Powered by

Ηνωμένο Βασίλειο: Άλμα των ξένων εργαζομένων στο α’ εξάμηνο

Άλμα κατέγραψε ο αριθμός των ξένων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο του αριθμού των εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εργαζομένων.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 223.000 από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, έναντι 184.000 εργαζομένων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του 2020.

"Η μετανάστευση -βασικός παράγοντας για την έλλειψη εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας- δείχνει σημάδια ανάκαμψης”, σημειώνει ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος στην ING.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να χαιρετήσει τα στοιχεία, καθώς ανησυχεί ότι η έλλειψη υποψηφίων για την κάλυψη θέσεων εργασίας θα μπορούσε να αυξήσει τους μισθούς πολύ γρήγορα και να επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2021, οι περισσότεροι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εργάζονταν ήδη στη Βρετανία πρέπει να πληρώνονται από έναν εργοδότη και να αμείβονται με μισθό που δεν υπονομεύει τις υφιστάμενες αμοιβές, αφού έχασαν το προηγούμενο σχεδόν απεριόριστο δικαίωμά τους στην εργασία.

Οι αλλαγές που επέφερε το Brexit θέτει τους μετανάστες από την Ε.Ε. στην ίδια θέση με αυτούς από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργοδότες που θεωρούν τις διαδικασίες ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και τροχοπέδη για την εύρεση εργατικού δυναμικού για θέσεις που πληρώνονται με λιγότερες από 25.600 λίρες (30.760 δολάρια) τον χρόνο.

Ο Σάμιουελ Τομπς, της Pantheon Macroeconomics, επισημαίνει ότι η μετανάστευση είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς τα επίπεδα των μισθών για τη χορήγηση βίζας εργασίας δεν έχουν αυξηθεί ανάλογα με τους μέσους μισθούς, οι οποίοι είναι 5,1% υψηλότεροι από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν μια μεγάλη αλλαγή στα πρότυπα μετανάστευσης σε σύγκριση με πριν από το Brexit.

Οι εργαζόμενοι εκτός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 189.000, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων από την Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 34.000 τον περασμένο χρόνο.

Προηγούμενα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η Ινδία, η Νιγηρία και οι Φιλιππίνες ήταν οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι έλαβαν τις περισσότερες βίζες εργασίας για εργαζομένων δεξιοτήτων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αντίθετα, περισσότεροι από 1 εκατ. εργαζόμενοι της Ε.Ε. μετακόμισαν στη Βρετανία μεταξύ της οικονομικής κρίσης του 2008-2009 και του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016 για το Brexit, από τότε που ο αριθμός των εργαζομένων που γεννήθηκαν στην ΕΕ σταθεροποιήθηκε σε γενικές γραμμές σε λίγο κάτω από τα 2,4 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των εργαζομένων εκτός ΕΕ που απασχολούνται στη Βρετανία έχει αυξηθεί στα 3,9 εκατομμύρια από 3,1 εκατομμύρια την εξαετία έως τον Ιούνιο του 2016.

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου