Η ΚΤΚ υπογράφει τον χάρτη ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε τον Χάρτη Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Στόχος, αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου, είναι να αποτελέσει μέσο αναγνώρισης και εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).

«Την αμέριστη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) στη σημαντική πρωτοβουλία επισφράγισε ο Διοικητής κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου συνυπογράφοντας τον Χάρτη Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης, κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ της ΚΤΚ,» αναφέρεται.

Ο Χάρτης, που παρουσιάστηκε επισήμως από την ΕΚΤ, προστίθεται, «αποτελεί δημόσια δέσμευση προαιρετικού χαρακτήρα και αποτυπώνει το κοινό όραμα για απάλειψη διακρίσεων και ενίσχυση της ενσωμάτωσης στην εργασιακή κουλτούρα του ΕΣΚΤ και του ΕΕΜ». Καταγράφει σειρά αρχών και δεσμεύσεων που αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ε.Ε. προς την υιοθέτηση μιας στρατηγικής που λαμβάνει υπόψη τα ζητήματα πολυμορφίας και ισότητας, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αντίστοιχα, τα συμμετέχοντα ιδρύματα συνυπογράφοντας, επιβεβαιώνουν την κοινή τους αντίληψη ότι η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη στο χώρο εργασίας ενισχύουν την αποδοτικότητα και την ανθεκτικότητα τους,» προστίθεται.

Ο κ. Ηροδότου, σημείωσε ότι, με την υπογραφή του Χάρτη Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης «δηλώνουμε εμπράκτως την προσήλωσή μας σε ένα θετικό και συμμετοχικό εργασιακό περιβάλλον».

«Η διαφορετικότητα στις Κεντρικές Τράπεζες συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προσέλκυση ταλαντούχων επαγγελματιών, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, αλλά και την ενδυνάμωση των αξιών μας. Με την πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζουμε ότι όλες και όλοι διαδραματίζουν εξίσου ενεργό ρόλο, τυγχάνουν πλήρους σεβασμού και επωφελούνται από το συμπεριληπτικό περιβάλλον που προωθούμε τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου,» είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρεται ότι οι δεσμεύσεις του Χάρτη Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης αφορούν στη διασφάλιση ενός εργασιακού χώρου απαλλαγμένου από κάθε μορφή άμεσων ή έμμεσων διακρίσεων οι οποίες παραβιάζουν την ισχύουσα ενωσιακή ή εθνική νομοθεσία, καθώς επίσης και η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε μορφή ή είδος ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Επιδιώκουν επίσης, την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών σε συνεχή βάση, ιδίως στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του Δικτύου Διαφορετικότητας του ΕΣΚΤ και του ΕΕΜ που θεσμοθετήθηκε το 2016.

Άλλοι στόχοι είναι η καθιέρωση ετησίως μιας Ημέρας για την Ισότητα, τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη εντός του ΕΣΚΤ και του ΕΕΜ με δραστηριότητες και ευκαιρίες αμοιβαίας ανταλλαγής εμπειριών και γνώσης, ο ενεργός ρόλος στην ευρύτερη κοινότητα συμπεριληπτικών εργασιακών χώρων, μεταξύ άλλων μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων άλλων οργανισμών, η άσκηση θετικής επίδρασης στην ευρύτερη κοινωνία μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών και καινοτόμων δράσεων.

Επιπρόσθετα, η αναγνώριση της διαφορετικότητας στους εργασιακούς χώρους και η ενίσχυση της αξίας της διαφορετικότητας της σκέψης που προκύπτει από την ένωση δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα, αναφέρεται, τον Χάρτη έχουν υπογράψει η Προέδρος της ΕΚΤ, Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών του ΕΣΚΤ, καθώς και εθνικές αρμόδιες αρχές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Δειτε Επισης

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο-Το σκεπτικό της απόφασης
Mall of Cyprus: Στρατηγικές αλλαγές, νέοι tenants και brands-Τέλος εποχής για K Cineplex
Καζιμίρ (ΕΚΤ): Μην έχετε δεδομένες τις δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος
Ν. Χριστοδουλίδης για τερματικό: Δεν έπρεπε να δοθεί ποτέ στην CPP-Metron… Σχέδιο β' για τον «Προμηθέα»
Γιώργος Ιωάννου: Ισχυρός και στέρεος πυλώνας της οικονομίας του τόπου ο κατασκευαστικός τομέας
Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Τράπεζα Κύπρου: Εφαρμόζει πρώτη τις άμεσες μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο
Μαχλούφ (ΕΚΤ): Δεν βιαζόμαστε για μια νέα μείωση στα επιτόκια
Ένα πρότυπο γραμμικό πάρκο αποκτά η Γερμασόγεια μετά την επερχόμενη ανάπλαση του ποταμού Άμαθου