Σε μηδενικά επίπεδα παρέμειναν τα επιτόκια καταθέσεων

Στα ίδια μηδενικά επίπεδα διατηρήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Ιούνιο, με τα επιτόκια για την παραχώρηση δανείων να καταγράφουν μικρές αυξήσεις στις κατηγορίες των στεγαστικών και δανείων μέχρι €1 εκατ. και τα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια άνω του €1 εκατ. να παρουσιάζουν μικρή μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,03%, σε σύγκριση με 0,01% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τα επιτόκια δανείων, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε μείωση στο 2,89%, σε σύγκριση με 2,91% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,32%, σε σύγκριση με 2,28% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε αύξηση στο 3,36%, σε σύγκριση με 3,31% τον προηγούμενο μήνα και το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε μείωση στο 2,89%, σε σύγκριση με 2,97% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην πρώτη πράξη αύξησης των βασικών της επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, αποφάσισε τον Ιούλιο την αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο 0% (από -0,5%), ενώ το επιτόκιο για πράξεις αναχρηματοδότησης αυξήθηκε επίσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,5%. Η κίνηση της ΕΚΤ στοχεύει στην τιθάσευση της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος, στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, και της κρίσης στην Ουκρανία έχει φθάσει σε ιστορικά ρεκόρ στην ευρωζώνη.

Δειτε Επισης

Βιλερουά-ΕΚΤ: Εύλογες οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
Οι κάρτες VISA της Τράπεζας Κύπρου ταξιδεύουν 4 τυχερούς στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
ΕΚΤ: Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Από δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι δάνειο όλα appλά από το κινητό
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας-Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Με το βλέμμα στραμμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα