Νατάσα Πηλείδου: Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ως υπουργός
13:00 - 29 Αυγούστου 2022
Πιστεύει ότι η ισότιμη παρουσία ανδρών και γυναικών αλλάζει τις δυναμικές και ανοίγει τις προοπτικές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, δεδομένου ότι γίνεται καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και παρέχονται ευκαιρίες σε περισσότερα άτομα, με διαφορετικά προφίλ δεξιοτήτων, επισημαίνει η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.
Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue», η Νατάσα Πηλείδου μίλησε για τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, στο επιχειρείν και στην κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε την μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως υπουργός, που δεν είναι άλλη από τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό και την ακρίβεια στον ενεργειακό τομέα.
Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας σας;
Αυτό που έμαθα είναι να μην τα βάζω κάτω λόγω εξωγενών παραγόντων, κακόπιστης κριτικής ή απόψεων τρίτων. Να κάνω πάντα αυτό που πιστεύω ότι είναι το σωστό, έστω και αν κάποιοι θα δυσαρεστηθούν.
Ποιος ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;
Ομολογουμένως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω ως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αφορά στη διαχείριση και τον μετριασμό του «εισαγόμενου» πληθωρισμού και της ακρίβειας στον ενεργειακό τομέα. Γενικότερα ως Κυβέρνηση επιδείξαμε ευελιξία και προχωρήσαμε αμέσως στη λήψη μέτρων για να ελαφρύνουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το αυξημένο κόστος στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. Ωστόσο, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για μόνιμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού είναι οι πράσινες επενδύσεις, ένας στόχος αλληλένδετος και με τους στόχους της χώρας μας για κλιματική ουδετερότητα. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε επιταχύνει τις Δράσεις της Στρατηγικής μας για Ταχεία Μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια κι έχουμε προχωρήσει στην αύξηση των οικονομικών κινήτρων που δίνουμε υπό μορφή Σχεδίων Χορηγιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να πετύχουν σημαντικές εξοικονομήσεις, αναβαθμίζοντας ενεργειακά τα κτήριά τους κι εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα.
Σας επηρεάζει και πόσο η αρνητική κριτική;
Η εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη και ναι, με βάζει στη διαδικασία προσεκτικής μελέτης και, εκεί και όπου χρειάζεται, αναθεώρησης των πολιτικών που ακολουθούμε. Δυστυχώς όμως, έχει αυξηθεί στις μέρες μας η κακόβουλη και στείρα κριτική, την οποία προσπαθώ να μην αφήνω να με επηρεάζει.
Πώς συγκρίνετε την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματία, σύζυγος, μητέρα, κτλ) σε σχέση με πριν μια δεκαετία;
Έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την εποχή που πρωτοξεκίνησα να εργάζομαι, όταν ακόμα η λεγόμενη «career woman» θεωρείτο εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Σίγουρα έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, αλλά πιστεύω ότι οι Κύπριοι έχουν εξελιχθεί, θέλουν τις γυναίκες τους να πετυχαίνουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να έχουν ισότιμο ρόλο σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, οι σύγχρονοι άντρες, είναι έτοιμοι να μοιράζονται πιο δίκαια τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών. Αυτή, άλλωστε, πρέπει να είναι και η απαίτησή μας ως γυναίκες.
Που οφείλεται το γεγονός ότι ο τομέας της πολιτικής υστερεί σε γυναίκες και σε θέσεις όπως η δική σας ή στα έδρανα της Βουλής;
Δυστυχώς, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να υπάρχει προκατάληψη. Τόσο οι Κύπριοι πολίτες όσο και τα κέντρα εξουσίας, πρέπει να αντιληφθούν ότι η ικανότητα κάποιου δεν έχει να κάνει με το φύλο και να δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή κουλτούρας διαδραματίζει η εκπαίδευση, τα ΜΜΕ, ακόμα και τα ψυχαγωγικά προγράμματα που οφείλουν να θέτουν το καλό παράδειγμα και όχι να διαιωνίζουν και να επικροτούν την προκατάληψη. Είναι γι’ αυτό το λόγο που χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια από όλους μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ισότιμη παρουσία ανδρών και γυναικών αλλάζει τις δυναμικές και ανοίγει τις προοπτικές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, δεδομένου ότι γίνεται καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και παρέχονται ευκαιρίες σε περισσότερα άτομα, με διαφορετικά προφίλ δεξιοτήτων.
Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;
Πολλοί. Αλλοίμονο να είχα εκπληρώσει ήδη όλους τους στόχους μου! Ποιο θα ήταν τότε το νόημα της ζωής;
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια άλλη γυναίκα η οποία τώρα κτίζει την καριέρα της;
Να βλέπει μπροστά και να προχωρά ακάθεκτη. Να μην ακούει τις ερινύες και τους «καλοθελητές» που προσπαθούν να την επηρεάσουν. Να θυμάται πως ο κάθε άνθρωπος πρέπει να κρίνεται αναλόγως της εργασίας του κι όχι αναλόγως φύλου.
Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;
Είναι δύσκολο ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, γυναίκα ή άντρας, να αλλάξει τον κόσμο από μόνος του. Μαζί μπορούμε.
Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα πέντε χρόνια;
Ευτυχισμένη με την οικογένειά μου. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Who is who
- Κατέχει first class degree with distinction in Modern Languages & Literature (French & Italian) από το Oxford University και είναι Fellow Chartered Accountant PTO of the Institute of Chartered Accountants of England and Wales (ICAEW).
- Είναι μέλος του ΣΕΛΚ.
- Πήρε τη θέση της Υπουργού τον Ιούλιο του 2020.
- Η πρώτη της δουλειά ήταν το 2003, ως trainee Chartered Accountant στην PWC.
- Πεποίθησή της είναι: «Μην δώσετε σε άλλους το δικαίωμα να σας καλουπώσουν. Η καθεμία από εμάς είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της δικής της ταυτότητας, ως πηγή δύναμης και αυτοπεποίθησης, ως πυξίδα σε όλες τις πτυχές της ζωής».