Στα €1,72 δισ. ο καθαρός νέος δανεισμός το πρώτο εξάμηνο του 2022

Σημαντική άνοδο παρουσίασε τον Ιούνιο η παραχώρηση των καθαρών νέων δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα, η οποία ανήλθε στα €346,3 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η συνολική παραχώρηση καθαρών δανείων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου διαμορφώθηκε στα €1,72 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας άνοδο 26,2% σε σύγκριση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2021 (€1,36 δισ).

Η αύξηση της δανειοδότησης τον Ιούνιο οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των δανείων πέραν του €1 εκατομμυρίου, τα οποία ανήλθαν σε €187,5 εκατ. (το υψηλότερο σημείο φέτος) σε σύγκριση με 93,5 τον προηγούμενο μήνα. Μικρή αύξηση παρουσίασαν τα δάνεια μέχρι €1 εκατ. τα οποία διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στα €44,6 εκατ. σε σύγκριση με €44,1 εκατ. τον Μάιο.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες δανείων παρουσίασαν μειώσεις τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τα καταναλωτικά καθαρά νέα δάνεια ανήλθαν σε €15,7 εκατ. σε σύγκριση με €17,1 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, τα νέα στεγαστικά υποχώρησαν στα €93,8 εκατ. από €97,5 εκατ. τον Μάιο και τα άλλα καθαρά νέα δάνεια υποχώρησαν στα €4,2 εκατ. από €10,2 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2022, το μεγαλύτερο μερίδιο καθαρών νέων δανείων παρουσίασαν τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανήλθαν σε €693,5 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 40% του νέου δανεισμού και ακολούθησαν τα δάνεια πέραν του €1 εκατ. που διαμορφώθηκαν στα €626,1 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 36% των συνολικών νέων δανείων.

Τα καθαρά νέα δάνεια μέχρι €1 εκατ. διαμορφώθηκαν στα €274,6 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 16% του νέου δανεισμού, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα €77,9 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 4,5% του συνολικού νέου δανεισμού και τα άλλα δάνεια ανήλθαν σε €40,5 εκατ.  (2,36% των συνολικών νέων δανείων).

Τον Ιούνιο οι αναδιαρθρώσεις δανείων διαμορφώθηκαν στα €90,6 εκατ. σε σύγκριση με €100,5 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Δειτε Επισης

Βιλερουά-ΕΚΤ: Εύλογες οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
Οι κάρτες VISA της Τράπεζας Κύπρου ταξιδεύουν 4 τυχερούς στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
ΕΚΤ: Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Από δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι δάνειο όλα appλά από το κινητό
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας-Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Με το βλέμμα στραμμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα