Πρόταση από Κομισιόν για μια νέα πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα
15:17 - 17 Σεπτεμβρίου 2022
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε αυτή την εβδομάδα πρόταση για μια νέα πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα με σκοπό την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από προϊόντα με ανεπαρκή χαρακτηριστικά ασφάλειας.
Μια πρώτη στο είδος της νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ θεσπίζει υποχρεωτικές απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η πράξη, που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβριο του 2021 στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στηρίζεται στη στρατηγική κυβερνοασφάλειας της ΕΕ του 2020, και στη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας του 2020, θα διασφαλίσει ότι τα ψηφιακά προϊόντα, όπως τα ασύρματα και ενσύρματα προϊόντα και το λογισμικό, θα είναι ασφαλέστερα για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ: εκτός από την αύξηση της ευθύνης των κατασκευαστών, με την επιβολή της υποχρέωσης παροχής υποστήριξης για ζητήματα ασφάλειας και έκδοσης ενημερώσεων του λογισμικού για την αντιμετώπιση προσδιορισμένων τρωτών σημείων, η πράξη θα επιτρέψει στους καταναλωτές να έχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την κυβερνοασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουν και χρησιμοποιούν.
«Δικαιούμαστε να νιώθουμε ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε στην ενιαία αγορά είναι ασφαλή. Όπως μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα παιχνίδι ή ένα ψυγείο με σήμανση CE, η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα θα διασφαλίσει ότι τα συνδεδεμένα αντικείμενα και το λογισμικό που αγοράζουμε συμμορφώνονται με ισχυρές διασφαλίσεις κυβερνοασφάλειας. Η πράξη θα μεταφέρει την ευθύνη εκεί όπου ανήκει, σε εκείνους που διαθέτουν τα προϊόντα στην αγορά" ανέφερε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.
Σε δήλωσή του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε ότι "η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα είναι η απάντησή μας στις σύγχρονες απειλές κατά της ασφάλειας που είναι πλέον πανταχού παρούσες στην ψηφιακή μας κοινωνία".
"Η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας θεσπίζοντας κανόνες για τις υποδομές ζωτικής σημασίας, για την ετοιμότητα και την αντίδραση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και για την πιστοποίηση των προϊόντων κυβερνοασφάλειας. Σήμερα ολοκληρώνουμε αυτό το οικοσύστημα μέσω μιας πράξης που φέρνει την ασφάλεια σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις επιχειρήσεις μας και σε κάθε διασυνδεδεμένο προϊόν. Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ζήτημα της κοινωνίας και δεν αποτελεί πλέον υπόθεση του κλάδου.», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε ότι "σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της: είτε πρόκειται για ένα ευάλωτο κράτος μέλος είτε για ένα μη ασφαλές προϊόν κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού".
"Οι υπολογιστές, τα τηλέφωνα, οι οικιακές συσκευές, οι εικονικές συσκευές υποστήριξης, τα αυτοκίνητα, τα παιχνίδια... καθένα από αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια συνδεδεμένα προϊόντα αποτελεί δυνητικό σημείο εισόδου για μια κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, σήμερα τα περισσότερα προϊόντα υλισμικού και λογισμικού δεν υπόκεινται σε υποχρεώσεις κυβερνοασφάλειας. Με την εισαγωγή της κυβερνοασφάλειας εκ σχεδιασμού, η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα θα συμβάλει στην προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας της Ευρώπης και της συλλογικής μας ασφάλειας.» κατέληξε ο Μπρετόν.