Powered by

Amazon: Πρόσθετη προμήθεια στους εμπόρους ελέω πληθωρισμού

Σε μια ακόμη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η Amazon σχεδιάζει να αυξήσει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου τις προμήθειες που χρεώνει στους εμπόρους που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας της, μεταφέροντας σε αυτούς μέρος του αυξημένου κόστους.

Ειδικότερα, αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου και έως τις 14 Ιανουαρίου, οι έμποροι που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Fulfillment by Amazon (FBA) θα πρέπει να καταβάλλουν στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου επιπλέον 35 σεντς για κάθε προϊόν τους που πωλείται στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία την Τρίτη μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στους πωλητές. 

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας FBA η Amazon παρέχει στους εμπόρους υπηρεσίες συλλογής, συσκευασίας και αποστολής προϊόντων.

Η πρόσθετη προμήθεια για την εορταστική περίοδο προστίθεται στα ισχύοντα τέλη που πληρώνουν οι έμποροι για τη χρήση των υπηρεσιών της πλατφόρμας FBA, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, την κατηγορία και το βάρος κάθε αντικειμένου.

Η Amazon σημείωσε ότι επιβάλει πρόσθετη επιβάρυνση για την εορταστική περίοδο για πρώτη φορά, καθώς "τα κόστη της φτάνουν σε νέα ύψη", καθιστώντας δυσκολότερο για την εταιρεία να απορροφήσει το κόστος που συνδέεται με την περίοδο αιχμής των αγορών.

"Οι συνεργάτες μας έμποροι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για εμάς και αυτή δεν είναι μια απόφαση που λάβαμε επιπόλαια”, ανέφερε η Amazon στο ηλεκτρονικό μήνυμά της.

Άλλωστε, οι πωλήσεις για λογαριασμών τρίτων έχουν καταστεί ο πυρήνας της δραστηριότητας ηλεκτρονικού εμπορίου του αμερικανικού κολοσσού, καθώς αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών διαδικτυακών πωλήσεών της. Λόγω της παγκόσμιας εμβέλειας και της τεράστιας πελατειακής βάσης της Amazon, πολλοί έμποροι λιανικής βασίζονται στην εταιρεία για το μεγαλύτερο μέρος και σε ορισμένες περιπτώσεις για το σύνολο της δραστηριότητάς τους

Η Amazon έχει εξαργυρώσει αυτήν τη μόχλευση. Τα έσοδα από υπηρεσίες πώλησης για λογαριασμό τρίτων, που περιλαμβάνουν προμήθειες που εισπράττει η Amazon, εκπλήρωση των παραγγελιών, έξοδα αποστολής και άλλες χρεώσεις, αυξήθηκαν κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 27,4 δισ. δολάρια. Τα συνολικά έσοδα από τον κλάδο ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon μειώθηκαν κατά 4% την ίδια περίοδο.

Δειτε Επισης

Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ
Ανάβουν το πράσινο φως στην Βουλγαρία...Γίνεται το 21ο μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026