Powered by

Η γερμανική Uniper ζητά άλλα €4 δισ. από την κυβέρνηση

Η γερμανική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Uniper ζήτησε τη Δευτέρα περισσότερη οικονομική βοήθεια από τη γερμανική Κυβέρνηση, αυξάνοντας το ποσό για τη διάσωση του ομίλου κοινής ωφελείας στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εξάντλησαν τα ταμειακά του αποθέματα.

Οι δραματικές αυξήσεις τιμών τις τελευταίες ημέρες επιδείνωσαν την κατάσταση για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ωθώντας τον να αναζητήσει περισσότερα κεφάλαια, παρόλο που οι λεπτομέρειες της συμφωνίας διάσωσης του περασμένου μήνα με τη γερμανική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί.

Η Uniper, που ανήκει κατά πλειοψηφία στη φινλανδική εταιρεία Fortum, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εξαντλήσει πιστωτική βοήθεια, ύψους 9 δισ. ευρώ η οποία της δόθηκε από την γερμανική κρατική τράπεζα KfW και ζήτησε άλλα 4 δισ. ευρώ για να αντικατοπτρίζει το τρέχον περιβάλλον στον τομέα της ενέργειας.

Αποτελώντας το μεγαλύτερο θύμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής, η Uniper έχει πληγεί από τις περικοπές στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της, αναγκάζοντάς την να καλύψει το έλλειμμα αερίου από άλλους προμηθευτές με πολύ υψηλότερες τιμές.

Αυτό προκαλεί ζημίες σε μετρητά «πολύ πάνω από» 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Klaus-Dieter Maubach.

«Εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα με τη γερμανική Κυβέρνηση για μια μόνιμη λύση σε αυτήν την έκτακτη ανάγκη, διαφορετικά η Uniper δεν θα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει την κρίσιμη για το σύστημα λειτουργία της για τη Γερμανία και την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Maubach.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η κρατική τράπεζα KfW είναι έτοιμη να παράσχει στην Uniper, η οποία κατέγραψε ζημία 12,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, με περισσότερες πιστώσεις πέραν αυτών που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της εταιρείας ύψους 15 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες