Powered by

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για τον κατώτατο

Δεν βγήκε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες των εργαζομένων, για τον κατώτατο μισθό, με το Υπουργικό Συμβούλιο να αναλαμβάνει την ευθύνη και να αποφασίζει για τα γκρίζα σημεία, για τα οποία δεν είχε βρεθεί λύση.

Ο Κυριάκος Κούσιος είχε το πρωί, πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους, ως μία ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες τελικά προσέκρουσαν σε τοίχο, με τον κ. Κούσιο να ανεβαίνει το λόφο του Προεδρικού με αρκετά μέτωπα ανοιχτά.

Έτσι, το Υπουργικό αναμένεται να ακούσει τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας και να τις υιοθετήσει, αφού ο κ. Κούσος ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στα σημεία που παρέμειναν ανοιχτά. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε αναφέρει στους κοινωνικούς εταίρους ότι δεν επρόκειτο να δώσει επιπρόσθετη παράταση για συνομιλίες και θα κατέθετε τη δική του πρόταση ενώπιον του Υπουργικού.

Συγκεκριμένα, διαφωνίες υπήρχαν όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου, αλλά και στις εξαιρέσεις, ενώ γκρίζο σημείο για όλες τις πλευρές παρέμεινε μέχρι και πριν την συνάντηση το ύψος του κατώτατου. Ο υπουργός παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους ένα ενδεικτικό ποσό, το οποίο αναμένεται να κλειδώσει ενώπιον του Υπουργικού. Πάντως, το ύψος του μισθού δεν είχε αναφερθεί στις προηγούμενες συναντήσεις, ούτε και επί καιρού Ζέτας Αιμιλιανίδου, ωστόσο είχε αναφερθεί πως δεν θα ήταν κάτω από το ύψος που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου, από τη μία πλευρά, στην οποία ήταν οι εργοδοτικές οργανώσεις, επικρατούσε η άποψη ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στο νόμο για τον κατώτατο μισθό, καθώς θα μπορούσε να συμφωνηθεί σε μετέπειτα στάδιο. Από την άλλη πλευρά, οι συντεχνίες των εργαζομένων, οι οποίες τονίζουν πως είναι άμεσα συνυφασμένα τα δύο, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν για ποιες ώρες ανταποκρίνεται ο μισθός.

Διαφωνίες παρατηρήθηκαν και στο θέμα των εξαιρέσεων εργαζομένων από τον κατώτατο μισθό, με όλα αυτά τα κεφάλαια να παρέμειναν ανοιχτά. Ο υπουργός, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στον REPORTER, στη συνάντηση παρουσίασε στους εμπλεκόμενους φορείς ένα προσχέδιο του διατάγματος, ωστόσο αυτό θα οριστικοποιηθεί μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πορεία των διαβουλεύσεων προκάλεσαν ενόχληση στους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι έθεσαν κάποια καίρια ερωτήματα προς την Κυβέρνηση. Ένα από αυτά είναι να ξεκαθαριστεί κατά πόσο ή όχι η Κυβέρνηση στοχεύει να νομιμοποιήσει την φτηνή και αρρύθμιστη εργασία. Παράλληλα, ένα άλλο είναι αν στοχεύει να βελτιώσει την κατάσταση και να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση για ποιους θέλει τον κατώτατο μισθό και ποιους θέλει να εξυπηρετήσει.

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Έκανε εργαλείο παρακολούθησης εισαγωγών για μη εκτροπή εμπορίου λόγω δασμών η Κομισιόν
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
ΠτΔ: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ένταξη στη Σένγκεν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.
Αντρέας Κυπριανού: Η ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών προς υλοποίηση ΚΑΠ και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Συζήτησαν για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Η.Β. και Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και Ύπατος Αρμοστής
Μάκης Κεραυνός: Σταθερή και ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Μας απασχολούν οι ανελαστικές δαπάνες