Ρίχνουν ταχύτητα οι αναδιαρθρώσεις δανείων

Στα €545 εκατομμύρια υποχώρησαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων το πρώτο μισό του 2022, με τις τράπεζες να ρίχνουν ρυθμούς στις επαναδιαπραγματεύσεις χορηγήσεων έπειτα από το ρεκόρ του 2021 (λόγω της κρίσης του κορωνοϊού) και καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο έπειτα από την κρίση του 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία επεξεργάστηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), οι αναδιαρθρώσεις δανείων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2022 παρουσίασαν μείωση 59% σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2021 όταν οι επαναδιαπραγματεύσεις πιστωτικών διευκολύνσεων είχαν φτάσει στα €1,42 δισεκατομμύρια.

Το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ αναδιαρθρώσεων, αφού οι τράπεζες ανέβασαν ταχύτητες έπειτα από την κρίση της πανδημίας του Covid-19 και ιδιαίτερα μετά το πέρας του μεγάλου μορατόριουμ καταβολής δόσεων (του μεγαλύτερου στην ΕΕ) στο τέλος του 2020. Για όλο το 2021 οι αναδιαρθρώσεις πλησίασαν τα €2,32 δισ. σε σύγκριση με €0,75 δισ. το 2020 και €0,57 δισ. το 2019, δηλαδή προ της κρίσης του κορωνοϊού.

Σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2020, οι αναδιαρθρώσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του τρέχοντος έτους παρουσιάζουν αύξηση 18,4%.

Στην πρώτη θέση μεγάλα εταιρικά δάνεια

Με βάση τα στοιχεία, κατά το πρώτο μισό του 2022, την πρώτη θέση στις αναδιαρθρώσεις με συντριπτική διαφορά είχαν τα μεγάλα εταιρικά δάνεια άνω του €1 εκατ., τα οποία έφθασαν στα €467 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 85% του συνόλου των αναδιαρθρώσεων. Ακολούθησαν τα στεγαστικά δάνεια με €58 εκατ., τα εταιρικά δάνεια μέχρι €1 εκατ. με €39 εκατ., τα άλλα δάνεια με €10 εκατ και τέλος τα καταναλωτικά δάνεια με €9,8 εκατ. Η ίδια κατανομή στις αναδιαρθρώσεις καταγράφηκε και για όλο το 2021 με τα εταιρικά δάνεια άνω του €1 εκατ (€1,78 δισ) να αντιστοιχούν στο σχεδόν 77%.

Μείωση αναδιαρθρώσεων λόγω πωλήσεων ΜΕΔ

Η πορεία των αναδιαρθρώσεων στο πρώτο μισό του 2022 επηρεάστηκε επίσης και από τις πωλήσεις πακέτων ΜΕΔ στις οποίες προχώρησαν οι δύο μεγάλες τράπεζες στην Κύπρο. Η Τράπεζα Κύπρου είχε πωλήσει το Νοέμβριο του 2021 πακέτο ΜΕΔ συμβατικής αξίας €0,99 δισ (Helix 3), ενώ και η Ελληνική προέβη τον Απρίλιο του 2022 στην πρώτη της μεγάλη πώληση πακέτου ΜΕΔ με συμβατικό υπόλοιπο 1,32 δισ. (Project Starlight). Τα δάνεια αυτά «βγήκαν» από το τραπεζικό σύστημα, αφού η κυριότητα και η διαχείρισή τους μεταβιβάστηκε σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Οι πωλήσεις ΜΕΔ αφαιρούν την πίεση στους ισολογισμούς των τραπεζών και μειώνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΚΤΚ (τέλος Μαρτίου 2022), ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (με βάση την οδηγία της EBA που περιλαμβάνει και αναδιαρθρωμένα δάνεια) διαμορφώθηκε στο 11,4% των συνολικών δανείων, με το ύψος τους να ανέρχεται σε €2,92 δισ.

Στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για το 2021, η ΚΤΚ προειδοποίησε πάντως ότι «αν και δεν καταγράφηκε ιδιαίτερη αύξηση στις ΜΕΧ ως επακόλουθο της πανδημίας, η νέα γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση που επήλθε φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον κίνδυνο αύξησης των ΜΕΧ».

Δειτε Επισης

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Έκλεισε μια ανοιχτή πληγή δέκα ετών για τις εκποιήσεις
H αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Μειώθηκε στο 17% από 30% ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για άμυνα επί τόκων
Ν. Χριστοδουλίδης: Σταθμός για τη δημοσιονομική σταθερότητα η έγκριση της δέσμης μέτρων για τα ΜΕΔ
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Εκποιήσεις: Εκτός συζήτησης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κανονικά τα τέσσερα νομοθετήματα
Eλεύθεριος Βλαχογιάννης: Ανοδική πορεία στις συνέργειες τραπεζών