Powered by

Συνεχίζεται το sell off στο πετρέλαιο – Κάτω των $90 η τιμή βαρελιού

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τα συμβόλαια να οδεύουν προς τον τρίτο διαδοχικό πτωτικό μήνα -το μεγαλύτερο αρνητικό σερί των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών. 

Το sell off στον «μαύρο χρυσό» συνιστά απόρροια της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και ως εκ τούτου, τη ζήτηση καταναλωτών και επιχειρήσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν σήμερα κατά 3,06% και διολισθαίνουν στα 88,78 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη σημειώνουν κάμψη κατά 3,52% και καθορίζονται στα 95,81 δολάρια ανά βαρέλι. 

Για το σύνολο του Αυγούστου, μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες φθάνουν στο 10%, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επηρεάζουν αισθητά τις προοπτικές του εμπορεύματος. Στο αρνητικό κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αποτελεί Νο.1 εισαγωγέα παγκοσμίως.  

Οι κεντρικές τράπεζες, και ιδίως η αμερικανική Federal Reserve, έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να διαβεβαιώσουν ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτό προκαλεί «πόνο» στην οικονομική ανάπτυξη, πλήττοντας τη ζήτηση για αργό.  

Ταυτόχρονα, η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε και τον Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα Covid, οι πρωτοφανείς καύσωνες και ο αδύναμος κλάδος των ακινήτων επιβαρύνουν την παραγωγή και δυσχεραίνουν την προσπάθεια της οικονομίας να βρει momentum. Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,1% το 2022 έναντι 8,1% το 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι χώρες – μέλη του OPEC δεν αποκλείεται να αποφασίσουν τη σκόπιμη μείωση της παραγωγής, προκειμένου να περιορίσουν την προσφορά και να τονώσουν τις τιμές. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, μια τυχόν αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, ενδέχεται να ξαναρίξει στην αγορά τεράστιες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου, αυξάνοντας εκ νέου την προσφορά.  

Δειτε Επισης

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες