Powered by

ΗΠΑ: Προειδοποιεί τον σύνδεσμο επιχειρήσεων της Τουρκίας για κυρώσεις

Επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που προειδοποιεί για πιθανές κυρώσεις, εάν συνεχίσει να συναλλάσσεται με τη Ρωσία, έλαβε ο κορυφαίος επιχειρηματικός σύνδεσμος της Τουρκίας, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο σύνδεσμος.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι η ρωσική Κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις της χώρας χρησιμοποιούν την Τουρκία για να αποφύγουν τους δυτικούς οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία πριν από έξι μήνες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που έγινε στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Σότσι, νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αξία των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 50%, σε ετήσια βάση.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Τουρκία αυξάνονται, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που εξάγει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom που είναι συνδεδεμένος με το Κρεμλίνο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo, πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούνιο για να εκφράσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον ότι Ρώσοι ολιγάρχες και μεγάλες επιχειρήσεις της Ρωσίας χρησιμοποιούν τουρκικές νομικές οντότητες για να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ - με καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο - προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση και αρνήθηκε να ενταχθεί στο καθεστώς διεθνών κυρώσεων.

Ο κ. Adeyemo μετά την επίσκεψη του απέστειλε επιστολή προς τον επιχειρηματικό σύνδεσμο της Τουρκίας, TUSIAD, και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι τουρκικές εταιρείες και τράπεζες κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις.

Η TUSIAD ανέφερε σε ανακοίνωση την Τρίτη ότι έχει διαβιβάσει την επιστολή στα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών της Τουρκίας. Το περιεχόμενο της επιστολής δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα.

«Όποια άτομα ή οντότητες παρέχουν υλική υποστήριξη σε πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ κινδυνεύουν να τους επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις», έγραψε ο κ. Adeyemo στην επιστολή του.

«Οι τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να δημιουργήσουν αντίστοιχες σχέσεις με ρωσικές τράπεζες που έχουν υποστεί κυρώσεις και να διατηρήσουν τις αντίστοιχες σχέσεις τους με μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες καθώς και πρόσβαση σε αμερικανικά δολάρια και άλλα σημαντικά νομίσματα», υπογράμμιζε.

Η συμφωνία οικονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε από τον Ερντογάν και τον Πούτιν περιλαμβάνει συμφωνία σύμφωνα με την οποία θα αυξηθούν οι τουρκικές τράπεζες που χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη απαντήσει επίσημα στην επιστολή του κ. Adeyemo.

Η ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη της προβληματικής οικονομίας της Τουρκίας ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους.

Ο Ερντογάν υποστήριξε στο παρελθόν ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Τουρκίας από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δειτε Επισης

Ebury: Πιθανή ύφεση για τη Βρετανία νωρίτερα από τις προβλέψεις των αγορών
«ΑΑΑ» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων... Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση η Morningstar DBRS
Γερμανία: Αύξηση 2,4% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων τον Ιούνιο
Νέα συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο-Εντείνεται η επιχειρηματική αβεβαιότητα
Προειδοποίηση ΔΝΤ: Υψηλή αβεβαιότητα λόγω των δασμών Τραμπ-Καλεί σε σταθερό εμπορικό περιβάλλον
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin-Πάνω από τα $113.000 με θετικό κλίμα και ρευστοποιήσεις short
Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα-Ετοιμάζεται η επιστολή για Ε.Ε.
Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο