Powered by

Τραπεζίτες της ΕΚΤ ήθελαν μικρότερη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης των 19 χωρών, οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει με αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στις δυο επόμενες συνεδριάσεις, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήθελαν αύξηση των επιτοκίων κατά το ήμισυ των 50 μονάδων βάσης που τελικά αποφασίστηκε, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Υπήρξε ωστόσο ομοφωνία για το νέο εργαλείο που έχει στόχο να αποτρέψει υπέρμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης των 19 χωρών, οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει με αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στις δυο επόμενες συνεδριάσεις, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

«Πολύ μεγάλος αριθμός μελών συμφώνησε ότι ήταν σκόπιμο να αυξηθούν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης όπως πρότεινε ο κ. Lane. Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θεωρήθηκε δικαιολογημένη εν όψει της επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιούνιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την εικόνα στην αγορά ομολόγων: «Οι κίνδυνοι κατακερματισμού θεωρήθηκαν πιο πιθανοί στο τρέχον περιβάλλον, στο οποίο η νομισματική πολιτική ομαλοποιείται εν μέσω μεγάλων κραδασμών από την πλευρά της προσφοράς και αυξανόμενων κινδύνων για την οικονομική ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο