Powered by

Γαλλία και Ρουμανία συμβάλλουν στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι θα υπογράψει συμφωνία με τη Ρουμανία για να συμβάλει στην αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ άλλων και χωρών της Μεσογείου.

Η Ρουμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού της ΕΕ σε χώρες εκτός του μπλοκ (μετά τη Γαλλία), συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, και ο μεγαλύτερος σε καλαμπόκι, ήταν μία από τις εναλλακτικές οδούς που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

"Αύριο, θα υπογράψω μια συμφωνία με τη Ρουμανία που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να βγάλει ακόμη περισσότερα σιτηρά προς την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στις μεσογειακές (χώρες) που τα χρειάζονται", δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στην τηλεόραση LCI, προσθέτοντας ότι η συμφωνία καλύπτει τις εξαγωγές μέσω ξηράς, θάλασσας και ποταμών.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας της γαλλο-ρουμανικής συμφωνίας, το οποίο είδε το Reuters, το Παρίσι θα συνεργαστεί για την ανάπτυξη ενός σχεδίου που θα αποσκοπεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του λιμανιού του Γκαλάτσι, στον εξοπλισμό των συνοριακών σημείων στη βόρεια Ρουμανία, στη μεγιστοποίηση της χρήσης των εμπορευματοκιβωτίων σιτηρών που σταθμεύουν στο λιμάνι της Κωνστάντζας, καθώς και στην αύξηση της χωρητικότητας εκεί και στη διώρυγα Σουλίνα.

Θα συμβάλει επίσης στην οικοδόμηση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για τους άξονες του διαδρόμου μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας.. Η Γαλλία θα παράσχει επίσης χρηματοδότηση για την αρχική τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και θα συνεργαστεί με το Βουκουρέστι για τον προσδιορισμό της χρηματοδότησης για το μέλλον.

Χωρίς να αναφερθεί σε πηγή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 7 Σεπτεμβρίου ότι μόνο δύο από τα 87 πλοία, που μετέφεραν 60.000 τόνους εξαγόμενων προϊόντων σιτηρών στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, είχαν πάει σε φτωχές χώρες.

Η συμφωνία για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο. Ο Μπον απέρριψε τον ισχυρισμό του Πούτιν.

Επικαλούμενο στοιχεία του ΟΗΕ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι περίπου το 30% των σιτηρών που εξήχθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας παραδόθηκε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει οδικές, ποτάμιες και σιδηροδρομικές συνδέσεις για να αυξήσει τις μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών της. 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου