Κομισιόν: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών

«Ήρθε η ώρα για πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών» δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Μούρναου της Γερμανίας.

Η δήλωση έρχεται τη στιγμή που η Κομισιόν ετοιμάζει πακέτο προτάσεων για παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας, και ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ένα τέτοιο μέτρο, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, αφορά την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων, μαζί με την στοχευμένη στήριξη των επηρεαζόμενων πολιτών και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Μεσοπρόθεσμα όμως, πρόσθεσε, η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, μέσω, μεταξύ άλλων, της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρισμού, και μακροπρόθεσμα να εστιάσει ακόμα περισσότερο σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις δηλώσεις της, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε εντατικές προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες για να αντιμετωπιστεί η χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο.

«Συμφωνήσαμε για την κοινή αποθήκευση. Κατά μέσο όρο, οι χώροι αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι σήμερα 80% πλήρεις στην Ευρώπη, κάτι που καταφέραμε να γίνει πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε» εξήγησε η κ. Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως η αρχική προσδοκία ήταν πως θα χρειάζονταν ακόμα δύο μήνες.

Σημειώνοντας πως η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και η απεξάρτηση από τη Ρωσία προχωρά, παραπέμποντας στις σχετικές συμφωνίες με τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, η κ. Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως αυτά δεν αρκούν καθώς «βλέπουμε ότι η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πλέον επειδή έχει διαταραχθεί σοβαρά τη χειραγώγηση του Πούτιν».

Για αυτό, όπως είπε, θα πρέπει η Ευρώπη να προχωρήσει, πρώτα από όλα εξοικονομώντας ενέργεια καθώς δεν υπάρχει αρκετή παγκόσμια λόγω του ότι «ο Πούτιν προτιμά να καίει αέριο παρά να το παρέχει με συμβόλαια στην Ευρώπη ή άλλες περιοχές».

«Ας εξοικονομήσουμε ενέργεια με σύνεση, ειδικά στις ώρες αιχμής, ώστε να μη χρειαζόμαστε αέριο» πρόσθεσε.

Το δεύτερο στοιχείο της στρατηγικής που πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ, κατά την κ. Φον ντερ Λάιεν είναι «να αξιοποιήσουμε κάποια από τα υπέρμετρα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού σήμερα - τα οποία δεν περίμεναν και δεν μπορούν να επαναεπενδύσουν τόσο γρήγορα - για στοχευμένη στήριξη όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα και των ευάλωτων επιχειρήσεων σε αυτούς τους καιρούς ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας».

Το τρίτο στοιχείο κατά την Πρόεδρο της Κομισιόν είναι ότι «πιστεύω πως ήρθε η ώρα για πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών».

Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ανέφερε πως «θα μιλήσουμε και για την ανάγκη να δούμε τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού μεσοπρόθεσμα, δηλαδή την αποσύνδεση, για παράδειγμα, της τιμής του φυσικού αερίου από την γενική τιμολόγηση του ηλεκτρισμού».

Το πιο σημαντικό θέμα ωστόσο «σήμερα, αύριο και στο μέλλον», συνέχισε, αφορά «τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», καθώς όπως είπε αυτή η ενέργεια που παράγεται στην Ευρώπη μπορεί να φέρει θέσεις εργασίας, και να είναι επωφελής και καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος