Powered by

Βρετανία: Βουτιά σε χαμηλό από το 1974 για καταναλωτική εμπιστοσύνη

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση την ώρα που ο ξέφρενος πληθωρισμός αυξάνει την πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την GfK ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της μειώθηκε κατά 3 μονάδες υποχωρώντας στο -44 τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία το 1974.

Όλα τα επιμέρους μέτρα του δείκτη σημείωσαν πτώση, με το outlook για τα προσωπικά οικονομικά να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

"Μια αίσθηση αγανάκτησης για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η βασική συνισταμένη των ευρημάτων", δήλωσε ο Joe Staton, διευθυντής στρατηγικής πελατών της GfK. "Η κρίση εμπιστοσύνης μόνο να επιδεινωθεί μπορεί στις σκοτεινές μέρες του φθινοπώρου και τους ψυχρότερους μήνες του χειμώνα", προσθέτει.

Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την ετήσια εκτίναξη του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών του 10,1% τον περασμένο μήνα, με αύξηση κόστους στα πάντα, από τα τρόφιμα και την ενέργεια μέχρι την ένδυση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα φτάσει έως και το 13% τους επόμενους μήνες, εντείνοντας την πίεση για τους καταναλωτές που βλέπουν τους πραγματικούς τους μισθούς να μειώνονται με ρυθμό ρεκόρ.

"Οι καταναλωτές είτε παλεύουν ήδη με το αυξανόμενο κόστος είτε φοβούνται αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα", δήλωσε η Linda Ellett, επικεφαλής καταναλωτικών αγορών, λιανικής και αναψυχής στην KPMG UK. "Τα σύννεφα αυτής της καταιγίδας πλησιάζουν γρήγορα, με το υψηλότερο κόστος να περιορίζει την ικανότητα δαπανών".

Την ίδια ώρα, έρευνα της επιχειρηματικής παραγωγής από την Lloyds Bank Group Plc έδειξε πτώση σε 9 από τους 14 κλάδους που παρακολουθεί. Σύμφωνα με την έκθεση, 10 τομείς είδαν μείωση της ζήτησης, με τον τουρισμό και την αναψυχή να έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου