Μπορούν μερικά κουμπούθκια να αλλάξουν τον κόσμο; Στα ακίνητα σίγουρα

Ο πατέρας μου με κάλεσε στο κινητό μου μάρκας Ericson T10 και με ρώτησε, «ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς αυτό το πράγμα (μασκαραλίκι) στον υπολογιστή με τους αριθμούς;» (μια όντως δίκαιη περιγραφή του Excel από κάποιον που αρνείται, ακόμα και σήμερα, να έχει κινητό τηλέφωνο).

Ήταν το 1998. Μόλις είχα ξεκινήσει τη στρατιωτική μου θητεία και οι γνώσεις μου στους υπολογιστές περιορίζονταν σε κάποια μαθήματα που είχα παρακολουθήσει στο λύκειο το 1995 (προγραμματισμός στη γλώσσα «C»), άρα η απάντησή μου ήταν «όχι». «Να μάθεις γρήγορα», μου τόνισε. «Είχα μια συνάντηση με έναν νεαρό (μιτσικουρί) στην τράπεζα και πατούσε κάποια πλήκτρα (κουμπούθκια) στον υπολογιστή του και έβγαιναν ένα σωρό νούμερα».

Ζήτησα λοιπόν και εγώ καθοδήγηση από έναν φίλο, που είχε καλωδιώσει το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου του χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που ήταν πολύ πιο ακριβός από το ίδιο το αυτοκίνητο που οδηγούσε (έχει  έκτοτε έχει αναβαθμιστεί τεχνολογικά και έχει εγκαταστήσει στη βεράντα του ένα ρομποτικό βραχίονα για να φυτεύει μαρούλια). «Αγόρασε ένα βιβλίο και δίδαξε τον εαυτό σου», ήταν η απάντηση.

Η εκμάθηση της Excel μέσα από τη χρήση ενός βιβλίου ενώ υπηρετούσα στην εθνική φρουρά, είχε ως αποτέλεσμα ένα μικρό πρόβλημα όταν πήγα δύο χρόνια αργότερα στο πανεπιστήμιο για σπουδές: δεν υπήρχαν πουθενά οδηγίες μέσα στο βιβλίο σχετικά με το πώς ενεργοποιείς τον ίδιο τον υπολογιστή. Κάτι που μου προκάλεσε κάποιες στιγμές εκνευρισμού την πρώτη μέρα μετά την αγορά τον πρώτο φορητού υπολογιστή μου. Η ανακάλυψη του κουμπιού! Ναι, πραγματική ιστορία δυστυχώς.

Μετά από αυτό το… μικρό εμπόδιο, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα. Παρακολούθησα μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών που προσέφερε  το τμήμα Πληροφορικής του πανεπιστημίου και άρχισα να «παίζω» με κάποια προγράμματα χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης που μπορούσαμε να κατεβάσουμε δωρεάν. Το dial-up internet έγινε διαθέσιμο στις φοιτητικές εστίες και μέχρι το τέλος του προπτυχιακού μου, θα μπορούσατε ακόμη και να ακούσετε ένα τραγούδι αν είχατε την υπομονή να το κατεβάσετε από το Napster. Ο Bill Gates, ο Steve Jobs και εγώ, μαζί παρέα κατακτούσαμε τον κόσμο.

Έτσι, 20 χρόνια αργότερα υπάρχει πλέον η WiRE που συλλέγει αναλυτικά δεδομένα ακίνητης περιουσίας σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να αποτελέσει την υποδομή πάνω στην οποία οι πελάτες μας θα μπορούν να χτίζουν και να συναλλάσσονται χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Εκπλήσσομαι συνεχώς από το επίπεδο ψηφιοποίησης και γνώσης που είναι διαθέσιμες: στατιστικές από μια σειρά κυβερνητικών υπηρεσιών που δείχνουν το κόστος κατασκευής, την ανεργία, τις εγγραφές αυτοκινήτων κ.λπ., ακατέργαστα δεδομένα από δορυφόρους που χαρτογραφούν πώς εξελίσσονται οι πυρκαγιές σε πραγματικό χρόνο, αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν τη συγκέντρωση του πληθυσμού χαρτογραφώντας τη δραστηριότητα του τηλεφώνου τους κλπ. Συγκλονιστικά φοβερό. Σίγουρα πράγματα επιπέδου «Star Trek».

Το μοντέλο της WiRE βασίζεται σε μια απλή υπόθεση: τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε ιδιοκτησία και δεν πρέπει να εναπόκειται στον πελάτη να κάνει την προσαρμογή για λογαριασμό του πωλητή ή του παρόχου. Σκεφτείτε πώς αγοράζετε ρούχα σε ένα κατάστημα, σε σχέση με τις διαδικτυακές αγορές. Στον πραγματικό κόσμο, πηγαίνετε στο εμπορικό κέντρο, επισκέπτεστε τα αγαπημένα σας δύο-τρία καταστήματα, δοκιμάζετε ρούχα που είναι στο μέγεθος και το χρώμα της επιλογής σας, διαλέγετε αυτό που σας αρέσει και πληρώνετε. Στο μεταξύ, πρέπει να βρείτε χώρο στάθμευσης, να περπατήσετε στα μαγαζιά, να περιμένετε στα δοκιμαστήρια και να χαμογελάσετε (ψεύτικα) στον βαριεστημένο (έφηβο) υπάλληλο του καταστήματος. Στο Διαδίκτυο, κάθεστε στον καναπέ σας (ενώ παριστάνετε τον καλό γονέα που παρακολουθεί μαζί με τα παιδιά του το Cartoon Network), μπαίνετε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων, επιλέγεται τον τύπο του ενδύματος, το μέγεθος και το χρώμα που σας αρέσει, πληρώνετε και περιμένετε απλά να σας το φέρουν. Χρησιμοποιήσατε δηλαδή ορισμένες παραμέτρους αναζήτησης για να περιορίσετε τα προϊόντα και η επιλογή είναι προσαρμοσμένη στις δικές σας προτιμήσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, εάν ο πάροχος προϊόντων ή υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που αναζητάτε, τότε μπορεί να σας προσφέρει τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες γι’ αυτό το ακίνητο, τιμολογημένα εκ των προτέρων για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, το επίπεδο κινδύνου κλπ. Αυτό είναι το τι παρέχει η WiRE στους εταιρικούς της πελάτες.

Δώστε μας χρόνο. Πλησιάζουμε. Και τότε θα ξεκλειδώσουμε έναν εντελώς νέο κόσμο συναλλαγών για τον τομέα των ακινήτων.

*Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE

Δειτε Επισης

Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου
Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια