Γερμανία: Υπό προϋποθέσεις βγάζει τον χειμώνα με φυσικό αέριο

Η Γερμανία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποφύγει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που εξέτασε η Υπηρεσία, εάν ο αγωγός Nord Stream 1 συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να χρησιμοποιείται στο 20% των δυνατοτήτων του, όπως το τρέχον διάστημα, εάν υπάρξει εξοικονόμηση από τους καταναλωτές περίπου 20% και κατά 20% μείωση του όγκου διαμετακόμισης αερίου προς γειτονικές χώρες, η Γερμανία θα έχει σχετικά ομαλή χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον, πρέπει οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα έχουν πληρότητα 70%, να διατηρήσουν πληρότητα 40% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023, οπότε και αναμένεται να αυξηθούν οι δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επισημαίνεται από την Υπηρεσία.

Σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, η Υπηρεσία, αφού ανακοινώσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης (σ.σ.: αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο), θα κατανείμει στη συνέχεια το διαθέσιμο αέριο βάσει της ιεράρχησης των αναγκών.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η Γερμανία δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό το στάδιο μπορεί να αποφευχθεί — με περαιτέρω περιορισμό των όγκων διαμετακόμισης. Σε αυτό το σενάριο βέβαια, διευκρινίζεται, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού τον χειμώνα 2023-24.

Τα ομόσπονδα κρατίδια απαιτούν πλέον ενημέρωση και λόγο στην εφαρμογή του τρίτου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

«Λόγω των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, αυτή η απόφαση δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλέξει τα κρατίδια στον καθορισμό των βασικών γραμμών για την ιεράρχηση της παροχής φυσικού αερίου», δήλωσε στη Welt ο δήμαρχος/κυβερνήτης του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γερουσιαστής Οικονομίας του Βερολίνου Στέφαν Σβαρτς δήλωσε ότι «σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Δικτύων θα επηρεάσουν τα κρατίδια, για αυτό και θα πρέπει να εμπλακούν σοβαρά κι αυτά» στη διαδικασία λήψης τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία
Πώς προχωρά η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ancoria Bank από τον Κώστα Κλεάνθους
Τι προτείνουν οκτώ επιχειρηματίες και η στρατηγική Χαράλαμπου Προύντζου για το κέντρο της Λευκωσίας