«Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Κυπρίων οινοποιών και οινοβιομηχανιών»
14:26 - 18 Σεπτεμβρίου 2022
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αντιλαμβανόμενο τη δυναμική του κυπριακού οίνου, αγκαλιάζει τις προσπάθειες των Κυπρίων οινοποιών και οινοβιομηχανιών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης τους, ανέφερε, το βράδυ του Σαββάτου, η Υπουργός Νατάσα Πηλείδου, εγκαινιάζοντας την 61η Γιορτή του Κρασιού, που πραγματοποιείται μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου στο δημόσιο κήπο Λεμεσού.
Στο χαιρετισμό της, η κ. Πηλείδου είπε πως η Γιορτή του Κρασιού αποτελεί έναν κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό που προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους να γευτούν και ν’ απολαύσουν την πληθώρα των κρασιών που παράγει η χώρα μας και να γνωρίσουν την οινική κουλτούρα του νησιού μας.
«Η πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση, που φιλοξενεί η Λεμεσός εδώ και έξι δεκαετίες, προβάλλει μια πανάρχαια παράδοση του τόπου μας, για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι», ανέφερε και πρόσθεσε πως «προβάλλει ταυτόχρονα την τεράστια πρόοδο που με σκληρή και συστηματική δουλειά έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια, μέσα από την οποία έχουν αναδεχθεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κυπριακού αμπελώνα και έχει αναβαθμιστεί η θέση του κυπριακού κρασιού τόσο στην Κύπρο όσο και στις ξένες αγορές.
Είναι με περηφάνια, συνέχισε, που βλέπουμε τους σύγχρονους αμπελουργούς να καλλιεργούν και ν’ αναβιώνουν με αγάπη και μεράκι παλιές κυπριακές ποικιλίες όπως η Πρωμάρα, η Μοροκανέλλα, το Σπούρτικο, το Γιαννούδι και να τους δίνουν αξία αλλά και να επενδύουν στην αναβάθμιση και στον επαναπροσδιορισμό και των άλλων γηγενών ποικιλιών μας, όπως το Ξυνιστέρι, το Μαραθεύτικο και η ιστορική Κουμανταρία.
Είπε, επίσης, ότι διαπιστώνεται τεράστια πρόοδος στον τομέα και ανέφερε ενδεικτικά τις διακρίσεις του κυπριακού κρασιού σε διεθνείς διαγωνισμούς και την άνοδο που σημείωσαν οι εξαγωγές κυπριακών οίνων κατά το 2021, ξεπερνώντας σε ποσοστό 61% το προηγούμενο έτος.
«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αντιλαμβανόμενο τη δυναμική του κυπριακού οίνου, αγκαλιάζει τις προσπάθειες των Κυπρίων οινοποιών και οινοβιομηχανιών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης τους για να εκσυγχρονίσουν ακόμη περισσότερο τις παραγωγικές διαδικασίες και να διευρύνουν την ανταγωνιστικότητα τους», συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, υπενθύμισε η κ. Πηλείδου, το Υπουργείο εφαρμόζει από το 2014 Σχέδιο Χορηγιών που στοχεύει στην ενθάρρυνση των επενδύσεων και στην προσαρμογή των οινοποιείων στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς. Πρόσθεσε δε πως μέχρι σήμερα, το Σχέδιο προκηρύχθηκε έξι φορές και έχει παραχωρήσει χορηγίες συνολικού ύψους περίπου 15,3 εκατομμύρια ευρώ, προς όφελος 67 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 13 νέα οινοποιεία. Το Σχέδιο που προκηρύχθηκε το 2021, υπέδειξε, με προϋπολογισμό ύψους 2,1 εκατομμύρια ευρώ, στήριξε τις επενδύσεις 27 οινοποιητικών επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε πως σημαντικό εργαλείο στην όλη προσπάθεια αποτελεί η θέσπιση, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού φορέα, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, για την προώθηση του κυπριακού κρασιού, στη βάση του οποίου εφαρμόζεται πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης στην Κύπρο και το εξωτερικό.
«Στόχος μας, η ενίσχυση της παρουσίας του κρασιού σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Ιαπωνία, αλλά και η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης του, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και τον οινοτουρισμό», είπε. Το Σχέδιο Δράσης για το κρασί, πρόσθεσε, περιλαμβάνει και τη δημιουργία οπτικής ταυτότητας, «ένα έργο που βρίσκεται προς το τέλος του και που πιστεύουμε θα προσδώσει ακόμη περισσότερη αξία στο κυπριακό κρασί».
Παράλληλα με τις πιο πάνω πολιτικές, σημείωσε, «το Υπουργείο μας στηρίζει τη συμμετοχή των οινοποιείων σε εκθέσεις του εξωτερικού, ενώ διοργανώνει, μέσω της υπηρεσίας Helpdesk και των 14 εμπορικών του κέντρων σε 42 χώρες, εκδηλώσεις οινογνωσίας και γευσιγνωσίας στο εξωτερικό, προβάλλει με άρθρα και διαφημίσεις το κυπριακό κρασί και διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των οινοποιείων μας με εισαγωγείς.
Ενδεικτικά η Υπουργός είπε πως το 2021 το κρασί προωθήθηκε μέσω της υπηρεσίας Export Helpdesk σε 15 χώρες που κάλυπταν τα εμπορικά κέντρα και επιπρόσθετα στην Ιαπωνία, ενώ το 2022 αναμένεται να προωθήσει σε 10 χώρες.
Τέλος, η Νατάσα Πηλείδου εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της προς τους Κύπριους αμπελουργούς και οινοποιούς για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για εδραίωση του κυπριακού κρασιού και τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες τους για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής τους και της εξαγωγικής τους δυνατότητας.
Καλωσορίζοντας το κοινό, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι μέσα από τη Γιορτή του Κρασιού προβάλλεται μια πολυχιλιόχρονη παράδοση, η οποία έχει σήμερα άξιους συνεχιστές, αφού το φημισμένο κυπριακό κρασί βρίσκεται στα πιο ψηλά σκαλοπάτια της παγκόσμιας οινοπαραγωγής.
Υπενθυμίζοντας ότι η Γιορτή του Κρασιού επανέρχεται φέτος, μετά από δυο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι «η μεγάλη πρόκληση για μια τέτοια γιορτή με μακρόχρονη ιστορία, είναι να παραμείνει στα χνάρια της ιστορικής της παράδοσης και ταυτόχρονα να αναβαθμίζεται να ανανεώνεται, ώστε να συμβαδίζει με τη σύγχρονη κοινωνία».
«Κρατούμε λοιπόν την παράδοση της Γιορτής του Κρασιού, με ψυχαγωγία, καλό κρασί, καλή μουσική, καλό θέατρο, σάτιρα και γέλιο και προσθέτουμε κάθε χρονιά και νέα σύγχρονα στοιχεία», συμπλήρωσε.
Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» με τη συμμετοχή της Αντρικής Τετραφωνίας Λεμεσού και του τενόρου Άντη Αροδίτη, ενώ μικρό θεατρικό παρουσίασαν οι ηθοποιοί Κώστας Βήχας και Χρύσανθος Χρυσάνθου. Επιπρόσθετα και στο πλαίσιο της λήξης του 15ου Ευρωμεσογειακού Φερστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, χορευτικά συγκροτήματα από πέντε χώρες καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, παρουσίασαν ένα όμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Σήμερα, Κυριακή, το δημοτικό κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», φιλοξενεί τον Κώστα Μακεδόνα (20:00), ο οποίος παρουσιάζει μια ανθολογία του ελληνικού τραγουδιού καθώς και προσωπικές του επιτυχίες υπό τον τίτλο «Αγάπης Λόγια», ενώ νωρίτερα, το απόγευμα, η γιορτή μεταφέρεται στην κοινότητα Βάσας Κοιλανίου, στο πλαίσιο παράλληλων εκδηλώσεων.