Powered by

Καθαρές ζημιές άνω των 12 δισ. ευρώ για την γερμανική Uniper

Η Uniper κατέγραψε καθαρές ζημίες άνω των 12 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2022, με την στηριζόμενη πλέον από το γερμανικό κράτος εταιρεία κοινής ωφέλειας να δίνει έτσι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του βάθους που έχει λάβει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει περικόψει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίμετρο για τις δυτικές κυρώσεις μετά τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας και τα αποτελέσματα γίνονται ήδη ορατά στο ενεργειακό και εταιρικό φάσμα της Γηραιάς Ηπείρου και φέρνοντας εγγύτερα το φάσμα της ύφεσης.

"Η Uniper παίζει για μήνες κομβικό ρόλο στην σταθεροποίηση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία - με κόστος δισεκατομμυρίων σε ζημίες λόγω του ρωσικού περιορισμού των προμηθειών", ανέφερε ο CEO της εταιρείας Klaus-Dieter Maubach στην δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι ζημίες περιλαμβάνουν απώλειες 6,5 δισ. ευρώ από μελλοντικές ελλείψεις αερίου, καθώς και προβλέψεις 2,7 δισ. ευρώ σχετικές με το δάνειο της εταιρείας για τον "νεκρό" - πλέον - νέο ρωσογερμανικό αγωγό Nord Stream 2, που μπήκε στον πάγο λόγω του πολέμου. 

Οι περιορισμοί στην προσφορά ανάγκασαν την Uniper να αγοράζει αέριο στην αγορά spot προκειμένου να τηρήσει τα συμβόλαιά της, οδηγώντας την έτσι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στη συνέχεια, η γερμανική κυβέρνηση παρενέβη με ένα πακέτο διάσωσης ύψους 17 δισ. ευρώ, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της εταιρείας θα οδηγούσε σε ντόμινο κατάρρευσης το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Η προσαρμοσμένη ζημία της Uniper προ φόρων και τόκων για το α' εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 564 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 580 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.

Το outlook για το σύνολο του 2022 είναι ιδιαίτερα αρνητικό, με την εταιρεία να αναμένει βελτίωση αποτελεσμάτων το 2023 και έξοδο από το φάσμα των καθαρών ζημιών μέσα στο 2024, όπως ανέφερε η CFO Tiina Tuomela σε δήλωσή της. 

Δειτε Επισης

Μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Ξεκινά η bull market για το ασήμι-Μπορεί αυτό το ράλι να σπάσει κάθε ρεκόρ;
Τραμπ: Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες-Την Κυριακή η συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν
Πάουελ: Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του και τα σενάρια των αγορών
Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα
UBS: Πώς η συμφωνία του Τραμπ με την Ιαπωνία ξεκαθαρίζει το εμπορικό τοπίο
Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ