Powered by

ΔΟΣ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και χαμηλό 17 μηνών

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος κατά 4,5 μονάδες κατέγραψε τον Αύγουστο 2022 ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2022, σημειώνοντας το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 μηνών.

Η υποχώρηση του ΔΟΣ αποτυπώνει προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα κατά τα επόμενα τρίμηνα λόγω διαφόρων παραγόντων. Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αυξημένο κόστος λειτουργίας για τις επιχειρήσεις και σε μειωμένη αγοραστική δύναμη για τα νοικοκυριά. Οι αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού και οι δυσμενέστερες προοπτικές μεγέθυνσης για την παγκόσμια οικονομία, αποδυναμώνουν την εξωτερική ζήτηση στην Κύπρο.

Η μείωση του ΔΟΣ προήλθε από αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, από μικρή κάμψη του κλίματος στις κατασκευές και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η επιδείνωση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων για την πρόσφατη πορεία των επιχειρήσεων και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Τον Αύγουστο, το επιχειρηματικό κλίμα στον υποτομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων παρέμεινε στα θετικά επίπεδα του περασμένου μήνα, ενώ το κλίμα στους υποτομείς των χρηματοοικονομικών και των άλλων υπηρεσιών υποχώρησε σημαντικά.

Στον τομέα των κατασκευών, η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική απασχόληση οδήγησε στην υποχώρηση του κλίματος στον τομέα. Το κλίμα τόσο στο λιανικό εμπόριο, όσο και στη μεταποίηση δε σημείωσε μεταβολές από τα αρνητικά επίπεδα Ιουλίου.

Το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε οριακά τον Αύγουστο, κυρίως λόγω αποδυνάμωσης των προθέσεων των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν δαπάνες για μεγάλες αγορές τους επόμενους μήνες.

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών σημειώνει ότι τον Αύγουστο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Κύπρο μειώθηκε λόγω υποχώρησης της αβεβαιότητας ανάμεσα στα νοικοκυριά, καθώς και ανάμεσα σε επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών. "Οι καταναλωτές φαίνεται να μειώνουν σταδιακά τη ζήτησή τους, αναμένοντας συνέχιση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, και οι επιχειρήσεις φαίνεται να προσαρμόζονται σταδιακά σε περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για τη μελλοντική δραστηριότητά τους", αναφέρει.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΓΚ)

Δειτε Επισης

Περιμένει πράσινο φως για τις πράσινες φορολογίες από Κομισιόν η Κυβέρνηση-«Πριν καν ακόμα μιλήσει το ΑΚΕΛ...»
Απαντά στις αντιδράσεις στην Πάφο για τις μονάδες αφαλάτωσης ο Χριστοδουλίδης-«Ολιστική η προσέγγιση»
Προκυρήσσεται ο διαγωνισμός για το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο-«Σημαντική υποδομή για τον τεχνολογικό τομέα»
Nomoplatform: Πρόοδος, αλλά παραμένουν σοβαρές ελλείψεις στην διαφάνεια και εξωστρέφεια της Βουλής
Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή
Περιβαλλοντικά ζητήματα αγροτικού τομέα στη συνάντηση Επ. Αγροτικών Πληρωμών-Επ. Περιβάλλοντος
Κ. Ιωάννου: Σε ετοιμότητα για προώθηση αλλαγών στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κυβέρνηση
Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την οικονομία στην Κύπρο