Η Ε.Ε. κινδυνεύει να μείνει πίσω ως προς τους στόχους Ψηφιακής Δεκαετίας
17:30 - 22 Αυγούστου 2022
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να μείνει πίσω στους στόχους που έχει θέσει για την Ψηφιακή Δεκαετία κατά 10 χρόνια, εκτός εάν οι κυβερνήσεις επικεντρωθούν στη γεφύρωση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας στρατηγικών συμβούλων Public First.
Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2030 το 80% του πληθυσμού θα διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, συνδεσιμότητα 5G παντού, πλήρεις διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και το 75% των εταιρειών της ΕΕ θα χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud.
Ωστόσο, με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, θα χρειαστεί μέχρι το 2040 για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διεξήχθη από την Amazon Web Services (AWS).
Η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκλειδώσει 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική αξία έως το 2030, αλλά εάν επιταχυνθεί η πρόοδος, έως το τέλος αυτής της δεκαετίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επιπλέον οφέλη έως και 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει η έκθεση.
«Η μεγαλύτερη έλλειψη που έχουμε ακούσει από τους πελάτες μας, και η οποία καταγράφεται και στην έκθεση είναι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων», δήλωσε στο Reuters η Τανούχα Ράντερι, Διευθύνουσα Σύμβουλος της AWS.
Καθώς η μετανάστευση των εταιρειών στο cloud θα αποτελέσει σημαντικό μοχλός ανάπτυξης, πολλές εταιρείες όπως η AWS παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση στους υπαλλήλους για να αποκτήσουν δεξιότητες cloud ή σε άτομα που αναζητούν εργασία και επιθυμούν να εισχωρήσουν στον τομέα της τεχνολογίας.
Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι μόνο το 61% του πληθυσμού της ΕΕ προβλέπεται να έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030, δηλαδή ποσοστό μικρότερο από τον στόχο του 80%.
Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πρόοδο προς τους στόχους της ΕΕ, βρίσκονται η στροφή στο cloud, στην τεχνητή νοημοσύνη και την υιοθέτηση μεγάλων δεδομένων από τις επιχειρήσεις της ΕΕ, καθώς και η μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη.
Πολλές εταιρείες δεν έχουν υιοθετήσει σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και η απουσία εξειδικευμένων εργαζομένων πιθανότατα, παρεμποδίζει την ανάπτυξη και αυξάνει το κόστος, αναφέρει μεταξύ άλλων η έρευνα.
Πηγή: HuffingtonPost (με πληροφορίες από Reuters)