Π. Νικολάου: Έκαναν άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες
12:59 - 14 Σεπτεμβρίου 2022
Μέσα στο πρωτόγνωρο περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, οι κυπριακές τράπεζες κατάφεραν να ισορροπήσουν μεταξύ διαχείρισης των νέων προκλήσεων και αντιμετώπισης των παλιών, τόνισε κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου, Πανίκος Νικολάου.
Όπως τόνισε, οι τράπεζες κατόρθωσαν-μεταξύ άλλων- να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2021 από 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, να αυξήσουν σημαντικά τις αναδιαρθρώσεις, να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος μέσω εξορθολογισμού, τερματισμού λειτουργίας καταστημάτων και μείωσης προσωπικού. «Πρόκειται», υπογράμμισε, «για κινήσεις εξορθολογισμού οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στους πελάτες τους αφού καρπούνται κι αυτοί από τις σχετικές εξοικονομήσεις».
Ο Πανίκος Νικολάου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων στις οποίες προέβησαν οι τράπεζες με σκοπό την τεχνολογική αναβάθμιση και την ικανοποίηση των σύγχρονων απαιτήσεων των πελατών τους, για να υποδείξει πως πρόκειται για ενέργειες που βρίσκουν ανταπόκριση από τους πελάτες και καταγράφονται στις διάφορες έρευνες ικανοποίησης που διενεργεί ο Σύνδεσμος.
«Δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν κάνει άλματα προόδου. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του Cashback και τη διαρκή αναβάθμιση των ψηφιακών προϊόντων.
Ταυτόχρονα με τις δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης, δίδουμε αντίστοιχη σημασία και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσπαθειών για ηλεκτρονικές απάτες αφού οι επιτήδειοι βρίσκουν διαρκώς νέα κόλπα. Ανάμεσα στις δράσεις που έχουμε αναπτύξει, είναι και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινής εκστρατείας σε συντονισμό με την Αστυνομία, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας για τις ηλεκτρονικές απάτες», ανέφερε.
Καταλήγοντας, και υποδεικνύοντας πως η σημερινή θα είναι η τελευταία του παρουσία ενώπιον των μελών ως πρόεδρος του Συνδέσμου, σημείωσε ότι μετά από δύο δύσκολες και γεμάτες προκλήσεις περιόδους, κατά τις οποίες όμως επιτεύχθηκαν πολλά, τέθηκαν οι βάσεις, ώστε και την επόμενη μέρα οι ενέργειες και οι δράσεις του Συνδέσμου να είναι στοχευμένες.
Διαβάστε εδώ: Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου
«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του τραπεζικού τομέα και σίγουροι πως με καλή θέληση και από κοινού δουλειά, μπορούμε να επιτύχουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας. Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς οικονομίας. Η διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Ας την προστατεύσουμε», διαμήνυσε.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών Πανικός Νικολάου πήρε τη θέση του στο βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του @ACBcyprus pic.twitter.com/QPtn0LPgH9
— ACB 🇨🇾 (@ACBcyprus) September 14, 2022
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του Πανίκου Νικολάου:
Μετά την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού μία ακόμα πρωτοφανής διεθνής κρίση βρίσκεται ενώπιον μας. Μία κρίση που περιλαμβάνει αύξηση των τιμών πρώτων υλών, αύξηση του κόστους ενέργειας, σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στην περίπτωση της Κύπρου, ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε επιπρόσθετες επιπτώσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες.
Θα τολμούσα να πω πως πλέον έχουμε εισέλθει στην εποχή των κυρώσεων αφού αναλυτές προβλέπουν πως θα αποτελέσουν το νέο όπλο σε περιπτώσεις διακρατικών διενέξεων. Στις πρώτες του είδους τους κυρώσεις αυτής της έκτασης, οι κυπριακές τράπεζες συντονίστηκαν με τις αρμόδιες Αρχές και έκαναν ότι ήταν αναγκαίο για υιοθέτηση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ έναντι της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε τοπικό επίπεδο, οι τράπεζες απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι στηρίζουν έμπρακτα την κυπριακή οικονομία αφού κατά το 2021 παραχώρησαν νέα καθαρά δάνεια πέραν των 2.9 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ ο νέος δανεισμός το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασε τα 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ. Την δεδομένη περίοδο, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τα σχέδια επιδότησης δόσης και χορήγησης δανεισμού σε επιχειρήσεις, για τόνωση της αγοράς και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Σήμερα, ως Σύνδεσμος έχουμε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για εξέταση περιπτώσεων που έμειναν εκτός του Σχεδίου Εστία, ούτως ώστε να βρεθούν κατάλληλες και δίκαιες λύσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές. Παράλληλα, έγιναν και ολοκληρώθηκαν τα πρώτα βήματα σχεδιασμού του Σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης, το οποίο εάν εφαρμοστεί σωστά, εκτιμούμε πως θα βοηθήσει όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να επιτύχουν βιώσιμους όρους αναδιάρθρωσης.
Κατά την περίοδο που εξετάζουμε, έπρεπε να διαχειριστούμε και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν για τις νέες τραπεζικές χρεώσεις, τη μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες για αναστολή των εκποιήσεων.
Δυστυχώς, κάποιοι ακόμα θεωρούν πως οι τράπεζες είναι ο εύκολος στόχος και μπορούν να τους επιτίθενται, αναίτια, όποτε πρέπει να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των συμπολιτών μας. Η αλήθεια ωστόσο, απέχει πολύ από αυτό που θέλουν να παρουσιάζουν.
Τα τελευταία χρόνια οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων με σκοπό την τεχνολογική αναβάθμιση και την ικανοποίηση των σύγχρονων απαιτήσεων των πελατών τους. Ενέργειες που βρίσκουν ανταπόκριση από τους πελάτες και καταγράφονται στις διάφορες έρευνες ικανοποίησης που διενεργούμε.
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν κάνει άλματα προόδου. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του Cashback και τη διαρκή αναβάθμιση των ψηφιακών προϊόντων.
Ταυτόχρονα με τις δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης, δίδουμε αντίστοιχη σημασία και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσπαθειών για ηλεκτρονικές απάτες αφού οι επιτήδειοι βρίσκουν διαρκώς νέα κόλπα. Ανάμεσα στις δράσεις που έχουμε αναπτύξει, είναι και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινής εκστρατείας σε συντονισμό με την Αστυνομία, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας για τις ηλεκτρονικές απάτες.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, οι κυπριακές τράπεζες κατάφεραν να ισορροπήσουν μεταξύ διαχείρισης των νέων προκλήσεων και αντιμετώπισης των παλιών.
Κατόρθωσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2021 από 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, να αυξήσουν σημαντικά τις αναδιαρθρώσεις, να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος μέσω εξορθολογισμού, τερματισμού λειτουργίας καταστημάτων και μείωσης προσωπικού. Πρόκειται για κινήσεις εξορθολογισμού οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στους πελάτες τους αφού καρπούνται κι αυτοί από τις σχετικές εξοικονομήσεις.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες ανταποκρίνονται επιτυχώς στην υποχρέωση για έκδοση ομολόγων MREL, διατηρούν ψηλό συνολικό Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και διατηρούν ισχυρή ρευστότητα η οποία για πολλά χρόνια τους κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στη Βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους πελάτες. Οι όροι Green και Sustainable Finance δεν αποτελούν πλέον κάποια τάση της εποχής αλλά το μέλλον της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σ’ αυτά τα πλαίσια εντατικοποιούμε τις ενέργειες μας ώστε κι εμείς να είμαστε πιο έτοιμοι αλλά και οι πελάτες μας να αρχίσουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Σε ένα άλλο επίπεδο, στα πλαίσια της ουσιαστικής κοινωνικής μας δράσης, εφαρμόστηκαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού σε Δημοτικά και Γυμνάσια σε συνεργασία με τον οργανισμό JA Cyprus και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Γενικότερα, συνεχίσαμε να έχουμε σημαντική συμβολή σε κοινωνικό επίπεδο μέσω συνεργασιών με μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς για στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Σε σχέση με τις δράσεις μας στο εξωτερικό, αποφασίσαμε την εφαρμογή για έναν επιπλέον χρόνο του προγράμματος ενημέρωσης, επικοινωνίας και δικτύωσης μέσω του οποίου αναλύουμε και επεξηγούμε σε στοχευμένους φορείς τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ την πρόοδο που έχουν επιτύχει οι κυπριακές τράπεζες σε θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.
Αγαπητοί φίλοι,
H σημερινή θα είναι η τελευταία μου παρουσία ενώπιον σας ως πρόεδρος του Συνδέσμου. Mετά από δύο δύσκολες και γεμάτες προκλήσεις περιόδους, κατά τις οποίες όμως επιτεύχθηκαν πολλά, τέθηκαν οι βάσεις ώστε και την επόμενη μέρα οι ενέργειες και οι δράσεις μας να είναι στοχευμένες.
Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του τραπεζικού τομέα και σίγουροι πως με καλή θέληση και από κοινού δουλειά, μπορούμε να επιτύχουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας. Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς οικονομίας. Η διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Ας την προστατεύσουμε.