Powered by

Βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας θέλει ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ζήτησε την Τετάρτη να δοθεί ώθηση για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας της χώρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος εισαγόμενης ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 που οδήγησε στην αναστολή πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων λόγω φόβων ασφάλειας.

Η Ιαπωνία, η οποία στοχεύει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, αντιμετώπισε πιέσεις στα ενεργειακά της αποθέματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο και έτσι η Ιαπωνία πρέπει να έχει κατά νου πιθανά σενάρια κρίσης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε συνάντηση για την ενεργειακή πολιτική.

Η Ιαπωνία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων επόμενης γενιάς, είπε, ενώ η Κυβέρνηση θα συζητήσει επίσης τη σύνδεση περισσότερων πυρηνικών σταθμών στο διαδίκτυο και την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων, εάν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια.

Ο Κισίντα ζήτησε «συγκεκριμένα συμπεράσματα μέχρι το τέλος του έτους» για το θέμα, το οποίο παραμένει ευαίσθητο μετά από το φονικό τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011 που προκάλεσε κατάρρευση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο από το Τσέρνομπιλ.

Έντεκα χρόνια μετά, 10 από τους 33 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είναι ξανά σε λειτουργία, αν και δεν λειτουργούν όλοι όλο το χρόνο και η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η εθνική εποπτεία πυρηνικής ασφάλειας ενέκρινε κατ' αρχήν την επανεκκίνηση επτά ακόμη αντιδραστήρων, αλλά αυτές οι κινήσεις συχνά αντιμετωπίζουν την αντίθεση από τις τοπικές κοινότητες.

Πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα, το ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής της Ιαπωνίας προερχόταν από πυρηνικές πηγές, αλλά το 2020 το ποσοστό ήταν λιγότερο από πέντε τοις εκατό.

Ο Τομ Ο' Σάλιβαν, σύμβουλος ενέργειας στην Mathyos Advisory με έδρα το Τόκιο, είπε ότι η κατασκευή αντιδραστήρων επόμενης γενιάς στην Ιαπωνία θα ήταν ένα "σημαντικό βήμα".

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες