Οι ΥΠΟΙΚ της G7 συμφώνησαν σε ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 συμφώνησαν την Παρασκευή να καθορίσουν ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο να χτυπήσουν τα έσοδα της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, διατηρώντας όμως τη ροή του αργού, για να αποφύγουν αυξήσεις στις τιμές. Η δήλωσή τους ωστόσο άφηνε εκτός λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Οι Υπουργοί των πλούσιων βιομηχανικών δημοκρατιών επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο πλάνο, μετά από μία τηλεσυνάντηση. Είπαν, όμως, ότι το επίπεδο της τιμής ανά βαρέλι θα καθοριζόταν αργότερα, "με βάση μια σειρά τεχνικών δεδομένων" που θα συμφωνηθεί από τη συμμαχία των χωρών που θα το εφαρμόσουν.

"Σήμερα επιβεβαιώσαμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μία ολοκληρωμένη απαγόρευση υπηρεσιών που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης παγκοσμίως», δήλωσαν οι Υπουργοί της G7.

Η παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης και της χρηματοδότησης, θα επιτρέπεται μόνο εάν τα ρωσικά φορτία πετρελαίου αγοράζονται στο επίπεδο τιμών ή κάτω από το επίπεδο τιμών "που καθορίζεται από τον ευρύ συνασπισμό χωρών που τηρούν και εφαρμόζουν το ανώτατο όριο τιμών".

Οι Υπουργοί είπαν ότι θα ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες, μέσα από τις εσωτερικές τους διαδικασίες, με στόχο να εναρμονίσουν το πλάνο με την έναρξη των κυρώσεων της ΕΕ, που θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο μπλοκ, από τον Δεκέμβριο.

Την G7 αποτελούν η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Οι Υπουργοί είπαν ότι θα αναζητήσουν μία ευρύτερη συμμαχία με τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο για να αγοράζουν το ρωσικό αργό και τα προϊόντα πετρελαίου σε τιμή ίση ή κάτω από την ανώτατη τιμή, και θα ζητήσουν και τη γνώμη τους για το σχέδιο.

Μερικοί αξιωματούχοι της G7 εξέφρασαν ανησυχίες ότι η ανώτατη τιμή δεν θα είναι πετυχημένο μέτρο χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων εισαγωγέων, όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες έχουν αυξήσει ραγδαία τις αγορές τους σε ρωσικό αργό από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, άλλοι είπαν ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο σε ακόμα πιο χαμηλή τιμή, σε ευθυγράμμιση με τον καθορισμό ανώτατης τιμής.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την παράκαμψη του ανώτατου ορίου και οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούσαν να το καταστήσουν αναποτελεσματικό.

Παρά την πτώση στον όγκο των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, τα έσοδά της από τις εξαγωγές τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά €700 εκατομμύρια από τον Μάιο, εξαιτίας της ανόδου των τιμών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο μήνα.

Η δήλωση των Υπουργών Οικονομικών της G7 ακολουθεί την απόφαση των ηγετών της τον Ιούνιο, να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ανώτατης τιμής.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο μπορεί να προκαλέσει έναν αγώνα για εναλλακτικές προμήθειες, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες τιμές αργού έως και 140 δολάρια το βαρέλι, και προωθεί το ανώτατο όριο τιμών από τον Μάιο ως τρόπο να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού αργού. 

Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί εν αναμονή του ευρωπαϊκού εμπάργκο, με το αργό Ουραλίων να συναλλάσσεται $18-25 το βαρέλι κάτω από το αργό Brent, αντί για $30-40 κάτω, όπως πέρσι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ασκήσεις ισορροπίας στα 70 δολάρια για το brent-Μικρή ανάσα στην αγορά
Από παρΑΤΑση σε… παράτηση-Νέος κύκλος επαφών με ορίζοντα 10 ημερών για κατάληξη ή αδιέξοδο
Άναψε πράσινο φως για το Hadassah Healthcare Park-Τι θα περιλαμβάνει η μεγάλη ανάπτυξη στη Λακατάμια
Έλενα Κούσιου-Χατζηδημητρίου: Ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, έρχονται νέες λύσεις και προγράμματα
Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα η ηλεκτρική διασύνδεση και κάπου στο... μέλλον η ολοκλήρωση του τερματικού
Φρέναρε η αγορά αυτοκινήτου το πρώτο εξάμηνο...Κάμψη στα σαλούν, άνοδος για υβριδικά και ηλεκτρικά
Πιέσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη-Στις πρωτεύουσες με τις υψηλότερες αυξήσεις η Αθήνα
Ψάχνουν τρόπους διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης από τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων
Έγινε το αναμενόμενο...Εξαντλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού οι χορηγίες για την ηλεκτροκίνηση
Θέατρο του παραλόγου η ηλεκτρική διασύνδεση-Πλήρης στασιμότητα, αλλά το έργο «συνεχίζεται» και θέλει χρήμα ο ΑΔΜΗΕ