες όπως η Wavestone απευθύνονται στους εργαζομένους τους για καινούριες ιδέες, εμπλέκοντάς τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η εταιρεία Extia με έδρα τη Γαλλία ενστερνίζεται την προσέγγιση του “First Who, Then What”, δίνοντας ύψιστη προτεραιότητα στον κάθε υπάλληλο και τους προβληματισμούς του (First Who). Η ομάδα βοηθά το κάθε άτομο να ξεκινήσει το επαγγελματικό του έργο και ακολούθως δίνει στον καθένα την ευκαιρία να καινοτομήσει (Then What).
Επιπρόσθετα, η εταιρεία προτρέπει τους υπαλλήλους της να αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες δεξιότητές τους ή να αποκτήσουν καινούργιες μέσα από διάφορες εκπαιδεύσεις, καθώς η συνεχής εξέλιξη αποτελεί μία από τις βασικότερες αρχές της. Πέραν του 60% των εργαζομένων της εταιρείας συμμετάσχουν σε εκπαιδεύσεις κάθε χρόνο.
Επιπλέον, η εταιρεία Cpl Ireland (νούμερο 31 στη λίστα με τις καλύτερες εταιρείες μεγάλου μεγέθους) κάλεσε τους υπαλλήλους της να συμβάλουν στην ανάπτυξη της στρατηγικής της εταιρείας για την ισότητα, την πολυμορφία και την κοινωνική ένταξη, BeProud, και να λάβουν μέρος στην ανάπτυξη και υλοποίηση των σχετικών πολιτικών, πρακτικών και προτεραιοτήτων της εταιρείας.
Η σουηδική εταιρεία Centiro (νούμερο 36 στη λίστα με τις καλύτερες εταιρείες μεσαίου μεγέθους) εμπλέκει τους εργαζομένους της στην ανάπτυξη της στρατηγική της, καθώς εκτιμά την άποψή τους περισσότερο από τους τυπικούς δείκτες απόδοσης.
«Για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας, στρέφουμε πρώτα την προσοχή μας στο ανθρώπινο δυναμικό μας και την ανθρώπινη διάσταση, αντί να βασιζόμαστε στους διάφορους δείκτες απόδοσης και αριθμούς, ενώ εμπλέκουμε τους συναδέλφους μας στο κάθε βήμα της επεξεργασίας της στρατηγικής. Οι εργαζόμενοί μας έχουν την ελευθερία να καθορίσουν το «πώς», στο πλαίσιο ενός καλοσχεδιασμένου σχεδίου», αναφέρει η εταιρεία.
Αίσθημα Δικαίου: ίσες αμοιβές και ευκαιρίες
Ο δεύτερος τομέας στον οποίο τα Best Workplaces™ έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις εταιρείες που μπήκαν στις εθνικές λίστες κατάταξης ήταν το Αίσθημα Δικαίου, το οποίο καθορίζεται εν μέρει από την πεποίθηση των εργαζομένων ότι οι εργοδότες τους προσφέρουν ίσες αμοιβές, αξιοκρατία στις προαγωγές και ίσες ευκαιρίες.
Η βαθμολογία των εταιρειών που έχουν μπει στη λίστα τα Best Workplaces™ για το Αίσθημα Δικαίου, ανέρχεται στο 87% - 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τις εταιρείες που κατάφεραν να ενταχθούν στις εθνικές λίστες κατάταξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εταιρεία δύσκολα μπορεί να διατηρεί το αίσθημα δικαίου, χωρίς να έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα ανεκτικότητας, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι εργαζόμενοι να νιώθουν πολύτιμοι, να αισθάνονται ότι έχουν τη στήριξη της εταιρείας τους, καθώς και ότι λαμβάνουν ίση μεταχείριση.
Επομένως, ο όμιλος Chiesi για παράδειγμα (νούμερο 12 στη λίστα με τις καλύτερες πολυεθνικές) δημοσίευσε στρατηγική για την ισότητα των φύλων, Global Gender Equality Challenge, ενώ ανέπτυξε σχέδιο δράσης για να μειώσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μέχρι το 2023 και να πετύχει την ισότιμη συμμετοχή γυναικών-ανδρών σε ηγετικές θέσεις μέχρι το 2030. Επιπρόσθετα, φέτος εστιάζει τις προσπάθειές της στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Από την άλλη, η φινλανδική Vincit, (νούμερο 17 στη λίστα με τις καλύτερες μεγάλες εταιρείες), διοργανώνει ετήσιες Εβδομάδες Μισθού με στόχο την προώθηση της διαφάνειας. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, κάθε εργαζόμενους μπορεί να δημοσιεύσει τον μισθό του και να εισηγηθεί αυξήσεις για τους συναδέλφους του, αλλά και για τον εαυτό του.
Η γαλλική EPI Etudes Et Projets Industriels (νούμερο 47 στη λίστα με τις καλύτερες εταιρείες μεσαίου μεγέθους) έχει καταργήσει τα οργανογράμματα.
«Αντί να λειτουργούμε με το κλασικό μοντέλο της άμεσης διεύθυνσης, έχουμε χειραφετήσει το προσωπικό μας, το οποίο νιώθει ιδιαίτερη δέσμευση απέναντί μας. Δεν υπάρχει οργανόγραμμα, καθώς οι διάφοροι ρόλοι του προσωπικού αλλάζουν και εξελίσσονται με βάση την εμπλοκή και τις δυνατότητες του κάθε ατόμου. Προτιμούμε να αναθέτουμε στους υπαλλήλους μας ευθύνες και αρμοδιότητες που τους δίνουν ευχαρίστηση, ώστε να απολαμβάνουν τη δουλειά τους και να νιώθουν τον χρόνο να περνάει γρηγορότερα».
Η βελγική Bank van Breda (νούμερο 18 στη λίστα με τις καλύτερες μεγάλες επιχειρήσεις) αντί για ετήσιες αξιολογήσεις, διοργανώνει συζητήσεις με το προσωπικό που ονομάζει «YouTime», όπου οι υπάλληλοι έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν «πώς η εταιρεία μπορεί να τους βοηθήσει ώστε η δουλειά τους να τους δίνει ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους τοίχους της τράπεζας, δεν θα βρει κανείς αποφθέγματα σχετικά με τις αξίες της εταιρείας. «Μεγαλύτερη σημασία έχει για εμάς να εφαρμόζουμε κάθε μέρα τις αξίες μας, όπως την ειλικρίνεια, το αίσθημα της ευθύνης και τον ενθουσιασμό, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και αποφάσεις», αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας.
Με το βλέμμα στραμμένο στην ευημερία του προσωπικού
Η ευημερία των υπαλλήλων στην Ευρώπη, ωστόσο, δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του COVID-19. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι των εταιρειών που κατάφεραν να μπουν στις εθνικές λίστες υπέφεραν σε αυτό τον τομέα, με τον δείκτη ευημερίας να ανέρχεται στο 47%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την Αμερικάνικη εταιρεία ανάλυσης Gallup. Αντιθέτως, το επίπεδο ευημερίας των υπαλλήλων που εργάζονται σε εταιρείες που κατάφεραν να ενταχθούν στη λίστα Best Workplaces in Europe ανέρχεται στο 59%.
Οι εταιρείες αυτές παρέχουν υποστήριξη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, προσφέροντας μεταξύ άλλων μεγαλύτερη ευελιξία.
Η Centiro διατηρεί την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν είναι πνευματικά συγκεντρωμένοι, αλλά χαλαροί. Χαρακτηρίζει την κουλτούρα της ως «χαλαρή σοβαρότητα» - «μια απίστευτη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, σε συνδυασμό με μια πιο προσωπική και χαλαρή προσέγγιση».
Η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί τον όρο ισορροπία «εργασίας και ιδιωτικής ζωής», αλλά «ισορροπία ζωής και ζωής», καθώς θεωρεί ότι η ζωή μας πρέπει να είναι πάντοτε σε ισορροπία.
Η ιταλική Bending Spoons (νούμερο 6 στη λίστα με τις καλύτερες εταιρείες μεσαίου μεγέθους) προσφέρει απεριόριστη άδεια, αλλά σε αντίθεση με πολλές άλλες εταιρείες, απαιτεί όπως οι εργαζόμενοι της παίρνουν τουλάχιστον 20 μέρες άδεια κάθε χρόνο.
Η σουηδική εταιρεία Tyréns (νούμερο 49 στη λίστα με τις καλύτερες εταιρείες μεγάλου μεγέθους) κλείνει τα γραφεία της για τρεις βδομάδες το καλοκαίρι, αλλά και μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, παρέχοντας μια αρκετά μεγάλη περίοδο ξεκούρασης και ανάκτησης δυνάμεων.
Παράλληλα, η εταιρεία Teleperformance CEMEA (νούμερο 9 στη λίστα με τις καλύτερες πολυεθνικές) έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης, για να βοηθήσει τους εργαζόμενους της σε Ρωσία και Ουκρανία να παραμείνουν σε επικοινωνία με τις οικογένειες τους στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η γραμμή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά και να τους βοηθήσει να βρουν χώρο διαμονής, ψυχολογική υποστήριξη και εργασία.
Η ευημερία των υπαλλήλων έχει να κάνει επίσης με τον τρόπο και τον χώρο εργασίας. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν σε μεγαλύτερο βαθμό το υβριδικό μοντέλο εργασίας σε σύγκριση με άλλες, σύμφωνα με το BBC. Συγκεκριμένα, μια έρευνα με δείγμα 10,000 ατόμων, αποκάλυψε ότι πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων εργαζομένων θα απέρριπταν μια θέση εργασίας που δεν προσφέρει ευέλικτο ωράριο εργασίας και πάνω από τα δύο τρίτα των υπαλλήλων θα αποδέχονταν μείωση μισθού με αντάλλαγμα την ευελιξία.
Πολλά από τα Best Workplaces επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να αποφασίσουν πότε και από πού θα ήθελαν να εργαστούν. Για παράδειγμα, η εταιρεία εξυπηρέτησης πελατών AssisTT (νούμερο 37 στη λίστα με τις καλύτερες εταιρείες μεγάλου μεγέθους), δίνει στους στο προσωπικό της την ελευθερία να επιλέξει τον χώρο εργασίας τους αλλά και το ωράριό τους, προσφέροντάς τους ιδιαίτερη ευελιξία.
Με άλλα λόγια
Η λίστα Best Workplaces in Europe καθιστά σαφείς τις απαιτήσεις των εργαζομένων από τη δουλειά τους. Θέλουν να είναι σημαντικοί για την εταιρεία. Θέλουν η εταιρεία τους να τους βλέπει και να τους ακούει. Θέλουν να έχουν συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ανάπτυξη νέων ιδεών.
Οι εταιρείες που απαρτίζουν τη λίστα Best Workplaces αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι αυτό για την επιτυχία τους. Όταν οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους, οι επιχειρήσεις καταγράφουν καλύτερα αποτελέσματα από τους ανταγωνιστές τους.
Τα υψηλά επίπεδα σεβασμού, η αμεροληψία, και η ευημερία συνθέτουν μια εργασιακή κουλτούρα υψηλής εμπιστοσύνης. Το 90% των υπαλλήλων που δουλεύουν σε εταιρείες της λίστας Best Workplaces in Europe, θα συνιστούσαν θερμά τον εργοδότη τους σε φίλους και μέλη της οικογένειάς τους, ενώ το 90% πιστεύουν ότι οι συνάδελφοί τους είναι διατεθειμένοι να κάνουν το κάτι παραπάνω για τη δουλειά τους.
Θέτοντας τους εργαζόμενους στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους, οι εταιρείες της λίστας Best Workplaces είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται στις νέες προκλήσεις και να ευδοκιμούν σε μια εποχή όπου το μέλλον της εργασίας επαναπροσδιορίζεται συνεχώς.
Great Place to Work® Cyprus
Μπορείτε να επισκεφτείτε την αποκλειστική ιστοσελίδα του The Economist με τις καλύτερες 150 εταιρείες της Ευρώπης, για να μάθετε περισσότερα, καθώς και να δείτε την ολοκληρωμένη λίστα εδώ.
Για να μάθετε πως μπορείτε και εσείς να αποκτήσετε την πιστοποίηση Great Place to Work® και να αναδειχτείτε ως εργοδότης προτίμησης καθώς και πως μπορείτε να είστε υποψήφιοί για την λίστα Best Workplaces™ in Europe 2023, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας ή καλέστε στο 22 364 777.
Το Great Place to Work® είναι ένας διεθνής οργανισμός με ερευνητικά εργαλεία αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος επιχειρήσεων και συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας υψηλής δέσμευσης και υψηλής απόδοσης των εργαζομένων. 10,000 εταιρείες σε 70 χώρες χρησιμοποιούν κάθε χρόνο τις υπηρεσίες μας και διεκδικούν πιστοποίηση Great Place to Work®.